Який він, ювелірний бізнес, за який взялася СБУ

Який він, ювелірний бізнес, за який взялася СБУ
Як податківець Геннадій Мазур давав інтерв’ю в ресторані своєї дружини. За який ювелірний бізнес до нього має претенізї СБУ. І чому його начальниця каже, що "таємне завжди стає явним..."

Ювеліркою завжди цікавилася Служба безпеки. Але подружжя ладижинських ювелірів думає, що через них хочуть зняти з посади заступника голови податкової служби області Геннадія Мазура. Щоб довести, що ніякого турецького золота в них немає, все виробляють самі і розкрутилися без сприяння впливових людей, запросили на фірму “Шарм” журналіста RIA.

- Ім’я та логотип фірми “Шарм” - це моя інтелектуальна власність. Ми з чоловіком піднімали це виробництво, а зараз нас обливають брудом і не дають дихати.
Розказати про сімейний бізнес приїхала в редакцію Олена Гонта з Ладижина.
У цієї бізнес-леді, що починала з реалізації прикрас, а з дев’яностих разом з чоловіком виробляє власні ювелірні вироби, проводила обшуки спецслужба. Тоді обшукали заступника голови податкової служби області Геннадія Мазура, бо фірма його дружини здає в оренду виробничі потужності ладижинським підприємцям. Про це ми писали про - "Турецьке золото довело заступника голови ДПС Вінницької області до лікарняного".
- Я прийшла не за Геннадія Федоровича сюди, - каже Олена Гонта. - Я близько знайома з його дружиною, бо вона власниця „Подільської ювелірної компанії”, купила у свій час обладнання і нам здає. В нас абсолютно підприємницькі відносини, а тут замішали таке. В Тростянецькому районі зараз перевіряють всіх підприємців, хто якимось чином знайомий з Мазуром.
Спецслужба підозрює, що податківець “особисто контролював процес та координував дії підприємців, спрямовані на ухилення від сплати податків”. А підприємці нібито продавали контрабандне турецьке золото під виглядом власних прикрас, вели подвійну бухгалтерію і не сплатили сім мільйонів гривень податків.
- Я свою підприємницьку діяльність “завдяки” їм закрила. Настільки мене дістали, що видихнула і сказала: “я вже бабуся, до побачення, йду на пенсію”,  - каже Олена Гонта. - Зараз чоловік виробництвом замається, але так само різні пропозиції надходять. Ми думаємо, що не нами займаються, а Мазуром. 


- Нам були різні пропозиції. В тому числі й такі, - показує Олена Гонта (44)

Золоті прибутки впали на 60%
За два дні після цієї розмови журналістку вже віз водій фірми „Шарм” до Ладижина. Заходимо в офіс через фірмовий магазин на першому поверсі багатоповерхівки.



Як розповіли власники, вони також беруть на продаж дуті ланцюжки іншого виробника, бо обладнання для таких прикрас не мають. Браслети і ланцюжки “Шарму” - плетені.
- Спецслужба сфотографувала один ланцюжок одеської фірми, - показує Олена Гонта. - Не виключаємо, що його причеплять до справи, як турецьке золото.


- На цьому ланцюжку навіть не наша етикетка, - показують Олена (44) та Микола (45) Гонти

Дохід Ладижинського магазину – до 15 тисяч гривень на місяць. Ще є „Золото та срібло Шарм” у Вінниці. Він заробляє до 50 тисяч на місяць. Підприємці кажуть, що криза 2008 року забрала в них 60 відсотків доходу. Зараз працюють так: вклали 300 гривень, а заробили сім.
В основному продукцію „Шарм” реалізує оптовикам. Мають 200 контрагентів по всій країні. З їхньої сировини роблять прикраси на замовлення. Показали каталоги фото та ескізів на підтвердження, що все вони роблять самі. Працюють 52 ювеліри, делеговані на “Шарм” тією ж Подільською ювелірною компанією.   

Півсотні майстрів   
- Якщо тону золота поділити на п’ять років, то виходить по 600 грам виробів у день. Ділимо на ювелірів і вийде, що один майстер робить п’ять виробів на день. Це що, багато? - спростовує Олена Гонта аргумент спецслужби, нібито самі обробити тону золота підприємці не могли.



