Ціни на нерухомість в Вінниці значно зросли, вартість оренди житла — зменшилася. В чому причина

Ціни на нерухомість в Вінниці  значно зросли, вартість оренди житла — зменшилася. В чому причина
  • З початку року ціни на приватні будинки і квартири у Вінниці зросли до 18%. Вартість комерційного житла теж збільшилася.
  • Експерти називають ряд факторів, які вплинули на цінову політику та роблять прогнози.

У 2021 році вартість приватних будинків у Вінниці зросла на 18%. Серед причин такого істотного подорожчання — зростання собівартості будівництва, підвищення цін на земельні ділянки а також інфляційні процеси. Про це повідомила Лілія Пшенична, голова Вінницького міського відділення асоціації фахівців з нерухомості України.

За її даними, вартість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт зросла  на 10% і 12% відповідно. 

— З початку 2021 року також зросла вартість землі під приватні будинки площею 5-10 соток в Вінниці і на відстані до 10 км від міських кордонів.— підкреслила Лілія Пшенична. — Саме тому будівельні компанії істотно збільшили ціни. У той же час вартість вже готових садиб підлаштовується під кон'юнктуру первинного ринку. 

Відео дня

Фахівець також звернула увагу на те, що з початку року попит на приватні будинки, в порівнянні з минулим роком, зріс на 15%. Відповідно, як зазначила фахівець, пропозиція зменшилася на 30%.

—У найближчі 5 місяців тенденція зменшення пропозиції приватних будинків продовжиться. Тому є підстави стверджувати, що восени ціни ще виростуть, — вважає експерт з нерухомості.

Комерційні приміщення

За  даними голови Вінницького міського відділення асоціації фахівців з нерухомості України, за шість місяців поточного року в сегменті нежитлових приміщень під стріт-рітейл ціни зросли в середньому на 7-10%. Попит у Вінниці тісно пов’язаний з локацією та орендованою площею: найбільш популярними в орендарів є приміщення 50-100 м2, розташовані у фасадних частинах будинків в багатолюдних місцях.

— До кінця року ціни на затребувані комерційні приміщення для стріт-рітейлу можуть зрости ще, як мінімум, на 5%, адже попит вже на 15% перевищує пропозицію, — підкреслила Пшенична.

Експерт розповіла, що в останні два місяці спостерігається тенденція зростання популярності будівель у сільській місцевості з наявними земельними ділянками під облаштування магазинів, кав'ярень або ж з метою збереження, інвестування коштів.

— Ми констатуємо підвищений попит на старі склади, закинуті ферми, на будь-які будівлі, біля яких є клаптик землі, — поділилася фахівець. — Вочевидь через надмірний попит вартість такої нерухомості, ціна на яку ще 2 місяці тому була на 25-30% нижче спеціалізованих, облаштованих під стріт-рітейл будівель, буде зростати.

Квартири і оренда житла

— Щодо ситуації на первинному та вторинному ринках Вінниці, з початку року ціни зросли в середньому на 10-15%, — розповів директор агенції нерухомості Олександр Пахольчак. — До цього, а саме під час пандемії, вартість квартир була меншою. 

Покупці житла більш схильні вкладати кошти саме в первинне житло, яке за своїми якісними характеристиками переважає об’єкти вторинного ринку, — говорять фахівці.

В первинний ринок інвестують в основному заробітчани та представники малого та середнього бізнесу. На вторинному ринку купують в основному люди середнього віку або ж діти для своїх батьків.

Восени ціни на первинному і вторинному ринках Вінниці можуть зрости ще на 3-4%,— також зазначають експерти.

Що стосується оренди житла у Вінниці, то від початку року знизилася в середньому на 4%. Зменшення цін на оренду квартир прямо пов’язане зі скороченням орендарів, передусім студентів. Крім того, у молоді зараз менше можливостей для підробітку, що впливає на здатність сплачувати за оренду.

— До пандемії студенти були вагомою часткою орендарів у Вінниці: ще у 2019 році 35% орендованих квартир припадало саме на студентство. Через ковідні обмеження й перехід на дистанційне навчання у переважної більшості студентів з інших міст і населених пунктів відпала потреба в оренді житла, — констатував директор агенції.— Проте вже восени ми очікуємо суттєве пожвавлення в цьому сегменті.

 

Читайте також:

Податок на нерухоме майно: хто має платити та які умови

Варто освіжитись. Скільки коштують вінницькі фонтани?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up