Як орендувати квартиру, щоб вас не обманули? Зібрали поради юристів

Як орендувати квартиру, щоб вас не обманули? Зібрали поради юристів
  • Як правильно орендувати квартиру і не потрапити в пастку шахраїв?
  • Разом з юристами зібрали для вас кілька корисних порад, з якими слід ознайомитися людині, яка шукає собі житло.

Тема, як не стати жертвою шахрайства, орендуючи житло, є актуальною для всіх, хто шукає квартиру. А оренда квартири в той чи інший час цікавить багатьох: і фахівців, які переїжджають в інше місто, і молоді сім’ї, і молодь, яка шукає житло перед навчальним роком. Останні особливо часто потрапляють «на гачок» шахраїв, тому напередодні навчального року ми поспілкувались з юристами на тему безпечної оренди житла. 

Розповідаємо про те, як правильно орендувати квартиру, щоб потім не шкодувати, які деталі варто передбачити заздалегідь і як виглядає грамотний договір оренди квартири. 

Де найкраще та найбезпечніше шукати квартири?

— Сьогодні існує безліч можливостей для пошуку житла в оренду: від професійних ріелторів до тематичних груп в соціальних мережах. Головне — переконатися, що ваш майбутній орендодавець має право здавати квартиру в оренду, а сама квартира відповідає заявленим в оголошенні параметрам, — говорить член Асоціації юристів України, адвокат і керуючий партнер АБ «Гончарук та партнери» Михайло Гончарук. — Особливо уважними потрібно бути з квартирами, вартість оренди яких нижче ринкової, бо чудес не буває.

Відео дня

За словами адвокатки Вікторії Ковальчук, який би сервіс ви не обрали для пошуку житла в оренду, детальна перевірка знадобиться. 

— Добросовісний ріелтор допоможе в пошуку житла та юридичному оформленні оренди, а в разі виникнення труднощів під час оренди допоможе у комунікації з власником житла, — говорить Вікторія. — Власне вибір способу пошуку і оренди житла зазвичай залежить і від готовності оплатити послуги з пошуку і підбору цього житла.

Як переконатися в юридичній чистоті житла?

Вікторія Ковальчук радить перед тим, як орендувати житло перевірити документи про право власності господаря і документи власника, тобто паспорт. 

— Особа, яка здає вам житло в оренду повинна мати на це право — бути власником або мати довіреність від власника житла, — каже фахівчиня. — В Україні працює публічний Державний реєстр нерухомого майна, де кожен може отримати інформаційну довідку щодо житла. Ціна цієї послуги близько 40 гривень. З довідки можна дізнатись актуальну інформацію про власника житла, про відсутність арештів житла, іпотеки, інших обтяжень. Адже, у разі звернення стягнення на житло, може стати питання про виселення орендарів.

На що варто звернути увагу при огляді житла?

За словами Вікторії Ковальчук, оглядати житло варто самостійно, не покладаючись на ріелтора чи інших посередників. Фахівець Михайло Гончарук попереджає, що важливо перевірити фізичний стан помешкання, адже охайний вхід це ще далеко не все.

— Зверніть увагу на стан комунікацій: електрика, холодне та гаряче водопостачання тощо. Стан металопластикових вікон. Їх поточний ремонт в майбутньому може стати вашим клопотом, — каже Михайло. — Якщо щось зламане чи несправне — зафіксуйте це в договорі та обумовте: як, коли і за чий рахунок буде здійснюватися ремонт.

Окремий блок, за словами Гончарука, побутові прилади, які залишаються в квартирі: холодильник, бойлер, пральна машинка тощо. Орендодавець не захоче отримувати їх в несправному стані, а за період оренди всі вже забудуть про їх стан на початку оренди. 

— Опалювальний період обов'язково покаже всі проблеми з помешканням, — продовжує юрист. — Тому ще перед підписанням договору необхідно уточнити наскільки комфортним є житло восени-взимку, який розмір житлово-комунальних послуг в цей період. Дізнатись про наявність лічильників, утепленість будинку тощо. 

Що має містити у собі грамотний договір?

— Договір — це домовленість його сторін. Вони повинні бути чіткими та зрозумілими. Підписуючи договір оренди ви повинні переконатися, що зазначили в ньому всі ваші домовленості. Якщо щось залишається на рівні усних домовленостей, це завжди ризик, що хтось щось забуде, — каже Михайло Гончарук. — Переконайтесь, що в договорі вірно зазначено параметри житла, розмір оренди та його зміна, стан квартири, перелік та стан речей в ній тощо. Досвід карантину свідчить про необхідність передбачити форс-мажорні випадки, необхідність зміни місця проживання тощо. 

За словами, юриста адвокатського об’єднання Kachura Lawyers Андрія Шульгіна правильно складений та підписаний договір може допомогти уникнути від багатьох проблем і не тільки від шахраїв.

По-перше, письмовий договір дає можливість сторонам пересвідчитись в своїх усних умовах про оренду житла. По-друге, зазначення всіх ідентифікуючих даних особи дає можливість подальшого звернення до суду, що потребує наявність таких даних. По-третє, дасть можливість ефективного захисту ваших прав не тільки від шахраїв, а й недобросовісних орендодавців.

— Треба розуміти, що договір має бути складений таким чином, щоб ви або ваш адвокат могли: зайти порушника, пред’явити вимоги про порушення ваших прав, стягнути компенсацію, — продовжує юрист. — Договір має бути складеним українською мовою. Зазвичай, коли вам дають російськомовний договір — це свідчить про байдужість орендодавця до його змісту, оскільки, зазвичай, це сміттєві шаблони з мережі, які можуть не відповідати нашому законодавству або містити непродумані пункти договору.

За словами юриста, у договорі має бути зазначена інформація про предмет договору, що саме вам передається у користування. Для квартири — це інформацію про адресу, поверх, площу, кількість кімнат, тощо. Також інформація про підстави володіння житлом у орендодавця.


Читайте також:

Острів, нерухомість і 18 позашляховиків. Арештами майна заблокували роботу B2B Jewelry

«Не здатний працювати — звільни крісло»: активісти протестують проти бездіяльності прокурорів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зиновий. www,pruxasorik.ucoz.ru

    Зачем постоянно напоминать о мошенничестве. В само понятие --аренда квартиры уже заложено ...мошенничество... Лучше уже банковский кредит и покупка или постройка квартиры.

    Микола reply Зиновий. www,pruxasorik.ucoz.ru

    Бугога, банковский кредит не мошенничество.
    Я лучше буду платить хозяину квартиры аренду вместо банковских процентов и собирать деньги на покупку квартиры. Не понравились условия - собрал манатки и переехал в другую квартиру.
    А с ипотеки при изменении условий или личных обстоятельств ты куда спрыгнешь?

keyboard_arrow_up