«Після війни став рішучішим і відкрив бізнес». Як на Вінниччині працевлаштовуються атовці?

«Після війни став рішучішим і відкрив бізнес». Як на Вінниччині працевлаштовуються атовці?
Фото: Вінничанин Олексій Каратаєв після війни відкрив піцерію, куди працевлаштовує атовців
  • На Вінниччині, за статистикою, найбільше в усій Україні працевлаштованих учасників бойових дій.
  • Ринок праці більше потребує висококваліфікованих робітників виробничих професій, аніж людей із вищою освітою.
  • Деякі ветерани АТО/ООС самі започаткували власний бізнес і беруть до себе побратимів.

Вінничанин Олексій Каратаєв з 2014-2016 рік боронив кордони України, воював у самому пеклі передової. Після війни повернувся у рідний Козятин, де став на облік у службі зайнятості. Активно відвідував семінари, написав фаховий бізнес-план і вирішив започаткувати власну справу. Отримав разову допомогу по безробіттю, орендував приміщення — і відкрив піцерію з символічною назвою «ArmAto PIZZA». Заклад чоловік оформив у незвичайному стилі. Тут можна побачити фото з передової, прапори батальйонів і бойові нагороди. Олексій запрошує працювати в піцерію здебільшого побратимів, що воювали в АТО/ООС.

— Я довго йшов до цього, завжди мріяв започаткувати власну справу. Після війни став рішучишим і створив власний бізнес, відкрив піцерію,— ділиться Олексій. — Заклад полюбився городянам, і ми розширилися. Справи йдуть вгору. Та без підтримки друзів та близьких всього цього не було б. У заклад беру працівників через службу зайнятості. У пріоритеті — побратими-атовці та члени родин загиблих. 

Відео дня

Таких прикладів, коли атовці відкривають власну справу і беруть на роботу побратимів, чимало,— говорить  директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська. 

— В одному з районів учасник АТО став фермером: почав розводити велику рогату худобу і продавати молоко. Потім ферма розгорнулася в комплекс, молоко почали переробляти, на підприємстві утворилися нові робочі місця, на які власник запрошує, за можливості, працівників з-поміж ветеранів,— Розповідає галина Скоковська.—  Інший атовець розпочав вирощувати фруктові дерева та ягоди, налагодив збут. Господарство розвивається, набирає нових працівників, перевага — теж ветеранам АТО/ООС.

Про те,що Вінниччина посіла перше місце в Україні за кількістю працевлаштованих учасників бойових дій, — нам теж повідали в обласному центрі зайнятості.

— Більшість ветеранів були працевлаштовані у сільському, лісовому й рибному господарствах, а також у переробній промисловості, державному управлінні та обороні й у сфері торгівлі, — говорить директор ЦЗ. — За сприяння центру роботу отримали 407 ветеранів, зокрема вісім осіб з інвалідністю. Це становить приблизно четверту частину від загальної кількості зареєстрованих безробітних. Одноразову допомогу для відкриття власної справи отримали два ветерани.   

Загалом ринок праці Вінниччини здебільшого потребує висококваліфікованих робітників виробничих професій, — говорять у центрі зайнятості. Найбільші шанси знайти роботу мають люди із професійно-технічною освітою. Менше — із вищою освітою.

— Ринок гостро потребує висококваліфікованих робітників. Так, 35% безробітних влаштувалися робітниками з обслуговування та експлуатації технологічного устаткування і 13 — кваліфікованими робітниками з інструментом, — ділиться Галина Скоковська.— Значно менше пропозицій для  людей із вищою освітою. Тому є випадки, коли люди з вищою технічною освітою перекваліфіковуються на електромонтерів, а будівельники — на плиточників.

 Головні вимоги у роботодавців до потенційного працівника УБД, як і до інших — відповідність фаху, досвід, відповідальність. Хоча є в нашому регіоні люди з патріотичною позицією, які підставляють плече допомоги тим, хто воював, — говорять у центрі зайнятості. 

Загалом на Вінниччині серед лідерів за розміром зарплати такі вакансії: 

  • бетоняр — 20 тис. грн;
  • фахівець з методів розширення збуту (маркетолог) —16,1 тис. грн.
  • машиніст копра, менеджер —15 тис. грн;
  • швачка, водій-далекобійник, лікар загальної практики —12 тис. грн;

У Вінниці в списку лідерів:

  • бетоняр — 20 тис. грн;
  • машиніст-копра, водій муніципального транспорту — 15 тис.грн;
  • водій-експедитор — 11 тис. грн;
  • муляр, інженер-проектувальник, водій навантажувача, лікар терапевт в ковідне відділення, оператор котельні — 10 тис. грн.

 

Читайте також:

«Ніколи не опускати руки». Про проблеми дітей з аутизмом розповідають батьки

Мода в карантин. Вінницькі дизайнери створюють лінійки одягу для комфорту і відпочинку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач48

    и что с того ? рабочих мест добавилось?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up