Через B2B Jewelery. Депутати зареєстрували законопроект про заборону фінансових пірамід

Через B2B Jewelery. Депутати зареєстрували законопроект про заборону фінансових пірамід
  • Визначити поняття «фінансова піраміда», встановити заборону таких і передбачити кримінальну відповідальність.
  • Четвірка депутатів зареєстрували в Раді проект Закону про заборону фінансових пірамід в Україні.
  • Без сумніву, їх спонукав до цього гучний інвестиційний проект B2B Jewelery, створений вінничанином.

Нові фінансові піраміди модернізовані і використовують перевірені рекламні інструменти, спираються на сучасні методи психологічного впливу для залучення клієнтів. Головна ознака пірамід криється в джерелі заробітку — вони обіцяють високу окупність інвестицій, виплачуючи учасникам гроші за рахунок вкладень нових клієнтів. За підрахунками експертів, світовий збиток від діяльності нинішніх пірамід складає не менше 50 мільйоні гривень на рік.

Так написали в пояснювальній записці до законопроекту про заборону фінансових пірамід в Україні. Такий нещодавно зареєстрували в Раді. У авторах — група депутатів зі «Слуги народу» та «Голосу»: Леонов, Володіна, Дмитрук, Железняк. Ось що вони пропонують:

  • визначити поняття «фінансова піраміда»;
  • встановити заборону створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами фінансових пірамід;
  • встановити кримінальну відповідальність за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди.

В Україні немає спеціальної статті, яка передбачає покарання за створення фінансової піраміди. Таке діяння можуть кваліфікувати як ведення незаконної підприємницької діяльності, шахрайство. Скільки ми знаємо таких справ? Пригадаймо ситуацію з гучним фінансовим проектом B2B Jewelery, створеним ювеліром з Ладижина Миколою Гонтою. Справа, судячи з рішень у судовому реєстрі, про які ми писали раніше, є. Але засновник коментує журналістам, що це все неправда.

Відео дня

Саме з діяльністю названого проекту, який, на думку експертів, має всі ознаки фінансової піраміди, й пов’язують появу проекту Закону. B2B Jewelery процвітала перед епідемією, а сьогодні виплати «поставили на паузу» через закриття мережі магазинів, де реалізовували сертифікати на ювелірні вироби з поверненням відсотків або пропонували людям купувати коштовності з великим кешбеком.

Як розповідав нещодавно 20minut, про сумнівність B2B Jewelery попередив державний фінрегулятор й закликав людей остерігатися інвестицій в названий проект. Чи не запізно — коли виплатити вже заморозили й нових вкладників немає? Крім того, на офіційному сайті Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що звернулася в правоохоронні органи, та закликала українців також заявляти про порушення.

До карантину журналісти-розслідувачі писали фінрегуляторам, але конкретної відповіді, як читаємо в публікації, не дав ніхто:

«В Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку сказали, що давно слідкують за компанією, але поки не можуть втрутитися; в Нацкомфінуслуг — що не мають повноважень; в НБУ — що займуться цим питанням в межах повноважень і повідомлять правоохоронців; в прокуратурі — що не зобов’язані давати громадянам юридичну консультацію з будь-яких питань...».

Як пишуть автори законопроєкту №3479, про який сказано вище, законодавство багатьох країн категорично забороняє спроби створення фінансових пірамід під загрозою кримінальної відповідальності. В Об'єднаних Арабських Еміратах і Китаї за створення фінансової піраміди взагалі можуть присудити смертну кару.

Ладижинський ювелір Микола Гонта за два роки зростив B2B Jewelery

Сьогодні, з інформації в мережі знаємо, що вже під час карантинних канікул Микола Гонта має вже політичну партію та назвав її головним рекламним слоганом піраміди «Живіть у достатку». Паралельно — на офіційних ресурсах компанії розповідають про успішне впровадження власної електронної валюти, так званих токенів.

Незважаючи на карантин і що B2B Jewelery, як сказав засновник, тепер на паузі, назва структури постійно спливає в стрічках новин. У Фейсбуці теж чимало пишуть експерти. Наприклад, дала свою характеристику діяльності цій нашумілій фінансовій організації юридична компанія «Климчук та Партнери», помітивши пост хештегом #будьтепильними. Далі цитуємо звідти.

«Продажі на 100 мільйонів, близько 60 магазинів, більш ніж 400 000 інвесторів в Україні, Росії та Казахстані. Такий бізнес вінницький ювелір зробив всього за 2 роки. 

