Про сумнівність B2B Jewelery, створеного вінницьким ювеліром, попереджає фінрегулятор

Про сумнівність B2B Jewelery, створеного вінницьким ювеліром, попереджає фінрегулятор
Засновник B2B Jewelery сказав журналістам, що не знає про кримінальні провадження. Фото uktoday
  • Тільки через півтора місяці після того, як вкладникам B2B Jewelery зупинили виплати, Нацкомісія попередила про ризики інвестування в названий проект.
  • Його створив, як раніше розповідав 20minut.ua, ювелір з Ладижина Микола Гонта. І після початку карантину заявив: ставить систему на паузу через закриття магазинів.
  • Фінрегулятор розповів про ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти.

На сайті Національної комісії з цінних паперів і фондових ринків 8 травня з’явилася інформація про сумнівність проекту B2B Jewelery. В новині попереджають інвесторів, що проект може мати на меті незаконне заволодіння їхніми коштами:

«В рамках моніторингу сумнівних фінансових проектів (скам-проекти), які обіцяють українцям швидкий і гарантований дохід, НКЦПФР попереджає споживачів фінансових послуг щодо інвестування у проект B2B Jewelery, який має ознаки сумнівного і може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів».

B2B Jewelery, нагадаємо, створив ювелір з Ладижина Микола Гонта. Як раніше розповідав 20minut.ua, проект має мережу ювелірних магазинів, в яких клієнтам пропонують придбати вироби з золота та срібла і подарункові сертифікати, за які обіцяють нараховувати понад 100 відсотків інвестиційного прибутку.

Відео дня

Як працює на вигляд успішний проект, перевіряли розслідувачі, писали про відсутність гарантій для покупців сертифікатів та що чеків в магазинах не видають. За раніше оприлюдненими коментарями експертів, B2B Jewelery має всі ознаки фінансової піраміди. В Реєстрі судових рішень є ухвали судів про арешти рахунків благодійного фонду дружина Гонти. Саме цей фонд обертає грішми вкладників B2B Jewelery, а людина, яка створила проект — Микола Гонта — раніше був фігурантом кримінального провадження про контрабанду турецького золота.

Та давня справа нічим не завершилася. А що стосується нашумілого B2B Jewelery, то проект зараз заморожений. Виплати, як вже писав 20minut.ua, зупинили з початком карантину. Микола Гонта заявив: ставить проект на паузу. Оскільки магазини зачинили, тож система оберту коштів перестала працювати.

Від початку карантину минуло півтора місяця. І тільки тепер Нацкомісія з цінних паперів і фондових ринків помітила B2B Jewelery і дала оцінку цьому проекту, як сумнівному. Вона назвала сертифікати облігаціями і написала про грубе порушення вимог законодавства. До карантину, нагадаємо, B2B Jewelery працював понад рік. 

Далі інформація з сайту названої вище Нацкомісії:

«Даний проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів та подарункових сертифікатів, за яким нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що її видала. Безпосередньо B2B Jewelery не є назвою конкретної юридичної, отже відсутні чітко визначені відповідальні особи по зобов’язанням за залученими коштами від громадян України. Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelery здійснюються у готівковій формі, що не дає змоги встановити зв’язки з реальними бенефіціарами проекту.

НКЦПФР вбачає в діях проекту B2B Jewelery грубе порушення вимог чинного законодавства України. Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки облігацій  боргових цінних паперів, оскільки посвідчують внесення їх першими власниками коштів, визначають відносини позики між власником такого сертифікату та його емітентом в особі B2B Jewelry, та можуть слугувати підтвердженням зобов’язання емітента повернути власникові сертифікату його номінальну вартість у передбачений сертифікатом строк та виплатити заздалегідь визначений у ньому інвестиційний дохід. Емітент в особі B2B Jewelry мав би звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на сьогодні цього не було зроблено».

Також Нацкомісія роз’яснює, що залучати кошти населення під відсотки мають право виключно банки та фінансові компанії, зареєстровані на території України та які мають відповідні ліцензії.

