Чи потрібні Вінниці нові мости? Спеціалісти розповіли про доцільність їхнього будівництва

Чи потрібні Вінниці нові мости? Спеціалісти розповіли про доцільність їхнього будівництва
фото ілюстративне
  • Діючим генеральним планом нашого міста передбачені три нові мости. 
  • Спеціалісти комунального підприємства, що напрацьовує ідеї для розбудови Вінниці, розповіли чи будуть будувати нові мости та якою буде ефективність після їх будівництва. 

 

Комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку» сьогодні, 14 жовтня, опублікувала аналіз доцільності побудови нових мостів у Вінниці. Оскільки, від вінничан часто можна почути думки щодо необхідності будівництва нових мостів задля розв'язання ситуації із заторами. 

«Навряд чи можна вважати реалістичним»

Спеціалісти комунального підприємства проаналізували ефективність побудови тих мостів, які передбачені у генеральному плані нашого міста. А також у стратегії міського транспорту і просторового розвитку, розробленій у 2015 році разом з швейцарськими експертами. 

Діючим генеральним планом Вінниці, пояснимо, передбачені три нові мости через Південний Буг. Перший — з вулиці Гонти на П'ятничани, другий — з вулиці Скалецького на Старе місто, та третій — із Сабарівського шосе на Старе місто.

Відео дня

Генпланом теж передбачені нові тунелі та шляхопроводи для перетину залізничних колій у чотирьох місцях: по вулиці Гонти, вулиці Янгеля, провулку Тяжилівському та по вулиці Пулюя.

Однак, як пишуть у публікації «Агенції просторового розвитку», в існуючій містобудівній практиці України діє така закономірність: реалізація генерального плану не обмежується в часі і розробка генплану не передбачає економічні обґрунтування прийнятих рішень. Тому, за їхніми словами, існуючий генеральний план Вінниці навряд чи можна вважати реалістичним.

Що пропонують у стратегії розробленій за участю швейцарських експертів? 

Комплексна стратегія міського транспорту і просторового розвитку, розроблена у 2015 році за участю швейцарських експертів, підходить до питань будівництва мостів і шляхопроводів, за думкою спеціалістів комунального підприємства, більш реалістично. Як читаємо у цій стратегії, у місті пропонують побудувати один новий шляхопровід через залізницю — з вулиці Янгеля на вулицю Ватутіна. Також у цій стратегії пропонують звести один новий міст з вулиці Гліба Успенського на вулицю Коріатовичів, тобто поруч з існуючим Староміським мостом.

Однак, як помічаємо, що у стратегії не йдеться про нові мости на Скалецького та Гонти, які найчастіше обговорюються серед вінничан. 

«Для реалізації мосту, що сполучить вулицю Гонти та район П'ятничани необхідно викупити щонайменше чотири земельних ділянки і при цьому міст буде виходити на вулицю Богуна, яка має лише по одній смузі в кожному напрямку», — пишуть спеціалісти «Агенції просторового розвитку». 

Крім того, як пояснюють фахівці, потенційний транспортний потік із вулиці Київської до центру міста все одно виходитиме на перехрестя з вулицею Магістратською. 

Чи ефективний міст з Скалецького та Старе місто? 

Для реалізації іншого мосту — з вулиці Скалецького на Старе місто, який є у генплані Вінниці, потрібно викупити у власників та знести щонайменше 20 житлових будинків, пояснюють фахівці комунального підприємства. 

У аналізі спеціалістів читаємо, що потенційний вплив даного мосту на вулично-дорожню мережу моделювався на одному із тренінгів, які проводили розробники транспортної моделі Вінниці. У висновку дійшли до того, що очікуваний потік транспорту по цьому мосту буде в чотири рази меншим, ніж на існуючому Староміському. Так вийде через те, що міст буде виходити на досить віддалену частину Старого міста і не зможе ефективно обслуговувати весь район. 

Тому вищезгадана комплексна стратегія міського транспорту і просторового розвитку пропонує для розвантаження Староміського мосту побудувати поруч із ним дублюючий міст, що виходитиме на перехрестя вулиці Коріатовичів та вулиці Городецького. 

А що з мостом із Сабарова?

Третій міст, який є генплані Вінниці, має пролягати з Сабарівського шосе на Старе місто. Проте, як вважають фахівці «Агенції просторового розвитку», міст на Сабарові є частиною передбаченої генпланом кільцевої дороги, і може бути реалізований лише в комплексі з рештою ділянок кільцевої дороги. 

«Цей проект є надзвичайно дороговартісним та мало впливає на пропускну здатність вуличної мережі в середині міста, тому не може вважатися пріоритетним», — пишуть на сторінці Агенції. 

За їхніми словами, на сьогоднішній день найбільш актуальним є питання будівництва шляхопроводу через залізничні колії, що сполучить вулицю Янгеля з мікрорайоном Тяжилів. Це дасть змогу значно розвантажити одне із найбільш критичних перехресть міста — перетин вулиць Привокзальна, Брацлавська та Лебединського. А також скоротить час поїздки з Тяжилова до інших частин міста. 

Для цього уже розроблено детальний план території для даного об'єкту та вирішуються питання виділення земельної ділянки під будівництво. Проте подібні інфраструктурні проекти вимагають значних капіталовкладень, а отже реалізація може займати тривалий час. 

Додамо, ефект для системи громадського транспорту від реалізації шляхопроводу через залізницю був детально розглянутий у розробці маршрутної мережі в районі Замостя. 

Опитування

Який міст, на вашу думку, треба побудувати першим?

Читайте також: 

Скляну висотку хочуть звести впритул з Центральним парком. Вінничан запрошують на обговорення

Як будуть прибирати тягнучки перед світлофорами на Гагаріна

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (52)
  • Пушкин Александр

    Я знаю как решить вопросы пробок. Страховка от 50 евро в месяц и через месяц треть нищебродов перестанут занимат место на дорогах.
  • AK

    А, і ще, давно пора зробити точку прийому лайна у мережу каналізації на старомі місті, бо асенізатори роблять левову частку руху по коріатовичів, зодчих, пирогова. Забруднюють повітря, приймають участь у пробках/тянучках, роблять вивіз дорожчим для мешканців старого міста.
  • AK

    Звичайно, землю роздерибанили, тому генплан не можна тепер вважати реалістичним.
  • Сергей Краснов

    Это же сколько денег можно распилить. Какие перспективы. Обязательно нужно. Компании Продиуса освоят.

    Сергей Краснов reply Сергей Краснов

    Игорь Назаров да я за Продиуса переживаю. Не за мосты :)

    Игорь Назаров reply Сергей Краснов

    Сергей Краснов в этом деребане  нашей доли не будет .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up