Вартість студентського житла. Скільки коштує гуртожиток та орендована квартира чи кімната?

Вартість студентського житла. Скільки коштує гуртожиток та орендована квартира чи кімната?
  • Канікули завершуються і незабаром тисячі студентів сядуть за парти вищих навчальних закладів Вінниці.
  • Ми дізналися, скільки їм буде коштувати проживання в гуртожитках і чи потрібно для цього вакцинуватися.
  • Також промоніторили вартість оренди житла у різних мікрорайонах Вінниці.

Як у школах, так і в вищих навчальних закладах обіцяли, що з першого вересня нового навчального року учні і студенти сядуть за парти і розпочнеться навчальний рік без дистанційки. 

Хоча ще минулого року у Міністерстві освіти і науки наголошували, що університети мають автономію і можуть самостійно вирішувати, як їм організувати навчальний процес. Тому тут все залежить від керівництва вишу і від карантинної зони. Якщо місто в зеленій зоні — то перешкод для очного навчання немає. Якщо ж показники захворюваності виростуть, то вузи будуть зобов'язані перевести студентів на дистанційне навчання.

Водночас у МОН зазначають, що невакцинованим студентам не можуть заборонити заселятися в гуртожитки. «Не може бути такого, це порушення прав, немає ні нормативних документів, ні вимог немає», — заявив Шкарлет.

Відео дня

Водночас він рекомендував студентам вакцинуватися, щоби у вишах сформувався колективний імунітет і діти не сиділи по два тижні на самоізоляції.

Так чи інакше, студенти вже заселяються в гуртожитки і наймані квартири. Журналісти 20minut.ua дізналися, яка буде вартість плати за місяць проживання.

40% від стипендії 

У Вінницькому національному аграрному університеті, Торговельно-економічному інституті КНТЕУ, Національному технічному університеті, Донецькому національному університеті імені Василя Стуса вартість кімнати в гуртожитку становитиме 520 гривень. Можливо, якість проживання буде різною, проте, за законом, ціна одна. 

— Оплата в гуртожитку регламентується фінансовими нормативними документами МОН України, згідно яких оплата не перевищує 40% від академічної стипендії і становить 520 гривень, — повідомила ректор педуніверситету Наталія Лазаренко.

У медуніверситеті навчаються іноземці, і у них оплата за гуртожиток співвідносна до їх стипендій (плата вища, бо стипендія більшого розміру).

А у Вінницькому інституті Університету «Україна» власного гуртожитку немає, тому приміщення для студентів орендують.

— Наші студенти мають можливість проживати у кількох гуртожитках у Вінниці, — говорить директор Ганна Давиденко. — Всі знаходяться у пішій відстані від інституту. Це поверх у готелі «Профспілковий», який ми орендуємо для своїх студентів. Вартість місць у гуртожитках різна. Вона залежить від багатьох чинників: ремонт і кімнатах, зручності, кількість осіб в одній кімнаті. Цінова політика від 700 грн до 2000 грн на місяць.

Оренда для студента

Якщо ж умови проживання в гуртожитках студентів не влаштовують, вони розглядають інший варіант — оренду квартири або кімнати. 

До слова, вартість оренди житла у Вінниці, від початку року знизилася в середньому на 4%. Зменшення цін на оренду квартир прямо пов’язане з падінням попиту (зменшенням кількості орендарів, передусім студентів).

— До пандемії студенти були вагомою часткою орендарів у Вінниці: ще у 2019 році 35% орендованих квартир припадало саме на студентство. Через ковідні обмеження й перехід на дистанційне навчання у переважної більшості студентів з інших міст і населених пунктів відпала потреба в оренді житла, — розповів директор агенції нерухомості Олександр Пахольчак. — Перед початком навчального року суттєве пожвавлення в цьому сегменті не спостерігається.

На сайті dom.ria.com ми дізналися, скільки коштуватиме житло для студента в різних частинах нашого міста. 

Урожай

Вартість оренди кімнати біля ринку Урожай дуже коливається, є варіанти за 2000, а є й за 6 тисяч гривень.

Вишенька

На Вишеньці можна орендувати кімнату за 2-3 тисячі гривень.

Замостя

На Замості житло дешевше, тому тут зняти дво- чи навіть трикімнатну квартиру можна за 7 тисяч гривень




Академічний

Новобудови житлового комплексу Академічний знаходяться біля аграрного університету. Кімнату тут можна зняти, як за 4, так і за 7 тисяч гривень.


Раніше ми дізнавалися, як останнім часом змінився ринок нерухомості. Вінницькі рієлтори розповіли, що нерухомість в ціні зросла, а от оренда зменшилася. Докладніше читайте тут: 

Як не втрапити у шахрайство? 

Також варто бути в курсі афер, які застосовують у сфері оренди нерухомості. У #неведись зібрали ТОП шахрайських схем при оренд та розповіли про фейкові квартири з підробними фото, перездачу орендованого житла з відфотошопленими документами тощо. Усі ці схеми можуть трапитися з ким завгодно.

Як вберегтись від розводів під час оренди квартир? Дивіться у випуску антилохотронного проекту BIHUS info

 

Читайте також:

Вакцинація педпрацівників дозволить навчання в епідемію без дистанційки. Як із цим у Вінниці?

Онлайн чи офлайн: яким буде новий навчальний рік у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up