Між іншим Нацкомісія дає оцінку токенам — електронній валюті, вигаданій після карантину B2B Jewelry:

«Після запровадження на території України карантинних обмежень, згідно з інформацією із загальнодоступних джерел, проект B2B Jewelry зупинив виплати по реалізованим подарунковим сертифікатам та почав пропонувати інвестувати кошти у цифрові активи  «токени B2BT», які на думку НКЦПФР несуть ті самі загрози втрати коштів інвесторами, що й сумнівні подарункові сертифікати проекту».

Ще читаємо на сайті фінрегулятора: вони повідомили правоохоронні органи про порушення законодавства з боку проекту B2B Jewelry, назвавши його соціально небезпечним. Також комісія закликала людей про всі випадки невиконання зобов’язань проектом B2B Jewelry повідомляти на електрону скриньку [email protected].

Чому власними силами Нацкомісія не вплинула на порушника? Пояснення дала таке:

«У зв’язку з відсутністю ідентифікації та відповідних повноважень щодо встановлення такої ідентифікації, НКЦПФР не може здійснити адміністративні заходи належного реагування щодо B2B Jewelry».

Наостанок комісія наголошує, що «інвестування у зазначений проект створює значні ризики втрати коштів для інвесторів», та закликає бути обачними і ретельно оцінювати ризики перед тим, як інвестувати.

За даними Генпрокуратури і Податкової служби, нагадаємо, співвласників B2B Jewelry підозрюються в ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та у використанні схеми виводу готівки через фіктивний благодійний фонд. Однак сам Микола Гонта не раз заперечував це. Він казав журналістам, що взагалі не знає нічого про будь-які кримінальні провадження.

А на YouTube-каналі B2B Jewelry напередодні заяви Нацкомісії розмістили інформацію про  результати продажів токенів, пообіцяли відновити роботу магазинів з 14 травня і повідомили про виплати деяким клієнтам.  

 

10 ознак фіктивності інвестиційного проекту

Прогляньте ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти. Їх склали на основі аналізу існуючих та вже припинених сумнівних проектів. І, за даними Нацкомісії з цінних паперів і фондових ринків, наявність хоча б кількох з нижче наведених пунктів повинна стати для інвестора причиною прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок та більш обережно підійти до інвестування своїх грошей.

1. Великий відсоток гарантованої дохідності.

Основною ознакою скам-проектів є пропозиція надприбутків, які часто в рази більші від середньої процентної ставки банків за депозитами. Деякі проекти пропонують дохідність у 100% й більше річних, в той час як алгоритм використання грошей та логіка заробітку є надзвичайно розпливчасто описаними.

2. Відсутність відповідних дозволів та ліцензій.

Як правило, проект не має жодних офіційних регуляторних дозволів і ліцензій на здійснення діяльності, яка пов’язана з наданням фінансових послуг, управлінням активами чи іншими послугами на ринках капіталу в країні, де вона залучає гроші. Інколи інвестору пред’являють “ліцензії” закордонних сумнівних організацій, або екзотичних країн.

3. Агресивний маркетинг.

Більшість скам-проектів потребують агресивної рекламної підтримки. Як правило, рекламні кампанії реалізується в мережі інтернет. Масштабна, яскрава, багатообіцяюча, зазвичай вона грунтується винятково на емоційних мотивах, а не раціональних доводах. Не повинна заспокоювати велика кількість позитивних відгуків на сайті компанії, рекомендації відомих блогерів та медіа-персон, чи навіть мережа споріднених “партнерських” сайтів в інших юрисдикціях.

4. Відсутність фізичного офісу.

Наявність виключно онлайн комунікації, відсутність фізичного офісу в місті або країні, де проект пропонує послуги. Відсутність ідентифікованих співробітників з професійною історією, які несуть відповідальність за управління коштами інвесторів. Укладання угод без фізичної присутності, особистого чи електронного підпису та звірки документів. Відсутність функціонального бек-офісу, як то юридичного відділу, бухгалтерії, суміжних служб.

5. Відсутність реєстрації в країні залучення інвестицій.

