Забудова біля Замкової гори. Міськрада затвердила нові обов’язки для інвестора

Забудова біля Замкової гори. Міськрада затвердила нові обов’язки для інвестора
Активісти зазначали, що за Замковою горою вже побудували кілька маєтків. Люди зводили їх на землі, що була передана під сінокосіння
  • На сесії міськради 25 вересня розглянули одразу два проекти рішень, які стосувалися забудови у підніжжі археологічної пам’ятки Замкова гора. 
  • Один варіант пропонували чиновники, а інший проект — громадські активісти. З суперечками ухвалили той, що підготували в міськраді. 
  • У чому між ними різниця?

Наприкінці серпня у Вінниці стався скандал. Вінничани побачили, що невідомі будівельники знесли хащі біля Замкової гори, що на Старому місті. Очевидці зафіксували екскаватор, який був на вершині пагорба, з якого, за однією з версій, «народилася» Вінниця.

Забудовник з фірми «Укрпромтех» пояснював, що це були підготовчі роботи до будівництва торгово-сервісного центру, а робітники прибирали купи сміття з гори, які могли завалитися на ділянку.

У міськраді заявили, що екскаватором зняло й частину ґрунту, в якому могли бути археологічні артефакти. Бо під час минулих археологічних розкопок було виявлено кілька культурних шарів. Серед них – трипільське поселення, городище 8-7 століття до нашої ери й слов’янське поселення 8 століття.

Відео дня

Після скандалу будівельні роботи призупинили. Отож, що пропонують тепер зробити за рішенням чиновників?

Археологія за рахунок інвестора

Виконком міськради 10 вересня ухвалив рішення про зміну договору оренди з товариством «Укрпромтех», яке й затвердили на сесії міської ради. 

Цим рішенням затвердили «рекомендацію» для інвестора профінансувати археологічні розкопки, укріпити схил з північної сторони пам’ятки, розробити проект розташування оглядового майданчика на Замковій горі. І також заплатити за його будівництво. 

— Цим проектом рішення ви узаконюєте забудову Замкової гори! — заявила у сесійній залі депутатка міськради Ганна Давиденко.

— Цим проектом рішення ми не даємо дозвіл на забудову археологічної пам’ятки. У ньому йдеться, що ми підготуємо документацію і сподіваємося на те, що забудовник, який будується в підніжжі Замкової гори, профінансує археологічні роботи, відновить пошкоджений схил урочища «Замкова гора» підпірною стінкою, — відповів директор департаменту архітектури та містобудування Яків Маховський.

Також він заявив, що якщо не вдасться знайти порозуміння з забудовником у підніжжі Замкової гори, то тоді будуть готувати позов до суду, щоб розірвати договір та видане раніше архітектурно-планувальне завдання на забудову ділянки.

Історичний парк «Замкова гора»

Проект рішення від активістів ГО «Автомайдан «Вінниччина», «Вінницької медіа спілки» та «Агенції журналістських розслідувань» винесли на сесію міськради як «місцеву ініціативу» — через цей інструмент вінничани можуть пропонувати на розгляд депутатам свої проекти рішень щодо різних галузей міста.

І місцевою ініціативою передбачалося:

  • Створити історико-туристичний комплекс-парк «Замкова гра» на земельній ділянці, що обмежена вулицями Успенського — Маяковського, Люблинським провулком і має орієнтовну площу 1,5 гектари.
Імовірні межі ділянки під комплекс-парк «Замкова гора»
  • У стратегію розвитку Вінниці до 2030 року внести об’єкт — реалізація концепції «Вінницький замок» на цій ділянці.
  • Протягом одного місяця комунальне підприємство «Вінницязеленбуд» має скласти документи та оформити на себе право постійного користування земельною ділянкою. Надалі, підприємство займається обслуговуванням та розробляє заходи щодо благоустрою та озеленення цієї території.

Презентувала його на сесії «автомайданівка» Таїса Гайда.

— Забудовник немає законних підстав для будівництва з 2008 року: дія договору оренди землі закінчилася. Водночас за Замковою гору землю роздали під сінокосіння, де насправді збудували маєтки. Прошу підтримати проект рішення, щоб діти мали місце збиратися не тільки у торгових центрах, а наші нащадки могли б отримати історичну пам’ятку в спадок, — сказала Гайда.

Ганна Давиденко запропонувала ухвалити це рішення за основу і доопрацювати його. Натомість її колеги-депутати сказали, що це «передвиборчий піар», а туристичний комплекс «Замкова гора» — буде, бо це є в стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року.

Проект рішення активістів підтримали лише вісім з 45 депутатів. Таїса Гайда зазначала, що місцеву ініціативу за порядком мали розглянути перед альтернативним рішенням чиновників, що і було порушено. А це дає підстави забудовнику звернутися до суду, щоб скасувати рішення міськради, яким вони ухвалили нові обов'язки для інвестора щодо «Замкової гори».

Спочатку дослідження, туристичний об’єкт — потім

Заступник міського голови Андрій Очеретний у коментарі «20хвилин» говорив, що про спорудження історико-туристичного комплексу «Замкова гора» наразі не йде мова:

— Після того, як будуть повною мірою здійснені археологічні розкопки потрібно буде говорити про концепцію забудови: який це буде об’єкт, хто його профінансує — інвестор чи територіальна громада, або це буде спільне фінансування. Поки ми маємо лише макет, це дуже рання стадія. Але головне, що ми рухаємося в напрямку, щоб цей об’єкт (археологічна пам’ятка Замкова гора - авт.) залишився надбанням містян і гостей міста, — сказав Очеретний.

При цьому на сесії міськради 25 вересня міський голова Сергій Моргунов дав доручення, щоб у міському бюджеті на 2021 рік передбачили кошти на проектно-кошторисну документацію для побудови історико-туристичного комплексу «Замкова гора», концепцію якого презентували у 2018 році.

Концептуальний вигляд історико-туристичного об'єкта «Замкова гора»

Сам же керівник фірми, що будується у підніжжі гори, Вадим Брояка говорив, що зацікавлений у якнайшвидшому будівництві історико-туристичного комплексу, оскільки це збільшить привабливість і його об'єкту, який будуватиме в підніжжі гори.

— Після галасу навколо ситуації з технікою я подзвонив до археолога, яка займається вже сім років розкопками цієї гори, щоб вона сказала свою думку, — говорив Вадим Брояка. — Вона сказала, що навіть прибирання сміття потрібно робити під пильним наглядом фахівців, крім того, там потрібно продовжувати розкопки. Археолог Лариса Виногродська погодилась продовжити ці розкопки, а я згоден їх фінансувати. Готовий забезпечити технікою і всім, що від мене залежить. Хоча Замкова гора — це не моя земельна ділянка.

Наразі, за словами забудовника, він узгоджує документи з Інститутом археології Національної академії наук України. Раніше розповідали, що приватне підприємство планує відкрити торгово-сервісний центр. Чи законне це будівництво?

Опитування

Що на вашу думку має зробити міська влада?

 

Читайте також:

Біля довгобуду на Стрілецькій встановлюють «Ейфелеву вежу». Чи законне це будівництво?

Парк біля Бугу, очистка озер та воркаут. Проекти від вінничан, які можуть зробити у 2021 році

Мега-парковка з міні-сквером. Що є біля нового «Епіцентру» у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up