Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин»

Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин»
Троє найбагатших депутатів — зі списків «Української стратегії Гройсмана». Інші двоє раніше були в «ОПЗЖ», а після заборони партії стали позафракційними
  • Ми переглянули декларації за минулий рік усіх 54 депутатів Вінницької міської ради. З них обрали найзаможніших. 
  • У кого найбільша зарплата на основній роботі? Чия родина заробила найбільше за 2023 рік? У кого найбільше грошей «на чорний день»? І що в людей, яким ми видали мандати, по нерухомості та автівках?

Депутати місцевих рад не отримують грошей за цю роботу. Участь в депутатських комісіях, праця на сесіях міськради та на своїх округах є неоплачуваною діяльністю. Проте навіть вони мають щорічно подавати декларації. 

Із 54 членів депутатського корпусу цей обов’язок не виконали Олександр Майструк, Василь Павлюк, Віктор Торкотюк. Але решта — з актуальними деклараціями за 2023 рік.

Ми відібрали з-поміж них лідерів по заробітках: за найбільшим доходом за рік (деякі депутати є міськими службовцями, більшість — підприємці, директори компаній), за найбільшим доходом разом з сім’єю декларанта, за розміром заощаджень і за кількістю нерухомості та земельних ділянок.

Відео дня

Зведені дані в таблиці. А далі в тексті — опис кожного депутата з нашого ТОП-5 і в кінці матеріалу таблиця з даними про всіх депутатів Вінницької міської ради 8 скликання.

Отримав понад 7 мільйонів зарплати

Найбільшу зарплату задекларував Микола Яременко. На посаді керівника АТ «Вінницягаз» чоловік задекларував 7,5 мільйонів гривень зарплати за увесь 2023 рік.

Його доходи за рік склали загалом 7 мільйонів 683 тисячі гривень.

Депутат міськради зберігає заощадження в гривнях, доларах, євро і трохи у польських злотих. Загалом, в перерахунку на нашу нацвалюту, Яременко має 5,8 мільйона гривень грошових активів.

Його нерухомість — це квартира (56,7 кв.метрів), земельна ділянка (1 тисяча 273 кв.метрів) у Вінниці, квартира в Болгарії (31,07 кв.метрів, була придбана у вересні 2022 року).

Авто у власності декларанта — Skoda Kodiaq 2023 року випуску, яка була придбана за 1,8 мільйона гривень у березні 2023-го.

Заробив за рік 12 мільйонів

Найбільший сімейний дохід задекларував депутат Тарас Ковальчук. За попередній рік разом з дружиною заробили 12,1 мільйона гривень. Левова частка — доходи саме Ковальчука, які складаються із зарплати в товаристві «Зодчий» (3,7 млн грн), доходу від підприємницької діяльності (4,7 млн грн), дивідендів від «Зодчого» (3,5 млн грн).

Крім того, сімейство Ковальчуків має чималі заощадження: 21,5 мільйона гривень.

З нерухомості мають: житловий будинок (378,1 кв.метр у спільній власності подружжя), квартиру (139 кв.метрів), ще одну квартиру (138,8 кв.метрів, у власності дружини) у Вінниці; нежитлове приміщення (862,2 кв.метрів) у Гайсині; ще одне нежитлове приміщення (188,8 кв.метрів) у Козятині. І загалом мають 3 тисячі 68 кв.метрів земельних ділянок.

Та ще задекларували нерухомість, яку придбали наприкінці 2022 року: квартиру (81,7 кв.метрів), ще одну квартиру (73,6 кв.метрів, належить дружині) у Вінниці.

У своїй декларації Тарас Ковальчук вказав, що має два вантажних авто: MAN 2000 року випуску і Fiat Doblo 2008 року випуску.

Має найбільші заощадження

Найбільші заощадження — в депутата міськради Олега Бабійчука. Він задекларував 87,6 мільйона гривень грошових активів.

