Біля Замкової гори планують відкрити торгівельно-сервісний центр. Чи законне це будівництво?

Біля Замкової гори планують відкрити торгівельно-сервісний центр. Чи законне це будівництво?
  • Декілька днів тому біля Замкової гори у Вінниці розпочали проводити роботи екскаватором. Вінничани почали хвилюватись за руйнування культурної пам’ятки. 
  • Як виявилось, біля підніжжя гори планують збудувати торгівельно-сервісний комплекс. Але чи є на це будівництво відповідні документи? 
  • Поговорили з представниками міської влади, забудовником та археологинею, яка займається розкопками Замкової гори. 

Жваве зацікавлення вінничан темою Замкової гори розпочалось 20 серпня, коли у мережі з’явилося фото, на якому екскаватор працює на верхній частині гори. Світлину опублікував Микола Понятовський, вона викликала активне обговорення у користувачів. Люди писали про руйнування археологічної пам’ятки.

«А хтось чув про громадські слухання по цьому питанню? Закінчиться тим, що виросте якась топова забудова на владу або підставних осіб, а ми просто розведемо руками», — пише, наприклад, Алла Троян у коментарях. 

Відео дня

Кілька днів потому на сайті міських петицій навіть з’явилося звернення до Вінницької міськради з проханням розірвати договір оренди з фірмою «Укрпромтех», яка веде там будівництво, і зберегти історичну пам’ятку для міста. Ця петиція уже набрала достатню кількість голосів, тому в міській раді повинні на неї відповісти.

— Ми дізнались, що з 2003-го року ця ділянка належить фірмі «Укрпромтех». Ця компанія збирається побудувати там торговий центр та СТО, — розповідає вінницька активістка Таїса Гайда, авторка петиції. — Щоб розібратись у ситуації, ми з археологом Дмитром Ленчуком були на місці будівництва. Ми побачили, як прямо під ногами ескалатора валялися частини людських кісток. Як пояснив археолог, це поховання приблизно XVIII століття. Крім того, на Замковій горі є залишки трипільської культури, тому її цінність беззаперечна. Сподіваємось, влада відреагує на петицію і не дозволить знищити історичну пам'ятку. 

Крім цього, Таїса Гайда зареєструвала в міській раді ініціативу про створення історико-культурного комплексу-парку «Замкова гора». Тепер проект-рішення мають винести на сесію. За словами Таїсії, якщо б Замкову гору зробили парком, то це б допомогло запобігти спробам забудувати історичну пам'ятку. 

У чому цінність Замкової гори? 

На цій ділянці археологи виявили низку культурних шарів, як розповідає нам директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришин. Серед них — трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст.

— Сам термін «Замкова гора» пов'язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 році за старостовуання князя Костянтина Івановича Острозького, — каже Федоришин. — У 2018 році Центр історії Вінниці спільно з громадською організацією «Креативний простір» та Вінницьким історичним товариством взяли участь у розробці просторової концепції використання Замкової гори для розміщення там однойменного історико-туристичного комплексу. 

За словами фахівця, зазначена концепція розроблялася з умовою максимального збереження культурного шару, рельєфу та залишків православного кладовища ХVIIІ століття.

Завідувач сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик теж підтвердив, що частина Замкової гори є археологічною пам’яткою місцевого значення. 

Що каже забудовник? 

Ми зв’язались із забудовником — керівником приватного підприємства «Укрпромтех» Вадимом Броякою. Він запевняє, що у нього є всі дозвільні документи на будівництво. Каже, його територія поруч із Замковою горою, знизу. 

— На Замковій горі було дуже багато сміття, пляшок, гілок. У мене є фото, які свідчать про це. І тільки через те, щоб не було обвалу цього сміття на мою земельну ділянку, я зачистив всю територію. На Замковій горі я нічого не планую будувати. Моя земельна ділянка межуюча, яка знаходиться внизу, — говорить Вадим Брояка. — У міста є концепція розробки Замкової гори, як музею. Я зацікавлений у тому, що цей музей якомога швидше побудували, оскільки привабливість моєї ділянки буде набагато більша. 

Забудовник запевняє, що техніка там працювала максимум дві години, і культурного шару ескалатор не зняв. 

— Після галасу навколо ситуації з технікою я подзвонив до археологині, яка займається вже сім років розкопками цієї гори, щоб вона сказала свою думку, — говорить Вадим Брояка. — Вона сказала, що навіть прибирання сміття потрібно робити під пильним наглядом фахівців, крім того, там потрібно продовжувати розкопки. Археологиня Лариса Виногродська погодилась продовжити ці розкопки, а я згоден їх фінансувати. Готовий забезпечити технікою і всім, що від мене залежить. Хоча Замкова гора — це не моя земельна ділянка. 

