Вбивство з особливою жорстокістю в СІЗО. Шість тюремників стали підозрюваними в смерті «педофіла»

Вбивство з особливою жорстокістю в СІЗО. Шість тюремників стали підозрюваними в смерті «педофіла»
Стоп-кадр запису камери спостереження. В коридорі СІЗО люди в цивільному напали на арештанта
  • Фотографії речових доказів – предметів, за допомогою яких карали арештованого за зґвалтування дитини. І запис камери спостереження в коридорі тюрми, на якому видно початок знущань.
  • Інформацію про липневе вбивство в стінах слідчого ізолятора того чоловіка, що мав розвиток 6-річної дитини, але потрапив в тюрму замість спеціалізованого закладу, оприлюднила прокуратура області.
  • Слідство проводили в ДБР майже 10 місяців й нарешті оголосили підозри винуватцям смерті 59-річного Сергія.

Стаття відповідальності — вбивство, скоєне з особливою жорстокістю. Підозрювані — шість співробітників Вінницької установи виконання покарань №1.

Такі результати має розслідування мученицької смерті 59-річного вінничанина, якого помістили в слідчий ізолятор після статевого злочину проти 7–річної сусідки. Про оголошені підозри тюремникам повідомила сьогодні, 24 лютого, прокуратура Вінницької області.

Про вбивство арештанта на ім’я Сергій, який у свої неповні 60 років мав розвиток 6-річної дитини та не повинен був потрапити в СІЗО, ви читали влітку у стрічці новин «20 хвилин»:

Відео дня

Майже 10 місяців тривало розслідування цієї смерті за гратами. Версії були різні. Перша: поквиталися з «педофілом» зеки. Друга: розправу вичинили співробітники тюрми. Родичі вбитого, нагадаємо, більше врили в друге і усіляко уникали розголосу, побоюючись погроз. Вони воліли забути про все. Поховали родича, і його вже не повернути. Що б не довело розслідування.

Слідство вели співробітники ДБР. І як тепер читаємо в новині прокуратури, під чиїм процесуальним керівництвом встановлювали істину по цій справі, працювали також оперативники Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області Національної поліції. Врешті силами трьох структур довели причетність шістьох співробітників тюрми «до жорстокого заподіяння ув’язненому тілесних ушкоджень, в результаті яких наступила смерть останнього».

Сергій, нагадаємо, помер від травм, характерних для скоєного ним злочину. Ми розповідали про це читачам, коли знайшли в реєстрі судових рішень ухвалу про призначення експертизи. Поставлені до спеціалістів питання говорили про застосування до вбитого гумового кийка та дерев’яної битки.

Ці знаряддя злочину тепер бачимо в доданих прокуратурою до інформації фотографіях речових доказів:

«За версією слідства, у липні минулого року, до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)» доставлено ув’язненого, якому судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та який підозрювався у вчиненні злочину, передбаченого частиною четвертою статті 152 Кримінального кодексу України»,  — пише прес-служба прокуратури області.

Стаття, через яку потрапив Сергій до СІЗО, каже про зґвалтування «особи, яка не досягла чотирнадцяти років». Вона обіцяла покарання у вигляді позбавлення волі від 10-ти до 15-ти років. Втім, вина чоловіка залишилася недоведеною. Справи закривають через смерть підозрюваного.

Потерпіла дівчинка, як «20 хвилин» розповідав раніше за наданою поліцією інформацією, була госпіталізована з кровотечою. Згодом про постраждалу від дій недорозвиненого сусіда дівчинку розповідали мешканці мікрорайону: вона оговталася від фізичних травм. Про психологічні наслідки — сторонні люди навряд чи знають.

Тим часом родина Сергія поховала його, уникаючи розвитку скандалу. Просила журналістів теж забути про все, щоб не провокувати злість вінничан, які в коментарях під статтями про насильницьку смерть «педофіла» в ізоляторі мало не плескали в долоні.

Тоді родичі не вірили, що причетність тюремників до смерті Сергія доведуть. Сьогодні вони кажуть так: дочекаються завершення розслідування, а тоді вже будуть це коментувати. Ще сумніваються, чи дійде провадження до логічного завершення.

Знімки з обшуків, надані прокуратурою області

Ось що написала прокуратура області про проведену роботу в рамках досудового слідства:

«Під час перебування у вказаній установі, службовими особами установи йому (арештованому,  авт.) заподіяно смертельні тілесні ушкодження.

В осіб, причетних до вчинення злочинів, проведено 9 обшуків, за результатами яких виявлено засоби вчинення злочинів, заборонені предмети.

До суду, скеровані клопотання про обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою та клопотання про відсторонення підозрюваних від посад.

Дії підозрюваних кваліфікували за частиною третьою статті 365 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що супроводжувалися насильством та застосуванням спеціальних засобів, що спричинило тяжкі наслідки) та за пунктом чотири другої частини статті 115 Кримінального кодексу України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині вчинене з особливою жорстокістю)».

Разом з цією інформацією і фотографіями знарядь вбивства прес-служба прокуратури Вінницької області надіслала відео. Це фрагмент запису з камери спостереження в коридорі СІЗО:

На запису видно, що злочин проти арештованого починається зі штовханини в інший коридор. Чи там знімала камера? Нам того не покажуть. Чіпляються до ув'язненого, як бачимо з оприлюдненого уривку, чоловіки в цивільному одязі.

А за інформацію, якою володіє «20 хвилин», після завдання травм прямо на коридорі, чоловіка кинули в камеру до арештантів. Ймовірно, надіялися, що його там доб’ють. Але зеки, побоюючись, що смерть «повішають» на них, здійняли галас. Та оклигати після знущань Сергій не зміг. Врешті — констатували його смерть.

Поховали вбитого в СІЗО 19 липня 2019 року. Про злочин, в якому його підозрювали, можете прочитати в цій публікації: «У Вінниці психічнохворий зґвалтував семирічну дівчинку. Шокуючі подробиці».


Читайте також:

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 17 до 24 лютого, які ви могли пропустити

КОРДівці поклали на асфальт диригента з Калинівки як злочинця. Хто такий Ігор Смоляр?

Шумно потренувалися. Бунт у тюрмі виявився антитерористичним навчанням силовиків
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (91)
  • Максим Анатольевич

    Амнистировать чистильщиков!!! Молодцы!!!👏
  • Николай Чайко

    Правильно сделали
  • Валерий Наконечный

    С такими только так!!!
  • Станіслав Тищенко

    Самосуд це не від Господа йому й так би було не дуже гарно ну що сталося те сталося
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up