Онлайн чи офлайн: яким буде новий навчальний рік у Вінниці?

Онлайн чи офлайн: яким буде новий навчальний рік у Вінниці?
Фото: архів сайту «20 хвилин»
  • Школи, учні та їх батьки вже ретельно готуються до початку нового навчального року.
  • Яким він буде та чого чекати учням — запитали в освітян і медиків. 

Літні канікули майже позаду. Зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. Тож, підуть учні до школи чи залишаться на дистанційному навчанні? 

У Міносвіти наголошують, що учні та вчителі втомилися від онлайн-уроків та прагнуть живого спілкування у класах. Тому вони зараз активно вакцинують освітян, щоб встигнути до початку навчального року.

2021 рік планують розпочати традиційно 1 вересня і працювати у звичному режимі. Так, міністр освіти запевнив, що позиція МОН така: дитячі садочки, спеціальні установи і учні 1-4 класів обов'язково повинні навчатися очно. За його словами, на дистанційне навчання підуть не всі, а за забарвленням територій. Так, в «червоних» зонах доведеться працювати в рамках дистанційної освіти. Поки що вся Україна знаходиться у «зеленій» зоні.

Відео дня

Що з цього приводу думають городяни? Хочуть, щоб їх діти навчалися офлайн, чи вже звикли до офлайн освіти? Журналісти сайту «20 хвилин» провели опитування серед вінничан і дізналися що більшість з них за традиційну класно-урочну систему навчання і проти дистанційки.

Скільки буде канікул для учнів 

Більшість шкіл України вчаться за класичною семестровою системою, що включає в себе 4 чверті, об’єднані в два семестри. Тож така система навчання передбачає чотири канікулярних періоди: 

На тривалість і дати канікул може вплинути епідеміологічна ситуація з поширенням коронавірусу. Так уже було з осінніми канікулами в 2020 році, коли через спалах COVID-19 уряд рекомендував українським школам почати канікули на півтора тижні раніше, а зимові канікули розпочали майже на тиждень пізніше.

Разом з тим, тривалість навчального року має складати не менше: 720 навчальних годин  у початковій школі (1 – 4 класи), 890 навчальних годин у гімназії (5 – 9 класи), 1110 навчальних годин  у ліцеї (10 – 12 класи).

Педагоги мають бути вакцинованими

Оксана Яценко, директор департаменту освіти ВМР:

— Більше інформації про те, яким буде новий навчальний рік у Вінниці, дізнаємося після 19-го серпня, коли своє остаточне слово скажуть у Міносвіті, — зазначила Оксана Яценко.— Поки Україна у «зеленій» зоні, тому попередньо навчання з 1 вересня проводитиметься традиційно, за класно-урочною системою, з дотриманням усіх протиепідемічних норм. Проте, епідеміологи все ж прогнозують сплеск коронавірусу в кінці вересня. Якщо 80% педагогічного шкільного колективу щеплені в школі — діти продовжують навчатися офлайн, 1-4 класи точно.Тому, якщо адміністрації шкіл не зацікавлені, щоб колектив і діти навчалися дистанційно — вчителі мають вакцинуватися. Не забувайте, що минулого року під час епідемії у Вінниці від коронавірусу померло вісім педагогів, і це за офіційними даними. 

Юрій Тарануха, лікар загальної медицини:

— Поки вакцинація серед педагогів — справа добровільна, — говорить сімейний лікар. — Але, я вважаю, вчителі мають захистити своє здоров'я і своїх учнів. Хоч на осінь прогнозують сплеск коронавірусу і вірусу Дельта, про вакцинацію учнів поки не йдеться — дуже мало школярів минулоріч хворіли на недугу, та й перебіг захворювання відбувався у легкій формі.

Перед початком навчального року, нагадаємо, кожен вінницький школяр та вчитель мають пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначить групу для занять фізкультурою. Учителі до першого вересня огляд мають пройти у тих медичних закладах, з якими адміністрація школи уклала договір.

 

Читайте також:

«Навчання в школі — це не лише уроки». Що обирають вінничани — дистанційну чи очну освіту

Школярі та вчителі мають пройти медогляд. Деталі про довідку та де її отримати

«Зарплати не ростуть, лише проїзд». Дізналися, чи влаштовує вінничан громадський транспорт за 8 гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Вікторівна

    сначала родители должны занести деньги. а потом - онлайн.

keyboard_arrow_up