Журналіст вказав на замовника стрілянини в Броварах. І до чого тут «сепаратист» Іщенко?

Журналіст вказав на замовника стрілянини в Броварах. І до чого тут «сепаратист» Іщенко?
  • Поліція поспішила назвати замовників стрілянини у Броварах. У офіційного слідства їх немає. А от журналіст Дмитро Гнап знає, в чиїх інтересах ділили ринок 

  • Одеський «сепаратист» Іван Іщенко обіймає посаду начальника вінницької поліції шляхом брудних маніпуляцій?

  • В якості кого наразі у кримінальних провадженнях щодо кривавих подій в Одесі у 2014 році проходить Іван Іщенко?

Журналіст Дмитро Гнап заявив у себе на сторінці в Фейсбуці, що йому відомий замовник гучної стрілянини в Броварах 29 травня цього року. Це вінницька фірма, яка під прикриттям озброєних тітушек хотіла зайти в Бровари на ринок пасажирських перевезень. 

Спочатку нагадаємо, що сталося в Броварах і поділимося інформацією журналіста Гнапа. А потім розповімо, як і хто в МВС ділить портфелі.

Відео дня

Замовники були, але потім сплили?

Дві групи «маршрутників» ділили між собою приміські маршрути після судового скасування низки тендерів на їх розподіл, які були проведені ще в 2015 році. Перестрілка сталася рано вранці, в ній брали участь близько ста осіб, троє з яких отримали поранення. Частина з тих, хто влаштував перестрілку, місцеві, інша частина — з Вінницької області.

Ціна «теми», тобто обсягу чорного налу, який збирається з маршрутів з Броварів до Києва і назад, - близько 300 мільйонів гривень на рік.

Вже на наступний день, 30 травня, заступник міністра МВС Антон Геращенко повідомив ЗМІ, що "поліція визначила більше 60-ти учасників перестрілки, включаючи замовників" 

 

Але вже в липні на координаційній раді в Офісі генпрокурора генеральний прокурор Ірина Венедиктова спростувала «хвастощі» верхівки поліції.

«В кінці травня була перестрілка посеред житлового масиву в Броварах, яка створила серйозну загрозу суспільній безпеці та життю людей. Незважаючи на те, що підозру пред'явлено 50 особам, 18 з яких є учасниками банди, фактичні замовники зухвалого злочину ще не встановлені», - сказала Венедиктова.

Як пише у ФБ Дмитро Гнап, вже до цього часу, на кінець цього року, розслідування завершено і справу збираються передати в суд. І ось яка діра є у провадженні: "...невстановлена ​​досудовим розслідуванням особа, в інтересах невстановленого досудовим розслідуванням перевізника, звернулася до В. Журавля, щоб за грошову винагороду вирішити питання про усунення будь-яким способом конкурентів на маршрутних перевезеннях...".

Для довідки: Віктор Журавель — це кримінальний авторитет на прізвисько «Віха».

Чому тільки йому одному поліція пред'явила підозру в організації перестрілки?

Про майбутні розборки в Києві знали заздалегідь, нічого не зробивши

Не можна не відзначити, з якою гордістю МВС повідомило про вручення заочної підозри "Вісі". Відео варто подивитися, щоб зрозуміти, що замовники не будуть встановлені, а про майбутні події поліція, звичайно ж, була в курсі.

«Ось так, - робить висновок Гнап. - Невстановлена особа і невстановлений перевізник... Хоча відомо, що вінницьку фірму, яка під прикриттям озброєних тітушок хотіла зайти в Бровари, контролює такий собі Олег Поліщук. Він же - зять Сергія Чеботаря, екс-заступника міністра Авакова. А вінницькі тітушки були з банди місцевого екс-регіонала Продивуса — давнього знайомого і партнера Чеботаря.  

Але всього цього слідство встановити не змогло. Або, навпаки, встановило, але побоялося назвати вголос ці імена. Таким чином, під суд підуть три десятка пішаків та їх бригадир. Які, очевидно, отримають мінімальні терміни, а авторитет "Віха", може, і умовний. "Віха", до слова, ще влітку вийшов із СІЗО під смішну заставу в 600 тисяч гривень. І не факт, що до цих пір знаходиться в Україні".

Володимир Продивус відхрестився від участі в переділі ринку пасажирських перевезень, виставивши в ФБ пост про письменників-фантастів.  