Йдемо цехами. В одному - полиці, заставлені матрицями. Їх тільки для перснів більше трьох тисяч. Дівчата виливають зразки із воску та віддадуть в цех лиття.



Там у спеціальній формі воскові моделі розплавлять. На їх місце у форму заллють розпечене золото.
- Весь процес виробництва прикраси займає від двох до трьох днів. Тривалість залежить від складності виробу, - каже завідуючий виробництвом Юрій Майструк.


Майстер Руслан Кохановський (42) воскову заготовку перетворив у печі на золоту „ялинку”. Він вже зняв з неї персні. Те, що залишилося - переплавить ще раз

В іншому цеху із проволоки відтискають срібну нитку. З неї потім сплетуть браслет чи ланцюжок. Почистять у воді зі щітками, нашатирем і шампунем, і на склад.



А золото до товарного виду доводять у “золотому” цеху, що за окремим входом з кодовим замком і з відеонаглядом.



- За фірму, ясно, що переживаємо. І за роботу свою. Сподіваємося, минеться, - кажуть працівниці “Шарму”, де навіть на власників говорять на “ти”, бо більшість тут - із самого початку.


- Турбують нас перевірками, обстановка нервова, - каже Віктор Дев’ятий (51), що 16 років вчив дітей малюванню та кресленню, а зараз вкладає камінці в золоті обручки

- Я був сам приватним підприємцем, лозоплетінням займався, і знаю, як важно з контролюючими органами мати діло, - каже ювелір.


 
Свого золота не носять
- Не люблю золота, тому й не ношу, - каже комірниця Оксана.  
- А в мене на золото алергія, - зізнається її напарниця.
Самі ж підприємці теж на собі прикрас “Шарму” не мають. На Олені Гонті тільки сережки. Сказала, що це подарунок. Так само відповів її чоловік на питання про печатку з білого золота. Мовляв, все руки не доходять зробити собі свою особливу прикрасу.
А після екскурсії Гонти розповіли, що турецьке золото в пробірній палаті бачать здалеку. Нереально проставити пробу на чужий виріб, бо перевірка “пробірки” проходить так: контролер на свій розсуд бере прикрасу з вітрини і вимагає зробити таку ж. Зробили копію – пройшли перевірку.


- Контрабанда – це серйозна стаття, - каже Микола Гонта (45)

- Якщо в інших ювелірних фірмах десь проскакувало, одразу маски-шоу, повна конфіскація і арешт. А ми два роки були під оперативно-розшуковою діяльністю і на свободі гуляємо. По нашій справі допитували людей, як в кіно: „З Києва вийшла машина супроводження. Все забираємо. Він ще мовчить? Ті вже всі розказали. Закривай його нафіг!” А мене схиляли до співробітництва. Хотіли, щоб я дав свідчення. Які, не знаю. Що ми за птиці такі, що так нас пресують, не розумію.

Геннадій Мазур давав інтерв’ю в ресторані дружини “Дольче віта”
На першому поверсі - магазин, на другому – ресторан. Журналістку запросили в залу з каміном. Геннадій Мазур говорив на підвищених тонах.
- Не там шукають сьогодні спецслужби і не тим займаються! Там, де мільярди крадуть, вони не бачать! А мені ставлять пляму, що тонну золота через море перетягнув з Турції. Це заказ!
Пізніше пояснив, що він холерик, тому такий галасливий. Сказав, що йому діагностували передінфарктний стан, але від стаціонару відмовився. З головою служби розмови не мав. А з журналістом говорив довго. Пояснював, що кримінальне провадження про ухилення від сплати податків починається з документальної перевірки податкової та вручення підприємцям рішення-повідомлення. Цього не було. А його, мовляв, приплели до цієї “надуманої” історії, бо комусь треба його посада. Кому? Сказав, свої припущення залишить при собі.


