Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації

Мінус чотири відсотки “ментів”. Офіційні результати поліцейської атестації
  • Атестацію із середини бачила журналіст і зробила висновок з результатів роботи одної комісії - відсоток звільнених буде мізерний.
  • І ось - маємо повні офіційні результати атестації колишніх міліціонерів. 
  • Вони кажуть, що поліцейська когорта майже не міняється.

Як проходила атестація працівників поліції, на власні очі бачила журналіст, працюючи в атестаційній комісії. Висновки зробила невтішні – атестація була нездатна очистити систему від негідних називатися поліцейськими, і відсоток звільнених буде мізерний. І от - маємо офіційні результати.

Журналіст написала інформаційний запит в обласну поліцію з проханням надати списки звільнених, понижених у посадах і підвищених за результатами співбесід поліцейських керівників. Також запитала, хто з начальників уже поновився на посадах після оскарження рішення апеляційних комісії.

Ці списки нам дали, але цього разу (на відміну від попередніх запитів), називати прізвищ не стали, як персональні дані. Дали тільки посади керівників, звільнених через службову невідповідність (список - нижче в інфографіці).  

Відео дня

Нагадаємо, що активісти, які брали участь у роботі атестаційних комісії і в Києві, і у Вінниці, говорять про постійне поновлення на посадах начальників у районах. Але у відповіді на запит нам дали інформацію про одного поновленого, який оскаржив рішення атестаційної комісії до комісії апеляційної, й та змінила перший вердикт.
 

«Начальником Шаргородського відділення поліції Жмеринського відділу поліції було оскаржено рішення атестаційної комісії шляхом подання апеляції. Рішення апеляційної комісії - займаній посаді відповідає», - із відповіді на запит.


Щодо оскаржень результатів атестації у судах, то кадровики обласної поліції такої інформації пресі надавати не стали. Ймовірно, ще не отримували судових рішень для виконання. Й зараз у відповіді, підписаній полковником Сергієм Сокираном, сказано, що про судові позови у них «інформація відсутня».  

Нагадаємо, що три десятки поліцейських начальників проходили тестування та співбесіду в Києві. Це начальники і заступники з обласного управління та керівники з районів. Результати їхньої атестації з прізвищами є тут - Атестація поліції. Хто з начальників провалився, а хто пішов на підвищення. .

За начальниками атестувалися більше двох сотень керівників середньої ланки. Далі - у Вінниці провели атестацію для решти колишній міліціонерів, які хочуть залишитися працювати в поліції. Як усе це відбувалося, можна знайти в серії статей на 20minut.ua під умовною назвою “Операція атестація...”. Остання з них називалася "Провал атестації в поліції. Чому очистити Вінницю від «ментів» не вийшло".    

А минулого тижня перед депутатами звітував керівник обласної поліції Юрій Педос і назвав повні офіційні результати атестації.
 

- П’ятнадцять відсотків керівного складу Головного управління та територіальних органів поліції та майже три відсотки решти особового складу за рішенням атестаційних комісій вже звільнено з органів поліції, - сказав він.  


Тож офіційно виглядає картина фільтрації керівників, як -15% (докладніше - в інфографіці). Взагалі, то це лишень три керівники першої категорії та 32 керівники середньої ланки. З перших уже один повернувся працювати далі. З других – процес оскарження ще триває. А судячи з досвіду інших регіонів, кожний, хто позивається до суду, повернеться назад на роботу. Законодавство на його боці, бо реформатори не підкріпили атестацію важелями незворотності процесу.  

Що стосується працівників поліції третьої категорії, то тут відсоток звільнених ще менший. Він побив рекорд на фоні інших регіонів. Наші -4% не порівняти з -12,5% Київської області, тому дивимося на результати інших регіонів: від 5 до 10% звільнених за наслідками атестації.

Експерти вже порівняли результати поліцейської реформи і сказали, що атестація не відрізняється відсотком звільнених чи скорочених під час попередніх, міліцейських реформ.
 