"Офіційно для всіх представників ЗМІ, — написав Продивус. — У зв'язку з тим, що з ініціативи деяких фантастів-письменників моє ім'я озвучено в зв'язку з ситуацією в Броварах, заявляю. Ні в мене особисто, ні у моїх бізнес-структур немає ніяких бізнес-інтересів в сфері пасажирських перевезень у Київській області. Відповідно, будь-яку мою згадку в "броварській історії" вважаю виключно вигадками та провокацією".

А ось до озвучених Гнапом інших прізвищ питання залишилися.

Як і до персонажів, які під шумок зайнялися переділом управлінських крісел.

Саме час розкрити деякі деталі поліцейської "спецоперації", в результаті якої був відсторонений від виконання обов'язків начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос.

Як заявив 29 травня народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський, якого процитував Інтерфакс, "національна поліція провела внутрішнє розслідування, в ході якого з'ясувала, що керівник Вінницької облполіціі Юрій Педос і його заступники знали про відправку 50 осіб в Київську область, але відповідну інформацію своїм колегам в Київську область не передали". При цьому вінницькі поліцейські чиновники нібито навіть сприяли безперешкодному проїзду людей "на розборку", — додав нардеп. І далі йдемо по тексту Інтерфакса: "Дубинський стверджує, що провокація в Броварах була організована у зв'язку з тим, що на понеділок готувався указ щодо звільнення Педоса та його підручних, і вони спровокували конфлікт, замість того, щоб йому запобігти".

Ця викривлено подана інформація мала єдину мету — переділ портфелів і захід у Вінницьку область "одеського сепаратиста".

За даними редакції, заздалегідь про підготовку бандитських розборок знав тільки начальник обласного управління стратегічних розслідувань (колишнє управління захисту економіки) Юрій Олійник. УСР не підкоряється керівництву обласних управлінь, а тільки Києву, і, відповідно, тільки вінницький УСР з координуванням зі столиці був в курсі намічених бандитських розборок.

Більш того, за даними нашого джерела в МВС, саме вінницький УСР спочатку розробляв, а потім оперативно "супроводжував" озброєне угрупування до самого Києва.

І якщо на сьогоднішній день встановлено, що київській поліції були відомі плани бандитів, то абсолютно ясно, що стрілянина в Броварах мала (!) статися без перешкод з її боку. 

Комбінації тут могли бути різні. Прикрити цим участь в мафіозному розподілі грошових потоків владних структур, що відповідають за тендери. Виключити ймовірність "кришування теми" самою поліцією. Зайнятися кадровим переділом.

Інакше як пояснити той факт, що замовники, відомі навіть журналістові, не притягнуті до відповідальності ?! При такій кількості втягнутих в розборки осіб вийти на організаторів - це дуже легко. Але київський главк стратегічних розслідувань цього не зробив.  

Примітно, що після подій в Броварах і очевидної підстави начальник вінницького управління стратегічних розслідувань Юрій Олійник був знятий з посади і відправлений до Києва. Але потім... несподівано отримав призначення на посаду начальника ГУНП в Житомирській області...  

При чому тут «сепаратист» Іщенко?

Про те, що начальника ГУНП у Вінницькій області Юрія Педоса повинні були прибрати з посади, було відомо з джерел в МВС за добу до подій в Броварах.

Аналізуючи деякі медіа ресурси і інтернет видання, стає очевидним, що ще за декілька місяців до подій в Броварах щодо Педоса хтось дуже активно почав проводити брудну і явно замовну інформаційну атаку, не посоромившись при цьому зачепити сім'ю генерала. І хто б за цим міг стояти? Кому це вигідно? 

29 травня вранці на прес-конференції Педос якраз відзвітував перед журналістами про розкриття трьох тяжких злочинів, а через годину його «звільнили по інтернету», мовляв, «за прорахунки в службі».

Цікаво виходить, вінницька поліція в останні роки за статистикою займала лідируючі місця серед областей за показниками, включаючи високий рівень довіри населення, при тому що Педос стояв біля витоків реформування вінницької поліції. І раптом в один прекрасний день - «прорахунки»?! 

До речі, частина інтернет видань потім цю інфу поспішно видалили і написали: переміщення генерала Педоса - планове, отримав нову посаду, ось так! 

До цього моменту "сепаратист" з Одеси Іван Іщенко був фактично затверджений начальником Вінницького обласного управління - він не вилазив декілька днів з різноманітних кабінетів МВС, налагоджуючи формальності і приймаючи настанови.

Так ось, в цей же день "під шумок" Педоса відчитали за "прорахунки в роботі" і запропонували посаду радника глави нацполіціі, в якій Юрій Володимирович зараз і служить.

