КОРДівці поклали на асфальт диригента з Калинівки як злочинця. Хто такий Ігор Смоляр?

КОРДівці поклали на асфальт диригента з Калинівки як злочинця. Хто такий Ігор Смоляр?
  • Війна між «смотрящими» від авторитетів та поліцією на Закарпатті має вінницького фігуранта.
  • Чоловік родом з Калинівки став одним із двох заарештованих в результаті затримання озброєних людей на елітних машинах.
  • Днями він вийшов під заставу розміром 315 тисяч гривень.
  • Як пояснив на суді свою участь в резонансному криміналі та в яких історіях «світився» раніше? 

Передісторія стрілянини 7 лютого і гучного затримання двох машин з озброєними людьми, що було наступного вечора, має сторінку в Вікіпедії. Мова про події в Мукачевому, де не можуть поділити сфери впливу місцеві авторитети. Серед затриманих 8 лютого на Закарпатті чоловіків нібито кримінального світу фігурує мешканець Вінницької області. Про його товаришів тамтешня преса каже, як про «смотрящих» від авторитетів, які воюють за сфери впливу, в тому числі з людьми при владі. 

Ігор Смоляр, що родом з Калинівки, був одним із двох водіїв, яких за результатами спецоперації арештували, а потім випустили з-під варти під заставу. По 315 тисяч гривень обоє керманичів заплатили і минулого тижня вийшли на свободу. Всього ж було сім затриманих в селі Нижні Ворота Воловецького району Закарпатської області. 

Броньований «Мерседес Гелендваген» і «Тойоту Ленд Крузер», за кермом якої й був Ігор Смоляр, зупинили на трасі КОРДівці. Всіх чоловіків з названих машин спецпризначенці витягли з салонів та вклали обличчям на асфальт. У одній машині вилучили зброю, в тому числі автоматичну. Після спецоперації в МВС сказали: «взяли» підозрюваних у причетності до злочинного угруповання, які їхали на Закарпаття встановлювати контроль над регіоном. 

Стрілянина 7 лютого в Мукачевому:

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">  

Відео затримання наступної доби в селі Нижні Ворота:

Один з двох арештантів

Лишень водії врешті опинилися під вартою. Як сказали правоохоронці, за опір і посягання на життя правоохоронців. Опору на поширеному в мережі відео не видно. Ще справа в тому, що машина, з водійського сидіння якої витягнули Ігоря Смоляра, покотилася по спуску й нібито мало не задавила поліцейського. 

Як сказала місцевим журналістам дружина водія «Гелендвагена» Євгена Дребітка, її чоловіка намагаються прив’язати до стрілянини, що була в Мукачево напередодні затримання. Жінка назвала безпідставним арешт із застосуванням сили, де монтировками били по машинах і силоміць витягували всіх з сидінь. За її словами, в машинах не було злочинців, й там ніхто не пручався.

 

Між іншим дружина водія броньованого «кубіка» назвала другого арештованого. За її словами, Ігор Смоляр — з Вінниці. Шукаємо більше даних про названого арештанта — в нього є сторінка у Фейсбуці. У друзях знаходимо людей з Вінниці та Калинівки. 

Як про мешканця саме Калинівки пізніше написали ужгородські видання про Ігоря Смоляра, посилаючись на власні дані в правоохоронних структурах. А в своєму Фейсбуці Смоляр не вказав ніяких особистих даних, крім дня народження. 

Зі сторінки у Фейсбуці. У Ігоря Смоляра там не вказані особисті дані, але є друзі з Вінниці та Калинівки

Сплатив 315 тисяч застави

До подій на Сході мав бізнес в Росії, пов'язаний з постачанням води, але потім повернувся на батьківщину. Так розказав про себе на судах з обрання міри запобіжного заходу, калинівчанин. 

На питання судді, ким він працює зараз, Смоляр відповів: офіційно непрацюючий, проходив навчання та стажувався, тепер чекає, коли відкриється цех, де він працюватиме крутильщиком ковбас. 

Під час засідання про запобіжний захід. Ігор Смоляр (зліва) назвався волонтером АТО

А досі, як сказав Ігор Смоляр журналістам, він був волонтером. Возив допомогу в зону бойових дій. Також додав, що товариші, які були з ним у машинах на момент спецоперації, брали участь в АТО. Там він з ними й подружився. В «Тойоті», якою керував Смоляр, як він сказав, зброї не було. Тільки в «кубіку».

