Вінниця може отримати 10 електробусів та 40 тролейбусів

Вінниця може отримати 10 електробусів та 40 тролейбусів
Поки у Вінниці лише один електробус. Китайський Skywell транспортники купили у лізинг
  • Угоду на 200 мільйонів євро планує підписати українська влада з Європейським інвестбанком.
  • У Міністерстві інфраструктури кажуть, що це дозволить оновити громадський транспорт у 18 містах, серед яких є й Вінниця.
  • Що може дістатися нашому місту та за яку ціну? І що зі швейцарськими трамваями, які мали передати вже у наступному році?

Урядовці працюють над другою фазою проекту «Міський громадський транспорт ІІ», який Україна реалізує спільно з Європейським інвестиційним банком (далі — ЄІБ). 

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що попередньо визначено 18 міст-учасників проекту. Це Вінниця, Сєвєродонецьк, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса та Чернівці.

«Остаточний перелік буде сформовано після погодження відповідної фінансової угоди між Україною та ЄІБ», — передає прес-служба міністерства слова Криклія.

Відео дня

Поки не обговорювали умови

Угоду на 200 мільйонів євро планується підписати наприкінці року, в грудні. Орієнтовна загальна вартість проекту — понад 400 мільйонів євро (13,3 мільярда гривень за курсом на 18 листопада). На ці кошти хочуть купити більше 280 тролейбусів, 65 електробусів з зарядними станціями та без, 34 трамваї. Передбачено ремонт наявного парку транспорту, будівництво інфраструктури.

З графіки, яку оприлюднило Мінінфраструктури, бачимо, що Вінниці може дістатися з цього проекту 40 тролейбусів, десять електробусів та п’ять зарядних станцій. На яку суму та що за моделі транспорту — міністр поки не оголошує.

Перемовин про потреби та можливості нашої мережі транспорту з «Вінницькою транспортною компанією» також ще не проводили, зазначив гендиректор підприємства Михайло Луценко.

— З нами ще нічого не обговорювали. Наскільки мені відомо, цей проект ще на стадії обговорення та визначення міст-учасників, — каже Луценко. — Нині ми маємо потребу в заміні тролейбусів ЗіУ-9, які наразі складають основу нашого рухомого складу і застарілі. Крім того, є потреба в розширенні автобусного парку, бо будемо обслуговувати приміські села, які увійшли до складу Вінницької міської громади.

Не використали перший кредит

Варто зазначити, що проект «Міський громадський транспорт України II» — це позика від Європейського інвестиційного банку. Перший подібний проект був укладений у 2016 році. Тоді гроші на оновлення транспорту планували виділити на 11 міст: Вінниці серед них не було.

У висновку до закону, яким чотири роки тому затвердили проект з ЄІБ «Міський громадський транспорт України I» можна дізнатися умови кредитування:

  • Сума позики — 200 мільйонів. Термін погашення — до 22 років з пільговим періодом (коли не треба платити) до п’яти років. 
  • Розподіл коштів планується здійснити п'ятнадцятьма траншами, протягом 5 років, зокрема: 2017 - 20,4 мільйона євро; 2018 - 51 мільйонів; 2019 - 49,6 мільйона; 2020 - 50 мільйонів; 2021 - 29 мільйонів євро.
  • Україна зобов'язується погашати кредитні кошти раз на півроку рівними частками до основної суми боргу або фіксованими платежами, що складаються з основної суми боргу та процентів (2 %).
У «ВТК» хочуть оновити тролейбуси ЗіУ-9. Таких у Вінниці понад 100, при тому, що деяким машинам виповнилося 30 років.

Утім. Якщо вірити оприлюдненій статистиці від Мінфіну, станом на 1 жовтня 2020 року Україна витратила лише 6,4 мільйона з 200 мільйонів євро позики. 

У 2019 році Україна не витратила жодного євро з кредиту ЄІБ на «Міський громадський транспорт України I» — зазначили у звіті Національного інституту стратегічних досліджень, який підпорядкований президенту України.

Однак Мінінфраструктури звітує: станом на січень 2020 року на міста виділили 176 мільйонів євро з 200 мільйонної позики інвестбанку.

У матеріалі «Чи вигідні Україні позики від інших держав» на порталі Економічна правда доводять на прикладах, що наша держава часто не використовує міждержавні позики, які справді мають вигідні умови: великий пільговий період, низькі відсотки тощо. Причини цьому — бюрократизація і неготовність працювати з проектами, вважає аналітик Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Анна Корнилюк.

«Робота органів державного управління побудована за процесним принципом, а освоєння донорських коштів потребує проектного принципу: з чіткою ціллю, відповідальними, тайм-менеджментом. Як наслідок, проблеми виникають вже на етапі розробки проєктної документації», – пояснює експертка.

Що там з «новими» трамваями з Цюриха?

По Вінниці останні 13 років їздять швейцарські трамваї. З Цюриха нам передали 116 вживаних вагонів, які стали на заміну чеським «Татрам». Місто не заплатило за ці трамваї ні копійки, але зобов’язалось їх утримувати. При тому, що швейцарці робили капремонт перед відправкою вагонів до Вінниці.

У 2017 році міський голова Сергій Моргунов вперше повідомив, що ведуть перемовини зі швейцарською муніципальною компанією «VBZ» про нову партію вживаних вагонів. За попереднім планом, з 2021 року Вінниці планують передати трамваї «Tram 2000».

Модель збудована в 1976 році, має низькопідлогову вставку, у салоні від 50 сидячих місць. Точна кількість вагонів ще невідома, а керівництво Вінницької транспортної компанії не ділиться подробицями.

— Цей проект також просувається. Повільно, але просувається. Ми ще на стадії перемовин, — говорить гендиректор «ВТК» Михайло Луценко. — А самі поставки, ймовірно, почнуться з 2022 року, а не з наступного. «Вдарила» криза, викликана коронавірусом.

Майбутні «вінницькі трамваї» оцінював вінничанин Валерій Старжинський, про що в матеріалі: «Без старих трамваїв Цюрих вже не той». Вінничанин розказав, на чому швейцарці їздять зараз.

 

Читайте також:

Чи з'явиться у Вінниці більше тролейбусів з автономним ходом?

Від «німців» до «швейцарців». Як вінницький трамвай прожив свої 107 років

Лічильники «зайців». У транспорті Вінниці почали рахувати пасажирів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Вклюжите печки в трамваях, реально ж задница мерзнет в самом комфортном городе!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up