Варто освіжитись. Скільки коштують вінницькі фонтани?

Варто освіжитись. Скільки коштують вінницькі фонтани?
Фонтан «Сонячна система», що на Космонавтів, серед найдорожчих міських водограїв. Його оцінили на 4,449 млн грн
  • Мерія взяла на баланс два міських фонтани, які в сумі коштують понад 1 мільйон гривень. Стільки же коштує один фонтан біля Арки Центрального парку.
  • Найдорожчим, після фонтану «Рошен», є водограй, що на Космонавтів — 4,5 мільйона! 
  • Чи варто у місті будувати ще фонтани, або гроші краще витратити на інші цілі? Свої пропозиції пишіть у коментарях

Виконком міської ради 8 липня схвалив передачу двох міських фонтанів на баланс виконавчих органів влади. 

У рішенні йдеться про водограй на 1-му провулку Київському та про фонтан на Волошковій. Дві конструкції оцінили у 1,1 мільйона гривень: перший водограй коштує 439 тисяч, а другий — оцінили на 683 тисячі гривень.

Отож, якщо один фонтан коштує півмільйона гривень, то яку вартість має решта? Надіслали інформаційний запит до міськради й отримали відповідь.

Відео дня

Найдешевший фонтан — 122 гривні

Отож, всього на балансі виконавчих органів міськради є 12 фонтанів. Більшість з них на балансі департаменту комунального господарства і благоустрою, по два водограї утримують «Вінницязеленбуд» і департамент капітального будівництва міськради.

Найдорожчим є фонтан на площі Костянтина Могилка: «сухий» водограй оцінили на 4 мільйона 533 тисячі гривень.

Найдешевшим — фонтан на Майдані Небесної сотні, що біля Драмтеатру. Не повірите, але всю конструкцію з гранітними чашами, форсунками та насосами, які закачують воду, оцінили у 122 (!) гривні. І це не помилка.

— Коли там була реконструкція площі та самого фонтану, його не переоцінювали. Тобто, збереглась первісна вартість об’єкту. Робити переоцінку, щоб встановити його реальну вартість на сьогоднішній день, недоцільно — це ж витрати бюджетних коштів. Тому, напевно, це зроблять, коли буде наступна реконструкція площі, — пояснила головний бухгалтер департаменту комунального господарства і благоустрою міськради Ніна Поліщук.

Водограї у центрі міста

Щодо решти водограїв у середмісті, то два фонтани, які навпроти будівлі міської ради, коштують по 336 тисяч гривень кожен. Фонтан «Мушля», який розташований у колишньому сквері преси — 467 тисяч гривень.

Фонтан з гранітними кубами на алеї по вулиці Пирогова має ціну 607 тисяч гривень. А от водограй на Європейській площі, біля башти вартує всього 42 тисячі 447 гривень. 

І ще на балансі у мерії є два водограї Центрального парку. Крихітний фонтан біля Арки коштує 949 тисяч гривень.

Водограй у центрі парку, що в кілька разів більший, має ціну 1 мільйон 63 тисячі гривень.

Фонтан на Поділлі (вулиця Зодчих, 16) коштував 1 мільйон 216 тисяч гривень.

Дані про водограй «Сонячна система», що на Космонавтів, у відповіді на запит відсутні. Але серед рішень міської влади ми знайшли і його вартість. Разом з планетами, Атлантом і насосною станцією фонтан коштує 4 мільйони 449 тисяч гривень.

Ще більше фонтанів чи треба щось інше?

Усі перелічені водограї, за даними мерії, були виготовлені за бюджетні кошти. У сумі це коштувало платникам податків 15 мільйонів 130 тисяч 647 гривень.

А ще водограї потрібно ремонтувати. Наприклад, їхня підготовка до сезону в 2021 році коштувала понад 900 тисяч гривень.

На вашу думку, чи потрібні Вінниці ще фонтани? Або ці кошти краще витратити на інші цілі? Наприклад, на озеленення, ремонт тротуарів і доріг, установка дитячих, спортивних майданчиків тощо.

Опитування

Що краще зробити за «фонтанні» гроші?

Фонтан «Рошен» місту не належить

Найбільший в Європі плавучий фонтан не є на балансі у міської влади, пояснили у мерії. Його обслуговування та ремонт здійснюють представники корпорації «Roshen».

Нагадаємо, фонтан і набережну відкрили у 2011 році. На будівництво витратили 546 днів та 37 мільйонів гривень. Робітники почистили 28 тисяч кв.метрів річища Південного Бугу й відреставрували 700 метрів набережної. 

Крім того, була зроблена зона відпочинку, встановлена система вуличного освітлення та амфітеатр для перегляду фонтанного шоу.

 

Читайте також:

Чи багато ви знаєте про вінницькі фонтани? Перевірте себе, пройшовши наш тест

Мальовничі кручі та Соборна, як на долоні. Зібрали для вас ТОП-7 панорам Вінниці

За кошти спонсора біля «Центру матері та дитини» облаштували світловий фонтан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Max

    Я вважаю, що фонтани потрібні. Все-таки це привабливість міста, яка стимулює туризм і як наслідок і інший бізнес. Тобто стратегічно - це правильно. Проте, якось дивно виглядає питання ціни, з точки зору будівництва і облаштування. Наприклад, фонтан за 4,5млн рівноцінний гарному будинку на 200 м2 з ремонтом і меблями. То чи не забагато це для фонтану?
  • ALINA PARADAYS BALFOUR

    Я думаю що потрібно посадити дерева і ремонтувати дороги і ще я хочу щоб для тварин та птахів зробили спеціальні будиночки у які можна буде людям насипати їжу і наливати воду і ще щоб взимку їм було тепло а влітку щоб була прохолода
  • Наталья Марченкова

    Яка різниця скільки ,я на них не давала гроші,так само як і всі інші...вже витратили...А люди гуляють,фотографуються ,відпочивають  і просто тішаться ,що це наше гарне місто.

    Max reply Наталья Марченкова

    Що значить "я на них не давала гроші"? Ви не платите податки?
  • Наталія Новицька

    Чудове місто ! Це моє місто і я його люблю !

keyboard_arrow_up