Маски, як шкільне приладдя. Що треба мати від COVID-19 з собою в школі та скільки це коштує

Маски, як шкільне приладдя. Що треба мати від COVID-19 з собою в школі та скільки це коштує
  • За кілька днів школярі знову сядуть за парти, попри пандемію. Навчальний процес у школах обіцяють зробити безпечним та комфортним. 
  • Для того, аби він таким і був, школярам та батькам потрібно підготуватися до навчання у нових умовах.
  • Ми дізнались, що треба мати для захисту від коронавірусу в школі, та порахували у скільки це обійдеться. 

Міністерство охорони здоров’я розробило протиепідемічні заходи для школярів. У них йдеться, що на вході до освітнього закладу має бути антисептик, а перед кожним уроком учні митимуть руки. Усі працівники будуть перед початком роботи перевірені: мають пройти температурний скринінг та бути забезпеченими масками. 

Крім того, МОЗ рекомендує встановити різний час початку та закінчення занять і перерв для різних класів та груп. Усі входи до приміщення мають бути відкриті, у коридорах — розмітки. Усе для того, щоб діти з різних класів не перетиналися.

У школу ваша дитина не зайде, якщо не матиме захисної маски або респіратора. Про них батькам школярів потрібно потурбуватись самостійно, адже забезпечувати ними не будуть. Крім того, школяреві варто мати з собою антисептик та антибактеріальні серветки.

Відео дня

Ми підрахували, що і у яких кількостях знадобиться дитині в школі, та дізнались, як правильно цим усім користуватися.

Рахуємо за місяць, бо, як показало опитування на нашому сайті, батьки школярів думають, що довше навчання у школах тривати не буде. Кажуть, далі буде дистанційне. 

Одна маска на день?

Як ми вже зазначили вище, при вході у навчальний заклад школярі мають бути у масках. Під час занять маски і респіратори можна не використовувати, натомість їх використання є обов’язковим під час пересування приміщеннями закладу. Водночас для учнів 1-4 класів вхід до закладу та пересування приміщеннями можливі без маски або респіратора.

Як сказав глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 28 серпня, учням у школі буде достатньо однієї одноразової захисної маски на день.

«Якщо дитина користується звичайною одноразовою маскою, то їй достатньо однієї маски на день. Тому що вона не завжди в ній перебуває. Можна покласти маску до кишені, коли починається урок, а на перерві — надіти знову. Крім того, зараз багато тканинних масок. Коли дитина прийшла додому, цю маску потрібно випрати і попрасувати. На наступний день можна одягнути знову», — розповів глава МОЗ.

Тож дня вересня батькам школярів потрібно закупити 22 одноразові маски на кожен навчальний день. Одна маска коштує п’ять гривень, тож у місяць маски обійдуться в 110 гривень.

Багаторазову маску чи респіратор можна знайти й за 50 гривень, у «АТБ», наприклад. Взагалі, обираючи респіратор варто звертати увагу на клас захисту. Загалом їх є три: FFP1 (найменш ефективні), FFP2 (середній рівень захисту) та FFP3 (найвищий рівень захисту). Вартість респіратора FFP3 коливається у межах 50-100 гривень. Проте респіратор медики рекомендують носити теж лише максимум впродовж одного дня. 

Тож якщо ви вирішите придбати дитині респіратор, то щонайменше у день вам доведеться витратити 50 гривень. За весь вересень виходить 1 100 гривень. Але припускаємо — щодня респіратор ніхто змінювати не буде. Якщо міняти його раз у тиждень, то доведеться заплатити 200 гривень за перший місяць навчання. 

Як правильно користуватись маскою у школі

Як сайті МОЗ читаємо, що перш ніж надіти маску, потрібно обробити руки спиртовмісним антисептиком або ретельно помити. Міністерство виділяє наступні правила користування маскою:

  • покрийте рот та ніс маскою і переконайтеся, що вона щільно прилягає;
  • не торкайтеся маски під час її носіння;
  • якщо маска стане вологою, замініть її новою;
  • не використовуйте маску повторно.

