«Золота піраміда B2B Jewelry». Такий бізнес за два роки зростив ювелір з Ладижина

«Золота піраміда B2B Jewelry». Такий бізнес за два роки зростив ювелір з Ладижина
Микола Гонта, ладижинський бізнесмен
  • Чи це не бізнес? Таким питання задалися розслідувачі з liga.net і стали частиною багатотисячної мережі вкладників.
  • Вони спершу з’ясували, що B2B Jewelry привертає гроші під 400% і безплатно «продає» коштовні прикраси.
  • А потім спробували знайти засновника піраміди — Миколу Гонту з Ладижинського заводу ювелірних виробів «Шарм».
  • Це той самий чоловік, який в 2013-у році фігурував у кримінальній справі разом з колишнім податковим начальником.
  • Тепер він продає сертифікати на коштовності, походження яких було колись сумнівним для СБУ.  

Більше п’яти десятків магазинів по країні й за кордоном. І на сотні мільйонів інвестицій, отриманих від 400 тисяч вкладників. Це, якщо вірити даним самої B2B Jewelry, чию сторінку бачимо у Фейсбуці.

Про що мова? Про стартап, який стрімко розвивається, чи про фінансова піраміду на кшталт Кінгз Кепітал? Таким питанням задалися журналісти finance.liga.net. Тим більше, що за даними Генпрокуратури і податкової, співвласники B2B Jewelry підозрюються в ухиленні від податків в особливо великому розмірі та у використанні схеми виводу готівки через фіктивний благодійний фонд.

Ось які факти знайшли розслідувачі liga.net. Далі будемо цитувати фрагменти їхньої статті в перекладі на українську. Та згадувати раніше здобуту 20minut.ua інформацію про справу кількарічної давнини, де фігурували ті ж самі люди, що тепер в компанії B2B Jewelry.

Відео дня

Що таке B2B Jewelry

«Юридичної особи B2B Jewelry не існує, принаймні, в Україні. Це бренд, під яким працює мережа фірмових магазинів ювелірного заводу «Шарм», що знаходиться в містечку Ладижин під Вінницею. Бренд з’явився влітку 2018 року, але вибухове зростання почалося влітку-восени 2019-го. Зараз B2B представлена у всіх великих містах України і півтора десятках райцентрів, а також в Росії і Казахстані». 

Мережа B2B Jewelry. Скриншот сайту / liga.net

Як пропонують заробити

«У B2B дуже незвичні ювелірні салони. В них клієнтам доплачують за покупки: кешбек (повернення коштів) складає більше ціни виробу. Але головний товар в магазинах мережі не прикраси з коштовних металів, а сертифікати, забезпечені золотом або сріблом.

Три способи «жити в достатку», які пропонує B2B Jewelry: 

Золото. В магазинах дійсно продаються ювелірні прикраси: з мережаю працює близько 20 постачальників на чолі з заводом Шарм. На цінниках дві суми: одна  фактична вартість товару, друга  сума кешбеку. Зараз кешбек складає 104%, це означає, що купити прикрасу в салонах B2B Jewelry можна фактично задарма (і за це навіть доплатять). Кешбек розбивають на 52 частини і виплачують на карту будь-якого банку протягом року. Наприклад, ви купуєте за тисячу гривень обручку, а вам протягом року повернуть рівними частинами 1040 гривен. Вигідно навіть з врахуванням інфляції.

«Це просто маркетинг: наша продукція дорожча, чим у більшості конкурентів, таким чином, компанія залучає клієнтів»,  пояснила кореспонденту liga.net логику кешбека консультант київського салону B2B Jewelry. 

Таке пояснення мало би сенс, якби кешбек був менший 100%, але якщо обіцяють повернути більше «цінника», то яка різниця яка там цифра.