Давайте розберемось, чому про B2B Jewelry говорять всі та чи реально на цьому заробити?

Яскрава реклама B2B Jewelry пропонує надзвичайно вигідні умови співпраці: «партнеру» на вибір пропонується придбати ювелірні вироби на певну суму грошей з обов’язковим кешбеком до 182 % від суми коштів витрачених на вироби. Ви можете придбати сертифікати «Золото» або «Срібло», за якими через 1 тиждень отримаєте до 15% від ціни сертифікату, тобто заробити 100% від складеної суми ви зможете за 6-7 тижнів.

Вражаючі умови! Чи не так? За таких обставин не потрібно думати про депозити, придбання цінних паперів, нерухомості чи взагалі про будь-які інші інвестиції, коли пропонують таку дохідність.

Проте, B2B Jewelry призупинила виплату коштів за сертифікатами, звісно пов’язавши це з карантинними заходами. Потім зробили офіційне оголошення, що не лише відновлюють виплати, а й запускають B2BT токени?? Тепер «партнери» зможуть заробляти не лише на сертифікатах, а й на криптовалюті. Перший випуск токенів, звісно, повністю було розпродано. 

А виплати відновили лише для нових вкладників, для «бувалих» відновлять пізніше.

Національна комісія з цінний паперів та фондового ринку попереджає:

«Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки облігацій  боргових цінних паперів, оскільки посвідчують внесення їх першими власниками коштів, визначають відносини позики між власником такого сертифікату та його емітентом в особі B2B Jewelry та можуть слугувати підтвердженням зобов’язання емітента повернути власникові сертифікату його номінальну вартість у передбачений сертифікатом строк та виплатити заздалегідь визначений у ньому інвестиційний дохід. Емітент в особі B2B Jewelry мав би звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на сьогодні цього не було зроблено».

Що ми маємо?

Видачу сертифікатів юридичною особою, яку не можна ідентифікувати, адже B2B Jewelry є лише брендом невідомої компанії, тож у випадку неможливості виплат не буде відомо до кого позиватися;

Сертифікати мають всі ознаки облігацій, однак вони не зареєстровані у визначеному законом порядку, окрім того B2B Jewelry не є банківською чи фінансовою компанією, зареєстрованою в Україні без відповідних ліцензій, тож жодного контролю у цій сфері теж немає.

Випуск токенів B2BT, як один із способів перевести свою діяльність у поле, яке підлягає найменшому правовому регулюванню для продовження своїх шахрайських схем.

На даний момент ми маємо чергову бульбашку і невідомо, як довго вона ще зможе проіснувати...».

Юристи також додали посилання на новину фінансового регулятора, про яку 20minut докладно розповідав на початку травня, і дописали прохання про поширення їх інформації. 

За раніше оприлюдненими даними Генпрокуратури і Податкової служби, нагадаємо, співвласників B2B Jewelry підозрюють в ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та у використанні схеми виводу готівки через фіктивний благодійний фонд, заснований дружиною Миколи Гонти. 

Однак сам Микола Гонта не раз заперечував наявність справ. Він казав журналістам, що взагалі не знає нічого про будь-які кримінальні провадження.

Раніше ми називали ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти. Їх склали на основі аналізу існуючих та вже припинених сумнівних проектів. І, за даними Нацкомісії з цінних паперів і фондових ринків, наявність хоча б кількох з 10 наведених пунктів повинна стати для інвестора причиною прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок та більш обережно підійти до інвестування своїх грошей.


Читайте також:

Про сумнівність B2B Jewelery, створеного вінницьким ювеліром, попереджає фінрегулятор

Карантин пришвидшить падіння B2B Jewelry? Заморозили виплати і створюють телемагазин

«Золота піраміда B2B Jewelry». Такий бізнес за два роки зростив ювелір з Ладижина

У Вінниці спецслужба обшукала квартиру та кабінет заступника начальника податкової

Який він, ювелірний бізнес, за який взялася СБУ

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Микола

    Пенсійний фонд, теж піраміда, все життя вкладаєш, а отримаєш виплату незнаєш
  • Валентина

    Депутати .почність з себе наводити порядок.митниці.міліціі.в лікарнях.а то вчепились за в2в
  • Александр

    Как всегда, в одном названии три лжи, пирамида нвюаша жизнь...
  • Інна Стоматолог

    Якщо не помиляюсь, закон про заборону фінпірамід був прийнятий ще десь у 13 чи 15 році.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up