«Кожен новий міністр внутрішніх справ, заступаючи на посаду, влаштовував імітацію реформи: видавались накази про реорганізацію; показово звільнялися люди, винні у незначних проступках; змінювалися таблички на кабінетах, прізвища, назви посад та структурних підрозділів тощо. Як і сьогодні відбувалась атестація - з кінцевим результатом у 5-10% звільнених» - пише експертна група проекту «Поліція під контролем».


Автомайданівці і ще ряд громадських організацій відмовилися від участі в атестації поліції, коли зрозуміли, що вона марна в такому вигляді, який має. Більше того – нормативна база дає не просто можливість, а стовідсотково повертає на посаду звільненого працівника.

«Обов’язкові для виконання рекомендації виконані у повному обсязі», - відповіли в обласній поліції на питання, чи всі рекомендації атестаційних комісії у Вінниці виконали. Це значить, що працівників підвищували, понижували, звільняли, не чекаючи апеляцій.

Сьогодні в області атестацію проходили 2757 працівників поліції. Не пройшли - 110. Усі інші залишаться працювати так, як вони є.   

Нагадаємо, що журналіст RIA/20minut.ua з власних спостережень під час роботи в комісії написала: середні бали на тестах у колишній міліціонерів були нижчими, ніж у патрульних поліцейських, набраних з вулиці. Це згодом заперечили в поліцейському управлінні, проте досі не надали офіційних цифр, які могли б це спростувати.

У запиті було питання про середні бали на тестуваннях з логіки та на професійні знання. І хоча останні тести були у серпні й бали вносилися поліцейськими кадровиками в атестаційний листок кожного, у відповіді на запит написали «аналіз результатів тестування ще не закінчився».
 


Погана криміногенна ситуація

Майже на 600 зросла кількість тяжких та особливо тяжких злочинів. Розкривається менше чверті майнових злочинів, а таких більше половини з усіх кримінальних правопорушень. Квартирних крадіжок розкрили тільки сотню з-понад 500...   

Це тільки деякі дані зі звіту керівника поліції на сесії. Він сказав депутатам, що криміногенна ситуація в регіоні під контролем, але… з початку року маємо 20 тисяч кримінальних правопорушень. За всім місяців минулого року, для порівняння, внесли в реєстр трохи більше 11 тисяч.

- Зміни в структурі Головного управління (…), кадрові зміни та об’єктивні чинники соцiально-економiчного і нормативно-правового характеру не могли не відобразитися на хаpактеpистицi криміногенної ситуацiї, - пояснив ситуацію Юрій Педос.


Читайте також:

Провал атестації в поліції. Чому очистити Вінницю від «ментів» не вийшло 

Операція атестація. Заради якої зарплати екс-міліціонери просяться в поліцію

Операція атестація. Про що сміються і плачуть поліцейські на співбесідах 

Операція атестація. Члени комісій, що фільтрують поліцейських, сказали правду

Хто оцінює поліцейських? Список громадських активістів з атестаційних комісій

Операція атестація. Які поліцейські на співбесідах змусили ахнути комісію

Операція атестація. Що розповідають на співбесідах колишні ДАІшники  

Операція атестація. Чим не подобаються поліцейські комісіям на співбесідах

Операція атестація. Чому комісії пропускають в поліцію не тільки найкращих 

Операція атестація. В поліцейських «заліковках» стоять неправдиві оцінки 

Операція атестація. На які питання не відповідають поліцейські на співбесіді 

Операція атестація. Що кажуть на співбесідах поліцейські про свої статки 

Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається 

У комісіях на атестації поліцейських будуть сидіти 12 начальників. Список

Атестація поліції. Хто з начальників провалився, а хто пішов на підвищення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Краще напишіть як проходили люди з звязками або за кошти. А не розказуйте тут казочки... слідчий якого ловили на хабарях пройшов переатестацію, цікаво, яким чином...
  • Vladimir Molotov

    а вы ожидали другого?

    какая реформа, какие люстрации, вы о чём вообще…
  • Таранюк Юлия

    А поувольняли разве что лохов из глухих районов..
  • Таранюк Юлия

    А те кто не прошёл аттестацию, формально понижены в должностях, и сидят в тех же кабинетах.)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up