Папір. Разом з реальними прикрасами компанія продає сертифікати. У B2B Jewelry запевняють, що вони дають право в будь-який момент отримати вироби з золота або срібла на номінал сертифікату, який стартує від 1 000 гривень (саме такий придбав журналіст liga.net, а максимальний номінал, який він бачив,  27 000 грн.). 

«Сертифікати можна порівняти з депозитом», каже один з менеджерів B2B...

Мережа: MLM або Мережевий маркетинг. Компанія стимулює залучення нових клієнтів: кожен «інвестор» фінансово мотивований загітувати на покупку сертифікатів родичів і знайомих. Всі, хто прийде по рекламації «інвестора», вважаються учасниками його «мережі» і їх покупки зараховуються в його «оборот». Чим вище цей показник  тим більше бонусів він отримує. В цій системі 23 ранги від «новачка» до «діаманта». Оборот від $0 до $100 000 000, бонуси  від 8 до 19% за кожний внесок «своєї» людини…»

Скриншот сайту / liga.net

Від інсейдерів журналісти дізналися, що особливих затримок з виплатами у вкладників не було. Та якщо раптом почнуться, покупцям буде важко повернути свої гроші:

«...обіцянка нечуваних відсотків у обмін на гроші практично нічим не гарантована. Принаймні, на сертифікаті, який купив журналіст liga.net. В обмін на тисячу гривень він отримав від B2B Jewelry картонний сертифікат на срібло і щось на зразок квитанції на звичайному листку А4. На кожному «документі»  по дві печатки: одна  «Ювелірний салон B2B» (такої юрособи немає в реєстрі Мінюсту), друга  Alliance Communitu Group S.L. (S.L.  іспанський аналог англійського «limited»), Google про таку компанію нічого не знає. Сума виплат або прибутковість на цих «документах» не вказані».   

Сертифікат, придбаний журналістом liga.net

Договір з B2B Jewelry журналісту підписувати не довелося. Гроші в нього прийняли в «касі» на підставі другого листка А4, виписаного продавцем-консультантом.

«Фіскальні чеки відсутні як такі, біля каси табличка  «терминала нет». Паспорт для оформлення не потрібен, тільки номер телефону і номер банківської карти. 

Чи дає це все будь-які гарантії вкладнику? Опитані юристи говорять, що ні… 

Як можна описати «документи», отримані кореспондентом liga.net? По суті, це лист або інформаційна довідка, видана невідомим суб’єктом, — вважає старший юрист консалтингової компанії Де-Юре Дмитро Оносовський».

Ювелір з Ладижина стоїть за B2B Jewelry

Звати засновника названого проекту, як сказано у вище цитованому розслідуваннні, Микола Гонта. Він власник ювелірного заводу «Шарм», що в Ладижині під Вінницею. Вкладники розповіли, що «зараз бізнесмен готується до переїзду в Київ, компанії стало тісно у вінницькому офісі, звідки «ладижинський ювелір» разом з дружиною Оленою і сином Олександром управляють вже міжнародним бізнесом».

Розслідувачі не змогли зв’язатися з Миколою Гонтою. В нього немає активних сторінок в соцмережах, а за номером прес-служби B2B Jewelry не брали слухавку та не відповідали на смс. Додзвонилися Олені Гонті, але та після питання про B2B Jewelry сказала, що журналістам потрібна інша людина.

«Жаль, — пишуть далі на liga.net. — В сім’ї Гонт великі плани з розвитку B2B Jewelry: через п’ять років вони хочуть бачити магазини своєї мережі в 30-ти країнах світу, говорив Микола Гонта в інтерв’ю одному з вінницьких сайтів».

Микола Гонта. Скриншот з Вінниця.info

Свого часу і RIA писала про Миколу Гонту та його сімейний бізнес, тісно пов'язаний з біографією добре знаного у Вінниці Геннадія Мазура. В 2013-му році обох, як партнерів про бізнесу, називали причетними до контрабанди турецького золота. 