Відсутність юридичної реєстрації особи чи проекту в країні залучення інвестицій. Контактні юридичні особи та бенефіціари, як правило, є резидентами таких країн як Сейшельські острови, ОАЕ, Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадини, республіка Вануату, країн з офшорними зонами, пільговими митними чи реєстраційними умовами.

6. Відсутня акредитація інвестора.

Як правило, відсутність будь-якої перевірки фінансового стану інвестора, його кредитної історії. Проекти не цікавляться фінансовими можливостями інвестора, його ресурсами, готові працювати навіть з малозабезпеченими клієнтами, пропонуючи їм позики на кабальних умовах.

7. Підозрілі або неперевірені біографії менеджерів.

Закритість інформації про фактичних керівників проекту, про відповідальних за юридичне, фінансове, бухгалтерське супроводження діяльності проекта. Розпливчасті та юридично нечіткі назви посад номінальних керівників, які фігурують в рекламних матеріалах. Відсутність підтвердженої професійної історії таких осіб. Наявність фактів чи реалізованих проектів, які неможливо підтвердити з попередньої діяльності топ менеджерів. Публічні особи, які можуть представлятися керівниками таких проектів, фактично можуть бути найманими акторами й жодним чином не залучатися в процес управління.

8. Відсутність підписаних документів.

За українським законодавством, укладання фінансових договорів вимагає персоніфікації підписантів, особистого підпису паперів, наявності таких фізично підписаних обома сторонами угоди документів в кількох екземплярах або підписаних за допомогою електронного цифрового підпису.

9. Настійлива пропозиція залучати друзів.

Пропозиція інвестору залучати до інвестицій друзів, родичів, знайомих є поширеною практикою скам-проектів. Сумнівні проекти розробляють та пропонують деталізовану програму отримання додаткових бонусів та доходів у разі залучення інвестором в проект нових осіб, через, приміром, підключення засобами свого реферального ключа.

10. Приховування права власності.

Відсутність жодних документів, які можуть підтверджувати право власності особи на активи чи їхню частку, в які теоретично інвестує скам-проект. Відсутність систематичних звітів щодо операцій, діяльності, результатів в управлінні проектом активами інвестора.

Рекомендації з сайту фінрегулятора

 

Читайте також:

У справі солі міняють запобіжні заходи. Ніценку призначили нічний домашній арешт  

Юнаку, що торік на Infiniti скоїв смертельну ДТП біля «Грошу», винесли вирок 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (61)
  • ТОЛЯН

    а здирати кошти за доставку газу з людей які не користуються газом це норм.
  • Daily

    закриють гонту на другому поверсі будь ласка на третій там форекс клуб  вам також допоможуть позбутися ваших кровних
  • Daily

    десь в червні будуть крутити бізнесмена
  • Petro Vasyliv

    А потім це лошйо буде перекривати вулиці і вимагати гроші від держави

    ОБА НА reply Petro Vasyliv

    А навіщо Ви будете дорогу перекривати?

    Petro Vasyliv reply ОБА НА

    А мені воно набіса?

    ОБА НА reply Petro Vasyliv

    З Ваших слів я зрозумів, що Ви і Ваші друзі будуть перекривати вулиці.

    Petro Vasyliv reply ОБА НА

    Чуваче, в тебе, певно, деслексія,  де я таке писав?

    ОБА НА reply Petro Vasyliv

    ООО...як все запущено...

    Petro Vasyliv reply ОБА НА

    Саша Теренчук? Діма Голубєв? Я нє узнаю Вас в грімє))))

    ОБА НА reply Petro Vasyliv

    Так, так. Тупой, еще тупее.

    Petro Vasyliv reply ОБА НА

    Так у лігасмєшнікав і не треба бути розумним, за свого сайдьош

    ОБА НА reply Petro Vasyliv

    Не хвилюйтесь Ви так. Може з Вами не все так сумно.

    Petro Vasyliv reply ОБА НА

    Друже, приходь у новому сезоні, потренуйся там перед дзеркалом, подивись 95квартал. Можеш спробувати там на випускному, чи на празнику села, я вірю, наступного разу буде дотепніше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up