Острів, нерухомість і 18 позашляховиків. Арештами майна заблокували роботу B2B Jewelry

Острів, нерухомість і 18 позашляховиків. Арештами майна заблокували роботу B2B Jewelry
За фотографіями, поширеними пресслужбою СБУ, можна зрозуміти, що мова — про  B2B Jewelry
  • Блокували діяльність фінансової піраміди, організатори якої привласнили понад 250 мільйонів доларів вкладників. Таке повідомлення зробила сьогодні, 27 серпня, Служба безпеки України. 
  • Назви піраміди не дала, але на фото зі слідчих дій можна упізнати ювелірний магазин B2B Jewelry та сертифікати, які там продавали.
  • Як відреагує на дії СБУ вінницький засновник проекту, рекламованого раніше як над успішний? Знову назве спробою рейдерського захоплення?
     

Служба безпеки України блокувала протиправну діяльність організованого злочинного угрупування, учасники якого створили фінансову піраміду для заволодіння коштами українських громадян. Така інформація з'явилася сьогодні, 27 серпня, на сайті СБУ. 

«Оперативники спецслужби встановили, що вкладниками «піраміди» стали понад 600 тисяч громадян. Орієнтовний обсяг коштів, привласнених та легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого та нерухомого майна, інвестування в підконтрольний бізнес, становить більше ніж $ 250 мільйонів. Співробітники СБ України задокументували, що до організації фінансової оборудки причетні понад 20 осіб, задіяно більше ніж 100 підконтрольних юридичних осіб», — читаємо в новині пресслужби відомства.

У ній не сказано, про яку піраміду ідеться. Назви проекту, який нещодавно рекламували як над успішний, заснований ювеліром Миколою Гонтою з Ладижина та такий, що за два роки зібрав сотні тисяч вкладників, не дають. Але, що саме про B2B Jewelry йдеться, можна зрозуміти за фотографіями з місць проведення слідчих дій. 

Відео дня

У кадри оперативної зйомки потрапили сертифікати на зразок тих, якими торгували в B2B Jewelry, та ювелірні магазини. У текстовій інформації СБУ знаходимо ще одну підказку: що обшуки були в кількох регіонах, в тому числі, у Вінницькій області. А саме у нас головний офіс проекту B2B та місця проживання засновників.     

«У Вінниці обшуки проходили в провулку генерала Арабея (на Кореї)», — читаємо у Фейсбук-групі Вінниця Цікава.

Всього, як розповідають у спецслужбі, впродовж одного дня провели 48 обшуків у рамках цього кримінального провадження та наклали ряд арештів на майно фігурантів. А його виявили чимало.

Ось кілька цитат про це з повідомлення СБУ:

  • «27 серпня у межах кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі. Судом накладено арешти на майнові активи зловмисників: банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно, у тому числі оформлені на підконтрольні юридичні особи».
  • «За період функціонування піраміди, з початку 2019 року, організатори придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад 100 тисяч доларів США кожний, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно».

За результатами слідчих дій, як повідомили в СБУ, приймуть рішення про повідомлення фігурантам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною третьою статті 28 (вчинення злочину групою осіб), частиною другою статті 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами), частиною третьою статті 209 (легалізація або відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Також в пресслужбі відомства додали, що операцію проводили співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як відреагує на дії СБУ вінницький засновник проекту? Знову назве спробою рейдерського захоплення? Так він коментував, нагадаємо, коли у Харкові активісти вимагали повернути гроші вкладникам та назавжди зачинити торгову точку «піраміди» в їхньому місті. 

На офіційній сторінці B2B Jewelry у Фейсбуці на момент цієї публікації не було жодної інформації про події, що сьогодні відбулися. Останній пост — реклама сережок, а під ним, як пишуть користувачі, видаляють коментарі. Скрин звідти:

ОНОВЛЕНО

Звернення Миколи Гонти опублікували наступного дня, 28 серпня. Він, як і раніше робив, оминув прямого коментаря, просто все заперечив.  

— Хочу вам повідомити — магазини працюють у звичному режимі. В цьому ви можете переконатися, відвідавши будь-який салон у своєму місті, — сказав Микола Гонта. — Оскільки інформація, яка розлетілася в інтернеті, не відповідає дійсності, наші юристи вже готують позови про спростування і компенсацію моральних збитків. Впевнений, ми обов’язково доб’ємося правди...

А в чому ж правда? Цього засновник проекту не пояснив. Натомість сказав, що має ціль — забезпечити життя українців у достатку. А в коментарях під цим постом знову читаємо про проблему з виплатами.

За даними Генпрокуратури і податкової служби, нагадаємо, співвласники B2B Jewelry підозрюються в ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та у використанні схеми виводу готівки через фіктивний благодійний фонд, заснований дружиною Миколи Гонти. 

Однак сам Микола Гонта не раз заперечував наявність справ. Він казав журналістам, що взагалі не знає нічого про будь-які кримінальні провадження.

Це було до пандемії, а на час карантину засновник компанії заявив, що через закриття магазинів ставить проект на паузу й припиняє виплати. З послабленням карантинних обмежень з'явилася його нова заява: виплати за вкладами поступово відновлюють. І ось, через два роки діяльності B2B Jewelry, маємо інформацію від СБУ про обшуки та арешти майна. 

Більше про події, пов'язані з B2B Jewelry та засновником цього гучного проекту, 20minut.ua писав у цих публікаціях:

Раніше ми називали ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти. Їх склали на основі аналізу існуючих та вже припинених сумнівних проектів. І, за даними Нацкомісії з цінних паперів і фондових ринків, наявність хоча б кількох з 10 наведених пунктів повинна стати для інвестора причиною прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок та більш обережно підійти до інвестування своїх грошей.

Своє розслідування про B2B Jewelry під назвою «Блестящий лохотрон» свого часу зняв BIHUS info. Чи прогнозував такі події, дивіться в сюжеті: 

  
Читайте також:

Не хочеш стати жертвою, то не створюй умов для роботи злодія. Як упізнати «карманника»? 

Перший номер з ТОПу кримінальників сам прийшов у поліцію. Через 15 років після вбивства  

«Що за безпрєдєл?!» Самвела Московського арештували за чужий конфлікт в ресторані

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Анастасия

    Если заблокировали, тогла бы не работало ничего. Но нет.. Я рада, что В2В могут дать достойный отпор, в качестве чесной работы.
  • Альбіна Коваль

    Тю а мне вообще по барабану, выплаты пришли , магазины работают значит нечего слушать и читать эти бредни. Ведь понятно что фейковая информация так как в статье написано арестовали все имущество но б2б работает по прежнему и как расценивать их слова)))).
  • Юрий Бондарук

    БЕЗ ЛОХА И ЖИЗНЬ ПЛОХА))) Все тразводняки строятся на алчности. И правиле; САМ ВЛЕЗ В ГОВНО - ВТЯНИ ДРУГА, чтобы обидно не было)))

    Альбіна Коваль reply Юрий Бондарук

    Друзей не втягивала но сама благодаря сети стала на ноги. И сейчас расстраивают все эти  баталии вокруг б2б.
  • Лидия Бирюкова

    Я очень хочу что б они работали и и дальше,а не крылись,это тупо и бесполезно.ВСе хорошо работало,выплаты вчера пришли,дайте нормально работать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up