Співробітники СБУ тоді обшукували офіси Гонти і кабінет Мазура. Підозрювали, що бізнесмен торгує ввезеним контрабандою дешевшим турецьким золотом під виглядом вітчизняного, а керівник-податківець — покриває його. Про ту давню справу ми писали в ось цих статтях:

В останньому посиланні — репортаж з того самого заводу «Шарм», про який йдеться в матеріалі про B2B Jewelry. Наша стаття мала фото з ладижинського ювелірного підприємства, але знімки через роки (проводилися технічні оновлення сайту) не збереглися. На них можна було побачити цехи, працівників і власників сімейного бізнесу, які влаштували екскурсію журналісту з Вінниці.

В мережі знаходимо тільки це фото зі статті 20minut.ua. На ньому Олена і Микола Гонти

Ця стаття стала продовженням публікацій про справу Генадія Мазура, яка, як відомо, нічим так і не завершилася. А як вона розслідувалася — тепер підняли документальні дані журналісти liga.net:

«Миколу Гонту підозрювали в збуті контрабанди: його завод нібито займався перебивкою проб на ювелірних виробах, а фірмові магазини  реалізацією продукції на десятки мільйонів. За даними слідства, з 2007 по 2011 роки через Шарм пройшло близько 600 000 ювелірних виробів «невідомого походження» загальною вагою понад тонна.

У справі замішаний другий впливовий вінничанин  Генадій Мазур, екс-заступник голови місцевої податкової. Обласний депутат, колишній помічник губернатора Вінниччини і екс-нардепа-регіонала Миколи Джиги. Його дружина Таїсія, будучи директором Подільської ювелірной компанії (ПЮК), близько сспівпрацювала з Шармом: компанії орендували одна в одної площі та обладнання і навіть були зареєстровані за однією адресою в Ладижині. ПЮК значилась одним з офіційних постачальників B2B Jewelry, зараз компанія перебуває в ліквідації

Роль Мазура, згідно матеріалів суду, була вирішальною: він нібито особисто контролював фінансову діяльність Шарму і завдяки своєму становищу в податковій, допомагав власникам підприємства ухилятися від податків. Так, тільки через особистий рахунок Олени Гонти ПриватБанку в 2007-2011 пройшло близько $5 млн. Прокуратура вважала, що все організував Мазур, сам екс-податківець говорив, що ніяк не пов'язаний з бізнесом дружини.

Незважаючи на гучний резонанс і озвучені подробиці «схеми Гонти-Мазура», покарання за злочин не настало. Швидше навпаки: рік тому суд закрив справу проти одного з фігурантов за строками давності».

Нове життя заводу

«В серпні 2018 завод Шарм пережив революційну трансформацію, — пишуть далі на liga.net. — Його власники придумали незвичний для цього ринку формат дистрибуції: в Ладижині з’явився перший магазин B2B Jewelry, которий став продавати ювелірні вироби с кешбеком в 130%, а також золоті і срібні сертифікати під 200-300% річних. Другий салон відкрився у Вінниці, де пізніше облаштувався великий адміністративний центр управління мережею B2B. Новій бізнес сім’ї ювелірів (B2B Jewelry) також встиг зацікавити правоохоронні органи».

Наприкінці минулого року за запитом Генпрокуратури суд арештував банківський рахунок благодійного фонду Олени Гонти.

«Підставою стали сумнівні операції, які проводилися через рахунки цього фонду з грішми вкладників B2B Jewelry. Слідство посилалося на інформацію Держфінмоніторингу, згідно якої внески вкладників, в тому числі в оплату сертифікатів B2B Jewelry, були оформлені як благодійність. В подальшому гроші з благодійного фонду розподілялися як безповоротна допомога між мережею компаній, ФОПів і приватних осіб.

«Злочинний механізм полягав в ухиленні від податків у особливо великих розмірах,  йдеться в матеріалах суду.  БФ використовувався в якості посередника між виробниками і покупцями ювелірних виробів, через його рахунки залучалися кошти населення в рамках проекту B2B Jewelry».