Наразі, за словами забудовника, він узгоджує документи з Інститутом археології. 

«Роботи не встигли нашкодити»

Ми поспілкувались з археологинею Ларисою Виногродською, яка вже кілька років поспіль проводить розкопки на Замковій горі. 

— Забудовники хотіли підчистити собі стінку і посипався разом з нею культурний шар. Останній був частково перемішаний з сміттям, — говорить археологиня. — Проте роботи не встигли серйозно нашкодити. На горі насправді справжній смітник, і крім того, там живуть безхатьки та наркозалежні люди. Кілька разів я була свідком ситуації, коли проводила там розкопки, як люди привозили туди сміття на машинах. 

Фахівчиня пояснює, що забудовник обіцяв оплатити їм розкопки, щоб очистити ділянку Замкової гори, яка залишилась недосліджена. 

— Навіть зверху сміття забирати потрібно тільки під пильним наглядом археологів і забудовник на це погодився, — коментує Виногродська. — Саме ця ділянка Вінниці може стати окрасою при продовженні досліджень та створенні на цьому місці оглядового майданчику з музеєм давньої історії міста.

Наразі, як розповідає археологиня, забудовник погодився на фінансування досліджень саме над скелею, де вже зняли рослинність. За найбільш оптимістичним сценарієм, компанія отримає усі дозвільні документи на всіх рівнях впродовж місяця, і вже з жовтня Лариса планує розпочати розкопки.  

«Забудовник має всі дозвільні документи»

Ми звернулись у департамент архітектурно-будівельного контролю при міськраді, який тиждень тому розпочав перевірку законності цього будівництва. Які її результати?

— Наші фахівці виїхали на місце і встановили суб'єкт містобудування. Як виявилось, юридична особа, яка буде проводити там будівництво, має відповідні документи на нього, — говорить директор департаменту архітектурно-будівельного контролю Олександр Чернега. — Там планується зведення торговельно-сервісного комплексу.

За словами директора департаменту, у проектній документації вказано, що там буде будівля, де функціонально мають здійснювати продаж автомобілів та їхнє сервісне обслуговування. Проектуються адміністративні та офісні приміщення, а не торгівельно-розважальний центр, — наголошує Олександр Чернега. 

— Будівництва там поки що не відбувалось, а лише підготовчі роботи. Адже згідно проекту забудовник планував облаштувати там споруду інженерного захисту. По-простому, це підпірна стіна, для того, щоб захистити об'єкт від зсуву грунту чи інших природних процесів, — говорить Олександр Чернега. — Коли ж забудовник почав виконувати на схилі ці роботи, то ситуація набула публічного розголосу. З точки зору будівництва підготовчі роботи — це нормальні процеси, але з іншого боку — поруч знаходиться історична пам'ятка, яка має важливе значення для нашого міста. Тому наразі ми зупинили поки будь-які будівельні і підготовчі роботи. 

За словами Олександра Чернеги, всі роботи призупинені, поки відповідні фахівці з охорони культурної спадщини, можливо це будуть археологи, не проведуть там дослідження і не нададуть висновки. Що стосується документів на будівельні роботи, то вони у забудовника всі є, і вони в нормах закону. 

— Ми у свою чергу зупинили всі роботи, провели роз'яснювальні роботи з забудовником і звернулися до управління охорони культурної спадщини ОДА. Вони, як профільний орган, мають це питання дослідити і зробити висновки, — коментує директор департаменту. — Лише після досліджень буде прийматись рішення щодо виконання будівельних робіт. 


Читайте також:

Маски, як шкільне приладдя. Що треба мати від COVID-19 з собою в школі та скільки це коштує

Як орендувати квартиру, щоб вас не обманули? Зібрали поради юристів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Евгений Петрович

    Гайда, Гайда звідси
  • Сергей

    что же еще могут построить в самом комфортном городе для жизни, как не торговый центр ? ?? скоро одни торгово-офисные центры будут в городе..только кто и чем торговать там будет ?  разве что мэрия своими лицами.. хоть бы что-нибудь для детей построили. а то сделали одну вол. площадку на Локомотиве и во все трубы трубят, что мегастроительство закончили...а зима придет и все...отзанимались..
  • Юрий Тихонюк

    Под предлогом розкопок,потихоньку вістроят что хотели,єто нормально запорошить людям глаза брехней.
  • Андрей Засимович

    Не треба нам центрів, хай буде мусорка!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up