Також МОЗ радить, як правильно зняти маску:

  • обережно зніміть маску ззаду, не торкаючись основної її частини;
  • негайно викиньте у закритий контейнер;
  • ретельно обробіть руки спиртовмісним антисептиком чи помийте з милом.

Але чи будуть виконувати ці правила діти у школі? Поки що це питання залишається відкритим. У МОЗ пишуть, що школи мають забезпечити централізований збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери з кришками — біля входу в заклад, у коридорах та санвузлах. 

Не забуваємо про антисептики та серветки

У школах мають організувати місця для обробки рук антисептиками на всіх входах до закладу, позначити їх яскравими вказівниками та інструкціями про правила дезінфекції рук. Але знімаючи чи одягаючи маску, дитині потрібно користуватись антисептиком. Також, наприклад, перед відвідуванням столової або ж після походу до вбиральні, тому без власного антисептика не обійтись.

Коштує маленька пляшечка антисептика орієнтовно 30 гривень. Припускаємо, що на місяць має вистачити дві баночки, які обійдуться у 50-60 гривень.

У школах мають очищати та дезінфікувати поверхні, дверні ручки, столи, місця для сидіння, перила тощо після занять в кінці робочого дня. Але для більшої безпеки учень може сам протерти парту перед початком уроків, для цього потрібно мати з собою ще антибактеріально серветки. Їхня вартість за упаковку із 30 штук — орієнтовно 15 гривень.

Щодо медичних рукавичок. На початку пандемії МОЗ наполегливо рекомендували їх одягати, виходячи на вулицю. Проте згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко у прямому ефірі на одній з телепрограм сказав, що він рекомендує українцям часто мити руки і обробляти їх антисептиком. Рукавички ж одягати не потрібно. Крім того у правилах МОЗ нічого про рукавички для школярів не йдеться, тож ними запасатись не потрібно. 

Підрахувавши, бачимо: щоб зібрати набір для захисту від коронавірусу в школу, батькам треба витратити щонайменше 175 гривень на місяць. У цей мінімальний набір входить: 22 одноразові маски, два антисептика і упаковка антибактеріальних серветок. 

А ви що купували своїй дитині до школи для безпеки? Чекаємо ваших розповідей у коментарях.

 

Читайте також:

Скільки коштує зібрати дитину до школи? Порівнюємо ціни з минулими роками

Із забороною збирати гроші на дезінфектори. Усі садочки міста запрацюють з 25 серпня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Ірина

    Ще раз уважно прочитайте слова глави  МОЗ Максима Степанова на брифінгу 28 серпня: «Можна покласти маску до кишені(!!!), коли починається урок, а на перерві — надіти знову (!). Крім того, зараз багато тканинних масок. Коли дитина прийшла додому, цю маску потрібно випрати і попрасувати. На наступний день можна одягнути знову». А що батькам робити з тією кишенею? Кожного вечора прати і прасувати разом з костюмом?
    І це все після рекомендацій МОЗ: «обережно зніміть маску ззаду, не торкаючись основної її частини; негайно викиньте у закритий контейнер; ретельно обробіть руки спиртовмісним антисептиком чи помийте з милом». Для чого тоді школи витрачались на контейнери?
    І головне запитання: які рекомендації виконувати – МОЗ чи його міністра?!!
  • Veronika Verbkina

  • Natasha Makarova

    Мой ребенок пойдет в школу без маски. Не собираюсь этот бред более терпеть

    Ірина reply Natasha Makarova

    Якщо Ваша дитина навчається в 1-4 класі – то без проблем. А якщо у 5-11 , то її в школу без маски не пустять. Для чого Вам псувати настрій собі і дитині в перший день навчання?

    Veronika Verbkina reply Natasha Makarova

    Natasha Makarova , аналогично
  • Как-то так

    У нас ніхто нічого дотримуватись не буде.
    Батьки, готуйтеся до дистанційного навчання з кінця жовтня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up