Слідом за цим послідував ще один скандал. У ЗМІ просочилася інформація про те, що новопризначений начальник обласної поліції Іван Іщенко нібито підтримував сепаратистів 2 травня в Одесі. Тоді прямих доказів цьому не було. Громадські активісти змогли пред'явити йому фотографію, на якій людина, схожа на Іщенко, стоїть поряд зі збройним російським колабораціоністом в Одесі.    

Владі було непросто "погасити" цей шлейф. Його пригасили. На певний час.

 

Начальник вінницької поліції Іщенко і зараз проходить у справі про сепаратизм?!

У розпорядженні нашої редакції опинився (увага, це однозначний заліт!) документ, який вказує на те, що стосовно нинішнього начальника ГУНП у Вінницькій області Івана Іщенка досі проводиться розслідування щодо його участі в трагічних подіях в Одесі 2-4 травня, в результаті чого загинуло 48 осіб.

Постановою Печерського районного суду від 2 вересня цього року слідчим ДБР, які ведуть розслідування злочинів у зв'язку з масовими протестами в 2013-2014 роках в Одесі, надано доступ до особової справи колишнього начальника управління громадської безпеки одеського міського управління поліції Іщенка Івана Володимировича.

У постанові суду повідомляється, що слідчими центрального апарату ДБР проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні №42014160000000186 від 02.05.2014 року за фактом неналежного виконання своїх службових обов'язків і перевищення повноважень службовими особами одеського міського управління ГУ МВС України в Одеській області в ході масових заворушень.

 

 У документі повідомляється про згаданого журналістом Дмитром Гнапом заступника міністра МВС Сергій Чеботаря.

Цитуємо: "3.05.2014 в місто Одеса, згідно наказу МВС, був відряджений заступник міністра Сергій Чеботар, який особисто очолив оперативний штаб ГУ МВС України в Одеській області у зв'язку з масовими протестами... Надалі, 4.05.2014 року, службові особи одеського міського управління МВС внаслідок недбалого ставлення до виконання своїх службових обов'язків допустили захоплення службових приміщень будівлі одеського міського управління... Далі, 4.05.2014 року, службові особи одеського міського управління (в якому начальником управління громадської безпеки працював Іван Іщенко - прим. Авт.) явно перевищуючи службові повноваження незаконно, всупереч порядку, передбаченому КПК, звільнили 67 в'язнів з ІТТ одеського міського управління..., затриманих слідчими органів внутрішніх справ щодо масових заворушень, вбивств і захоплення приміщень, що заподіяло тяжкі наслідки для інтересів держави...".

Йдемо далі по тексту:

"...В ході досудового розслідування, крім іншого, підлягають встановленню обставини неналежного виконання своїх службових обов'язків посадовими особами... одеського міського управління ГУ МВС України в Одеській області, вчинених за попередньою змовою з організаторами масових заворушень".

Іншими словами, постанова суду прямо вказує на можливу співпрацю з сепаратистами і організаторами масових заворушень тодішнього начальника управління громадської безпеки одеської міської поліції Івана Іщенка, який так відчайдушно виправдовував себе при вступі на посаду у Вінниці.   

Редакція відправила інформаційний запит нинішньому начальнику ГУНП у Вінницькій області Івану Іщенко для роз'яснень, в якому статусі зараз він проходить в кримінальних провадженнях по сепаратизму, масових заворушеннях й загибелі людей в Одесі в 2013-2014 роках. Очікуємо офіційну позицію полковника.

Наш запит також адресований в ДБР.

Вінничани повинні знати правду.

Аркадій Зірочкин  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач37

    Поки не буде  реального  жорсткого громадянського контролю за  діяльністю всїєї правоохоронної системи в Україні , толку не буде , система  завжди буде себе захищати , спускати , як говориться на тормоза. Цеж саме , мабуть,  стосується і нашої української армії...
  • Валерій Майстренко

    Зате, пан Іщенко, чудово фальсифікує кримінальні провадження, а потім піариться на них, вдаючи бурхливу діяльність. " В чужому оці смітинку бачиш, в своєму колоди не замічаєш". Так, пане Іщенко!?
  • Гладиборода Борис

    Спіймали виконавців, тобио піхотинців,,! А ось замовник досі не відомий,,!! ЯК ДУМАЄТЕ ЧЬОМУ...!!!???!!!???!?!?!!!!
  • Ols Kat

    Мы идём в Европу 17-го века

keyboard_arrow_up