Його зарплата за основним місцем роботи у товаристві «Агро-Форте» склала 230 тисяч гривень за рік. Але у чоловіка є ще одне, основне місце роботи — німецька компанія «Баваріявонбау», де Бабійчук отримав ще 4,7 мільйона гривень зарплати.

А загалом за 2023 рік Олег Бабійчук заробив 9,2 мільйона гривень за 2023 рік.

Йому належать будинок (185,9 кв.метрів) у Вінниці та нежитлова будівля (6,9 кв.метрів) у Селищі. Ще у власності Олега Бабійчука є численні земельні ділянки, загальна площа яких 86,4 гектара. Зауважимо, що 12 ділянок міський депутат придбав протягом 2023 року. 

А от автомобіль — один. Це BMW X5 2011 року випуску. 

Володіє торгово-офісним центром у Вінниці

За кількістю нерухомості лідирує депутат Вінницької міськради Олександр Педорченко. У його декларації за 2023 рік нарахували 16 тисяч 477 кв.метрів нерухомого майна. 

Це квартира (47,4 кв.метрів, орендує), житловий будинок (310,7 кв.метрів, безоплатно користується, належить родичам), нежитлове приміщення (170,3 кв.метрів), домоволодіння (у власності депутата 17% від 166,1 кв.метра цієї нерухомості) і ще одне нежитлове приміщення (15 тисяч 783 кв.метрів). 

Усі об’єкти у Вінниці. Щодо останнього — то це торгово-офісний центр «Брідж сіті центр», на Чорновола, 29-Б.

Олександр Педорченко не вказав основне місце роботи й скільки отримав зарплати. Тому за цим показником ми вказали «нуль». Але це не значить, що він не мав доходів за увесь 2023 рік. Депутат заробив на підприємництві та на продажі (відчуженні) власного майна 6,4 мільйона гривень.

Ще у його грошових активах — 19,1 мільйона гривень. Якщо нерухомості багато, то землі — ні. Загалом має три земельних ділянки, загальною площею 2,6 тисячі кв.метрів.

Олександру Педорченку належать вісім транспортних засобів, серед яких мотоцикл BMW S1000 RR 2020 року випуску (купив у квітні 2022 року - авт.) і автомобіль BMW 525I 1983 року випуску (купив у травні 2023-го).

На другому місці за кількістю землі

За показником «найбільша кількість землі» лідирує також Олег Бабійчук, про якого розповідали вище. Але, щоб відібрати ТОП-5 найбагатших депутатів міськради, ми взяли дані про людину, яка на другому місці за кількістю землі: це депутат Віктор Мацера. Йому належать чотири земельних ділянки, загальною площею 41,5 тисячі кв.метрів.

Крім того, Мацера задекларував 130 тисяч гривень зарплати, отриманої за основним місцем роботи в споживчому товаристві «Відродження» і в благодійному фонді «Честь і Сила». 

Разом з дружиною чоловік заробив 2,5 мільйона гривень за 2023 рік. На «чорний день» тримає 4,3 мільйона гривень.

Об’єкти нерухомості Віктора Мацери — це три ресторани (212,4 кв.метрів; 772,5 кв.метрів; 785,4 кв.метрів); майстерня, склад, бювет-свердловина (1 тисяча 449 кв.м), квартира (49,9 кв.метрів), нежитлове приміщення (33,4 кв.метрів). Усі об’єкти у Вінниці.

У власності чоловіка два автомобілі: BMW X6 2014 року випуску, BMW 750 LI 2010 року випуску.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про статки членів вінницьких МСЕКів.

 

Читайте також:

Борзова, Пашковський, Устінова: зарплати та статки вінницьких нардепів за 2023 рік

Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій

Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Володимир

    А ви воюйте і помирайте за їх майно
  • Natik Natik

    Дармоїди
  • Саша Шевченко

    З цих п‘ятьох,троє родичі з мером) отака справ,це як рахувати)?
  • Люда Лень

    А воювати і вмирати за державу повинні прості хлопці...

keyboard_arrow_up