Ця історія теж не отримала серйозного продовження: напередодні суд зняв арешт з рахунків благодійного фонду». 

То піраміда чи бізнес? 

Чому регулятори не помічають B2B Jewelry? Хіба структура з сотнями тисяч учасників, яка залучає гроші від населення під великі відсотки в мережі магазинів та вже нібито встигла зібрати 250 мільйонів доларів, може не потрапляти в поле зору фінансових регуляторів?

Може, — стверджують на liga.net. Бо B2B Jewelry офіційно не надає фінансових послуг, компанії немає в реєстрі фінустанов, тому вона не потрапляє під нагляд ні одного з трьох фінансових регуляторів.

Експертів запитали, чи варто прямо називати B2B Jewelry пірамідою. Виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, вважає, що так. Ознаки перерахував виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлинський: нереально великі відсотки, постійний розрахунок на нових учасників, відсутність економічного базису і бізнес-моделі.

«Ювелирній бізнес існує вже тисячі років, тут майже неможливо придумати модель, яка б забезпечила рентабельність 400% річних», — цитують експерта журналісти liga.net.

Фото - B2B Jewelry Official / liga.net

Вони звернулися до всіх фінгеруляторів і в Нацполіцію та Генпрокуратуру з проханням дати оцінку діяльності B2B Jewelry. Конкретної відповіді, як читаємо в публікації, не дав ніхто:

«В Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку сказали, що давно слідкують за компаніїєю, але поки не можуть втрутитися; в Нацкомфінуслуг  що не мають повноважень; в НБУ  що займуться цим питанням в межах повноважень і повідомлять правоохоронців; в прокуратурі  що не зобов’язані давати громадянам юридичну консультацію з будь-яких питань...».

«Будь-які фінансові послуги, тобто певні операції з чужими грошима, можуть надаватися тільки на підставі ліцензії, в іншому випадку — це пряме порушення законодаства», — сказано в коментарі НБУ.

Автори статті «Золотая пирамида: B2B Jewelry привлекает деньги под 400%, и бесплатно “продает” украшения» також розбиралися, що буде, якщо B2B Jewelry дійсно виявиться пірамідою, а сотні тисяч клієнтів втратять свої гроші? І юристи ось як це прокоментували:

«На підставі самих тільки сертифікатів притягнути до відповідальності організаторів не можливо. Перш за все тому, що люди самі погоджуються на умови, не даючи юридичної оцінки своїм діям».

Чи вдасться нашим колегам з finance.liga.net порушити провадження, слідкуватимемо далі. Адже фігуранти цього журналістського розслідування — вінничани. Також редакція «20 хвили» пропонує названим в публікації людям прокоментувати викладені факти. Тож чекайте на продовження.


Читайте також:

Більше півмільйона премії для директора. Про зарплати на державних «Електричних системах»

Злочини бізнесмена Гнатика: «Все, вина доведена, що він «кинув» мене на 20 000 доларів»

Вбивство з особливою жорстокістю в СІЗО. Шість тюремників стали підозрюваними в смерті «педофіла»

КОРДівці поклали на асфальт диригента з Калинівки як злочинця. Хто такий Ігор Смоляр?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (303)
  • Юрий Бочков

    воно то так але пенсія півтори тисячі грн це не піраміда_)))))))
  • арлн

    як наші міністри собі в день міліон преміі виписують то норма а як хтось то треба його нахлабучити.......
  • ОБА НА

    Я уже більше десяти років ЗАБАВУ купую. Ні разу більше ще одної не виграв. А тут за кілька місяців все повернув.  Але попереджую. Це лохотрон, піраміда, развод для лохов і т.п.
  • Владимир Литвин

    Продать на 100000000 $ и Ты -Диамант, в принципе можно :), сколько это в грн, 2.5 млрд. -всего то.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up