«Промінь» нарешті відновлять? Орендар хоче його купити за 20 мільйонів

«Промінь» нарешті відновлять? Орендар хоче його купити за 20 мільйонів
  • Після 15 років «застою» можливо відбудують дім на перехресті Соборної та Театральної
  • Орендар будинку Олександр Семенків просить дозволу в обласних депутатів викупити будівлю
  • Депутатська комісія побоюється, що у орендаря знову не вистачить грошей

Обласні депутати вирішили розпочати обговорення про те, що робити з колишнім прибутковим будинком 18 сторіччя («Промінь»), що стоїть в центрі міста. Відповідне розпорядження про створення робочої групи підписав голова облради Анатолій Олійник. У ньому голова облради просить визначити доцільність приватизації. А ініціатором викупу є генеральний директор компанії «Оспром» і орендар будинку Олександр Семенків.

Оренда будинку 58 тисяч гривень щомісяця

Заступник начальника обласного управління спільної комунальної власності Віктор Крот розповів про те, що у перші п’ять років орендар отримав «пільгову ставку» оренди.

Відео дня

заступник начальника обласного управління спільної комунальної власності Віктор Крот— На час реконструкції, орендар міг не платити за оренду. Після п’яти років була встановлена ставка - 20 тисяч гривень щомісяця, — каже Віктор Крот. — Далі її підняли до рівня 58 тисяч, що й зараз діє. За увесь час, що орендар винаймає будинок, обласний бюджет отримав 4,5 мільйони прибутку. Компанія «Оспром» бажає викупити цей дім, щоб отримати кредит та закінчити будівництво вже як власник.

Як розповів начальник облуправління комунальної власності Василь Федоришен у комісії є два варіанти вирішення долі будинку у центрі міста:

  • Включити в план приватизації, що ще мають прийняти на сесії облради в грудні.

  • Повернути кошти, вкладені у поліпшення стану будинку орендарю та виставити колишній прибутковий дім на аукціон.

— За нашими підрахунками, приблизна вартість цієї нерухомості — 20 мільйонів гривень, — казав Федоришен.

Грошей для викупу достатньо?

Учасники робочої групи висловили сумніви щодо платоспроможності Олександра Семенкова.

— Якщо ми все-таки поставимо цю будівлю в план приватизації, чи є орендаря гроші для викупу? Або буде знову як у 2009 році, коли пану Семенкову не вистачило грошей, — казав голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур.

На це генеральний директор «Оспрому» відповів, що кошти є. А на ремонти будуть брати кредит.

Орендар готовий відновити будинок за рік

Генеральний директор компанії «Оспром» Олександр Семенків розповів, що не міг зробити реконструкцію будинку через кризу та кілька десятків компаній, що також мали право оренди.

генеральний директор компанії "Оспром" Олександр Семенків— Коли компанія отримала в оренду будинок, то ми дізналися, що там є ще десять фірм, — розповідає Семенків. — Приступити до ремонтів ми не могли, бо постійно «влізали» інші фірми, з якими треба було розбиратися у суді. Ми вже вклали у будівництво близько семи мільйонів гривень, а на повне відновлення треба 20-30 мільйонів. Ми готові викупити будинок та завершити реконструкцію вже за рік: фасад відновимо за три місяці.

Previous Next

Втім, у робочій комісії не вірять словам орендаря.

— Три місяці на відновлення фасаду? Треба набагато більше! — заявляє начальник відділу обласного департаменту містобудівництва та архітектури Валентин Прилуцький. — Тим паче, якщо вирішать на користь орендаря, то питання про приватизацію поставлять не раніше ніж у грудні. А це вже не сезон для ремонтних робіт.

Треба дослідити в якому стані «Промінь»

Голова комісії з питань регулювання комунальної власності Юрій Яремчук доповнив ще й тим, що за п’ятнадцять років «Семенків не надав жодних дозволів та документів на будівництво»

Засідання робочої групи— За увесь час орендар не надав жодних документів, якими підтвердив би свою платоспроможність, — каже Яремчук. — Він не надав документи управлінню комунальної власності про дозволи та плани будівництва. Згадайте, була вже перша і друга приватизація будинку, яку намагалася зробити ця компанія. І результата ніякого. Побоююся, що якщо ми будемо й надалі затягувати цей процес, то на місці будинку буде земельна ділянка.

У кінці зустрічі учасники робочої групи вирішили ретельно вивчити усі документи на дім. І знову зустрітитися у наступну середу, 14 вересня. Можливо, у приміщенні «Проміню».

Була спроба продати дім

Ще у 2001 році було передано в оренду колишній прибутковий будинок тодішньому підприємству «Райдуга» (нині ТОВ «Оспром») строком на 30 років. Щоб орендар провів ремонт будівлі обласні депутати відстрочили орендну плату (3,5 гривень за метр) поки не завершиться реконструкція. Хоча ремонтувати будинок почали тільки через п’ять років, до чого примусили дії Вінницької облради.

У травні 2016 року була спроба продати "Промінь". За 15 мільйонів гривеньУ 2007 році депутати облради розглянули пропозицію розірвати договір із орендарем або збільшити орендну плату. Але вибрали третій варіант - повірили «на слово» Олександру Семенкову. Він пообіцяв депутатам до третього вересня завершити роботи. За його ж словами, саме в цей день вінничани милуватимуться оновленою пам’яткою архітектури.

Майже через 10 років, коли вже давно сплинув термін «обіцянки» Семенкова, вінничани продовжують милуватися риштуванням та зеленою тканиною, в яку щільно завернута недобудова.

А у травні 2016 року була спроба продати будинок за 15 мільйонів на сайті OLX. Чоловік, який продавав будинок представився Олександром: йомовірно, це був генеральний директор компанії «Оспром» Олександр Семенків. Після дзвінка журналіста «20 хвилин» на вказаний номер, оголошення зникло з сайту OLX.

Історична довідка

Кандидат історичних наук та краєзнавець Анатолій Лисий згадує, що після Другої світової війни в будівлі розташовувалися органи влади:

— Коли існував Радянський Союз в цій будівлі були розташовані різні обласні департаменти, які зараз у Книжці на Хмельницькому шосе, — каже він. — А ще раніше там засідали члени компартії більшовиків України.  Але за кілька років до проголошення незалежності будинок спорожнів, почав руйнуватися і став непридатним для експлуатації. З тих пір, тобто більше 20 років він не працює.

У травні 1996 року розпорядженням голови облдержадміністрації цей будинок був включений до переліку пам'яток містобудування та архітектури Вінницької області. Кілька років там діяло кафе, розміщалися різноманітні фірми. А свого часу там діяв один з перших вінницьких кінотеатрів, звідки й назва - Промінь.

Читайте також:

За 15 мільйонів гривень продають будинок в центрі Вінниці

„Промінь” ремонтуватимуть, доки не завалиться?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    С условием постройки приличных общественных
  • Торонтуй

    Купить что-ли...
  • Anonymous

    А когда парк Горького новая власть приватизирует и продаст?
  • Стас

    Даешь Магиград 3 !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up