— Я їхав на Закарпаття лікуватися, — говорив суду Ігор Смоляр. — Що я намагався когось вбити — це абсурд. Я не міг керувати транспортним засобом, мене просто потягнули з машини, як я міг наїхати? Мене попередили декілька раз про зупинку. Як можна попередити кілька раз? Палкою махнули один раз, які ще були попередження? Де працівники поліції, які давали декілька раз попередження?

 

Ігор Смоляр на засіданні суду розводив руками, виступав емоційно, звертався до прокурора, просив діяти по совісті. Робив питальні паузи. І назвав себе маленькою людиною, що за освітою — диригент. Мовляв, хіба може бути злочинцем? 

«Під час затримання особи, які перебували в автомобілях, чинили збройний опір і намагалися втекти з місця події», — така версія поліції. І за наслідками спецоперації суд призначив тільки водіям арешт з правом внести заставу. 

Суми обрав ідентичні — по 315 тисяч гривень. Застави внесли, за інформацією ужгородських інформаційних ресурсів, на початку минулого тижня й арештантів випустили, зобов’язавши здати закордонні паспорти. 

Фото з місця спецоперації поширили затушовані. Можливо, на цьому кадрі є наш земляк

«Маленька людина» з музосвітою

Як проходило засідання по калинівчанину Смоляру, транслювали закарпатські журналісти. Ось фрагмент виступу Ігоря Смоляра:

— Немає що сказати. Я провів годину на землі, на асфальті, після того мені сказали, що я хотів когось вбити. Але всі працівники КОРДу, які нас затримували, всі нас проводжали до поліції, тобто були з нами в поліції.... До речі, викликали медичну допомогу на місці, тому що в нас була людина з хворим серцем. Він їздив лікуватися. Потім одному розбили прикладом голову. Тобто як? В швидкій допомозі я не бачив жодного поліцейського. Я не бачив ні одного КОРДівця! Бачив тільки наших хлопців, неодноразово контужених на війні, яких лицем положити в землю, знущалися безпідставно. Безпідставно! Я взагалі це вважаю злочинною провокацією і вчиненням злочину проти тих людей, які були зі мною в автомобілі. І само собою, проти мене. Це все — фальсифікована справа, нікому не цікава. Я не знаю, розбирайтеся. Я маленька людина, диригент за освітою. Це для мене просто абсурд. Ви прокурори, ви думаєте, що робите? Чиє ви замовлення виконуєте…

 

Тож Ігор Смоляр сказав, що їхав з друзями по АТО і волонтерству зі Львова на Закарпаття, на відпочинок. Свою причетність до стрілянини, яка передувала затриманню, заперечив. Сказав, що про неї він дізнався, як і всі, з інтернету.

Гастролював по регіонах

Доки тривали судові засідання в Ужгородському суді по заставі для затриманих КОРДом, написали про вінницького фігуранта у своєму контексті й журналісти Рівного. Їхній мер нагадав пресі про Ігоря Смоляра, як учасника акції, організованої проти нього. 

Активісти, яких потім назвали гастролерами, що працюють на замовлення, 30 січня зірвали сесію міськради у Рівному. Звинуватили міського голову в торгівлі землею. Прийшли з плакатом «Хомко, віддай сиротам їхню землю, годі красти!». На фото з акції впізнаємо Ігоря Смоляра. 

Після затримання його на Закарпатті рівненський мер Володимир Хомко почав засідання виконкому з того, що показав усім знімок того самого активіста. Мовляв, дивіться, його арештували як учасника злочинного угрупування. 

— Прийшли тоді нібито «атовці», які вимагали повернути землю, нібито вкрадену в них, — пояснював журналістам мер Рівного. — На одного із головних, який там бігав з папером, я подав в суд.... Інші були не з Рівного, це гастролери, яких замовляють. Одного із них затримали в Мукачеві. Це щоб ви розуміли, хто ходить на сесії і збурює.



Пригадайте поліцейський сюжет про спецоперацію за участю КОРДу на Закарпатті. Його ось так підписали в Ютубі: 

На Закарпатті поліція провела спецоперацію для затримання членів злочинного угруповання. Під час затримання чоловіки, що перебували в автомобілях, чинили збройний опір правоохоронцям. У результаті спецоперації затримано семеро осіб».




Читайте також:

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 10 до 17 лютого, які ви могли пропустити

Шумно потренувалися. Бунт у тюрмі виявився антитерористичним навчанням силовиків

«Валять» на водія, що їх «здав». Прояснилася лінія захисту в процесі про вбивство Тарасових
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Борис Бобров

    Нормас)
  • Ольга Лань

    Що таке 350 тис для такого мудака? 3 мільйони оце вже гроші для нього.
  • Сергій Рудченко

    Рррррррроо
  • Da DA

    прррррр
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up