- Хто такий заступник голови податкової служби? Хіба це посада, щоб “кришувати” такий рівень оборудок? - каже Геннадій Мазур (39)

Геннадій Мазур розповів також, що сам просився бути допитаним. І допитали його “ні про що”. Нікому в цій справі ще не вручили повідомлення про підозру. І він теж свідок.
- От пишуть, що вилучили записник з моїми підписами. Може, один якийсь підпис там і є. Це ж щоденник. Але щоб на кожній сторінці?! Я що, взагалі не контактую з розумом?
Чиновник запевнив, що не має ніякого бізнесу. Бізнес у його дружини. Вона, крім ресторану, магазину та Подільської ювелірної компанії, має мережу аптек. А створювалася Подільська ювелірна компанія тоді, коли Геннадій Мазур пішов з податкової. І якщо у Вінниці говорять - звільнився з Івано-Франківська податківець через хабар, то він це назвав брехнею.
- Потім не був приватним підприємцем, але був у бізнесі чотири роки. Кожний чоловік думає, де заробити на кусок хліба, щоб діти мали можливість яблуко поставити в портфелик. Так і я. Маю дві освіти, знаю, як заробляти на курсах долара і відчувати ринок. Це фінансова аналітика, це економічний прогноз. Я спроможний для своєї сім’ї заробити пару копійок... А ювелірна компанія - це була ідея Миколи Петровича. На той час я був без посади, коли виникло питання створити компанію, придбати обладнання і взяти людей. Проста господарська діяльність. Це все згідно законодавства. Інших доходів у Подільської ювелірної компанії, крім оренди, яку платять підприємці, немає.  

Чому ухилення від сплати податків розслідує не податкова міліція?
Редакції через запит відповіли, чому спецслужба розслідує справу ухилення від сплати податків, якщо це не її підслідність.
- Оскільки цей злочин викрив оперативний підрозділ управління Служби безпеки України у Вінницькій області, у Єдиний реєстр досудових розслідувань його внесли слідчі спецслужби. Подальше провадження саме за СБУ визначене Генпрокуратурою, - так пояснила прес-офіцер обласного управління спецслужби Ірина Єрмолова.  
А в податковій службі на наш запит від 4 березня, досі не відповіли. Зате Ірина Зленко досить жорстко прокоментувала ситуацію „Укрінформу”:
“...Слідчі дії тривають, але сам факт підозри у причетності посадовця ДПС до будь-яких тіньових схем свідчить, що ми маємо справу з проявом надмірної жадібності та марнославства. Із матеріалів Служби безпеки можна зробити висновок, що це той випадок, коли людина розглядала посаду не як можливість працювати на благо держави і суспільства, а скористалася службовим становищем задля власної вигоди. Але таємне завжди стає явним...”
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Віталій

    Я не бізнесмен і не адвокат, Але  мене дивує- як писаки-аноніми так дружно створюють фон.Не чекаючи результатів слідства, суду... Як в сталінські періоди. Не осуджуй і не будеш осудженим.І не роби висновків на основі чужих поглядів бо це дуже часто призводить до помилкових висновків. Якщо ці листи є замовними, то це рівнозначно "лжесвидетельству", а отже, порушенню заповідей.
  • Віталій

    Я не бізнесмен і не адвокат, Але  мене дивує- як писаки-аноніми так дружно створюють фон.Не чекаючи результатів слідства, суду... Як в сталінські періоди. Не осуджуй і не будеш осудженим.І не роби висновків на основі чужих поглядів бо це дуже часто призводить до помилкових висновків. Якщо ці листи є замовними, то це рівнозначно "лжесвидетельству", а отже, порушенню заповідей.
  • Anonymous

    Вы тоже увидели на последней фотографии Сашу Грей?!?! 0)))))
  • Anonymous

    Гена а ободiвка паркет, колгоспи, магазини iз продажу золотих прекрас у Франкiвську, Одессi, Киевi... ти про них забув? Перестань скулiти та май мужнicть вiдповiдати за своi тiньовi схеми, та перестань пiдставляти цих дурноватих пiдприемцiв яких ти залякав. Гена це тiльки початок. Ты вор а вор должен сидеть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up