«Не здатний працювати — звільни крісло»: активісти протестують проти бездіяльності прокурорів

«Не здатний працювати — звільни крісло»: активісти протестують проти бездіяльності прокурорів
  • Кілька десятків вінничан прийшли сьогодні, 27 серпня, під стіни прокуратури області вимагати від працівників установи належним чином виконувати свої обов’язки. 
  • Протестувальники стукали в металеві бочки, привертаючи таким чином до себе увагу працівників прокуратури. 
  • Що саме вимагають активісти та чи домоглись вони діалогу з установою? 

Близько чотирьох десятків вінничан прийшли сьогодні на мирну акцію протесту під стіни прокуратури. Рівно об 11.00 протестувальники розгорнули плакати, де були написані звернення до прокуратури, зокрема й до нового прокурора Олександра Бутовича.

«Бутович виконуй Конституцію», «Не здатний працювати — звільни крісло», «Прокуратура бездіє — екологія знищується», — написали на плакатах протестувальники.

Останні прийшли під стіни установи через бездіяльність прокуратури, зокрема, активісти вимагали передати до суду справи по Гніванському кар’єру. Крім того, протестуючі вимагали відновити прийом громадян в прокуратурі, який тимчасово припинили через карантин. Для привернення уваги активісти стукали в металеві бочки.  

Відео дня

— Прокуратура не веде нагальний процесуальний нагляд за кримінальними справами. Вона порушує Конституцію України, не допускаючи людей до розглядання їхніх проблем, — говорить активіст Володимир Гавришко. — Багато кримінальних справ по Гніванському кар'єру лежить у них на столах, але їх не доводять до суду. Працівники прокуратури не виконують своїх обов'язків.

Ще один активіст Сергій Сергієнко говорить, що мирний протест організували для того, щоб привернути увагу громадськості до проблем з нашою прокуратурою. За його словами, остання має основну функцію — вести процесуальний нагляд, але не виконує її. 

— Є безліч прикладів, коли прокуратура неякісно виконувала процесуальний нагляд. Один з болючих прикладів — це дев'ять кримінальних справ стосовно Гніванського кар'єра, — говорить Сергій. — Є висновки державної комісії по запасах, що продукція, видобута з кар’єру, має дуже великий вміст радіації, але прокуратура не вручає підозри. Є достатня кількість доказів, але прокуратура не виконує свою роботу. Гніванський кар'єр наносить екологічну шкоду. В результаті їхньої бездіяльності громадяни і держава отримають екологічні збитки.

Крім цього, за словами активістів, їх не влаштовує, що люди не можуть приходити до прокурорів на особистий прийом.

Як говорять протестувальники, є Постанова Кабінету Міністрів у якій йдеться, що потрібно частково обмежити доступ до адмінбудівель під час карантину. Проте водночас є рішення Верховного суду, що цей підзаконний акт не відповідає Конституційним правам. Тому протестувальники вимагали під працівників прокуратури виконувати головний закон України — Конституцію, і просили надати змогу громадянам звертатися до прокурорів. 

— Ми вимагаємо, щоб вони не обмежували доступ, бо це порушення прав людей. Я був свідком ганебної ситуації, як бабусю, яка прийшла з своєю проблемою, не пустили до приймальні, — продовжує активіст. 

Віталій Костіков каже, що бездіяльність прокуратури він відчув на собі, адже є потерпілим від її неякісної роботи. 

—  Вже довгий час у моїй справі, де я є потерпілим, нічого не розслідується і вказівки не виконуються. Державні нотаріуси заволоділи моєю спадщиною, і хоч є докази, але на розгляд прокуратура не подає, — каже активіст. — Я хочу, щоб прокуратура виконувала свої обов'язки і вирішення справ не тягнулися роками. 

Ще один активістів Володимир Бурий з 2013-го року, за його словами, частий гість у прокуратурі. 

— Я особисто заступнику генерального прокурора вручив документи про незаконну діяльність місцевої влади у житлово-комунальному господарстві. Я намагався доводити правду, але результатів ніяких, — говорить Володимир. 

До протестувальників приїхала поліція з групи комунікації та вийшли працівниці прокуратури — начальниця відділу прийому громадян та начальниця прес-служби установи. Останні записували вимоги протестувальників та їхні прізвища у блокнот. 

— Ми вийшли до них, але спілкуватись з нами вони не хочуть. Ми записали їхні вимоги, я маю доповісти керівництву, що у нас таке відбувається, — говорить начальниця відділу організації прийому громадян, розгляду звернень і запитів прокуратури Вінницької області Віта Вакар. — Звернення вони нам не надіслали, хоча стверджують, що ми порушуємо закон.

За словами Віти Вакар, однією з вимог протестувальників є допущення громадян до прийому в прокуратурі. Але у них є наказ, який вони виконують, у ньому йдеться, що під час карантину прокуратура не може приймати громадян.

— Ми приймаємо звернення громадян, але у телефонному режимі чи поштою. Всі звернення реєструються і розглядаються. Активісти просто хочуть не рішення проблеми, а картинки, — каже  начальниця відділу організації прийому громадян. 


Читайте також:

Не хочеш стати жертвою, то не створюй умов для роботи злодія. Як упізнати «карманника»?

«Навіть радий, що вона мене вкусила»: вінничанин, який говорить, що на нього напала отруйна змія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yaroslav Yashchuk

    Як звільни?  Вони ж купляють посади.
  • Aleksandr Dvirniy

    на манеже все те же)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up