Операція атестація. Про що сміються і плачуть поліцейські на співбесідах

Операція атестація. Про що сміються і плачуть поліцейські на співбесідах
До вересня в тренінговому центрі, що на Ботанічній, співбесіди пройдуть всі працівники поліції області третьої категорії - від рядового до підполковника

Співбесіди з колишніми міліціонерами, які хочуть залишитися працювати в поліції, продовжуються. Більше половини працівників третьої категорії, а це всі від рядового до підполковника, пережили атестацію. Більшість пішли далі працювати, бо комісії дали хороший вердикт, меншість – отримали негативне рішення. Смішили комісію своїми відповідями і перші, і другі. 

Напередодні 25-річниці Незалежності України в комісії, де працює журналіст RIA/20minut.ua, в поліцейським запитували про найбільше державне свято. Для декого виявилося навіть це питання складним.

- Який післязавтра день, знаєте? – у понеділок, 22 серпня, питали в працівника, що хоче змінити міліцейську форму на однострій поліцейського.

- Середа, - каже він.

Відео дня

- Число яке, місяць? – підказуємо, бо розгубився після сміху комісії.

- 24… - думає.

- Вам ця дата нічого не говорить?

Після пауза працівник оговтується і каже про День Незалежності. Щоб він зміг сказати, яку річницю святкуємо цього року, бо не знав, питаємо рік проголошення незалежності. Чоловік несміло вгадував, але все ж сказав урешті. Найбільш проблематичним для нього стало прохання порахувати роки незалежності.

- 25? – відповідає він питанням.

- А завтра який день, знаєте? - цікавимося, чи знає він, що 23 серпня в Україні День прапора. – Тільки не кажіть, що буде вівторок…


«За дєржаву обідно»

Коли дорослі люди ведуть себе як двієчники в школі, і смішно, і гірко водночас. Єдине тішить, що «відзначилися» дурнуватими відповідями працівники найнижчої ланки.

- Вони роблять антирейтинг поліції, - звучало в комісії під час обговорення рішення щодо окремих працівників. 

- За дєржаву обідно, - й так реагували члени комісій, коли людина, відповідність на посаді якої оцінюємо, свою роботу знає і виконує, а загальний розвиток має нульовий.

- Якщо хоч раз щось бачив в очі, то відповісти можна, - говорили самі працівники про нормативну базу та законодавство.

Тобто, якщо людина не дурна і хоч трохи переймається своїм професійним розвитком, то відповісти може на все, про що питають на співбесіді. Їх не питають визначень з комами, не змушують цитувати відомчі накази. Знаєш свою роботу – відповіси.

- Хочете працювати в поліції далі? – питаємо одного з працівників, щоб підвести до питання на мотивацію та готовність до змін.

Замість сказати «Так, хочу, тому що…», один видав: «Та вроді вчився…». Він мав на увазі, що закінчив спеціалізований вуз, тож де йому тепер працювати, як не правоохоронцем.


Всі люди різні

- Перенервував, - винувато посміхалися більшість нездатних відповісти на прості питання «Що таке поліція?» або «Хто такий поліцейський».

Як може не мати самоконтролю дорослий чоловік? Чи може бути не стресостійким правоохоронець? І це теж обговорювали члени комісії, де працює журналіст. Коли кремезний чоловік нервує, як дівчина, його слова «перенервував» сприймалися, як спроба виправдати свою неспроможність чи небажання підготуватися до атестації.

- У вас дуже низькі бали тестувань. Чому не змогли відповісти? Питання були складні? – таке питали мало не в кожного, хто зміг правильно відповісти тільки на третину, а той менше питань.

- Не встиг…

В одного співробітника так і було написано в характеристиці: «повільний».

- Я більше хочу поміняти поліцію, ніж ви, - не втримався член комісії, представник громадськості, коли учасник співбесіди не зміг із себе видавати нічого на питання для оцінки мотивації. 

- Міняти треба законодавство, а не людей, які працюють, - говорив поліцейський з хорошити знаннями і результатами роботи, коли його попросили озвучити проблеми, з якими стикається під час виконання професійних обов’язків. – І ще - мені 24 години в добі мало.


Кумедні полісмени

Часто в комісіях звучать питання на перевірку сприйняття реформи МВС та знання зміни принципів роботи. Замість міліцейського «Карати і кришувати», поліцейське завдання «Захищати і допомагати». І в контексті цього запитуємо в одного слідчого, що він ставить пріоритетом у своїй роботі.

Йому варто було б сказати про ведення слідства з дотриманням прав людини, згадати про презумпцію невинуватості, наприклад. А він каже:

- Працюю, щоб потерпілий був задоволений.  

- А якщо потерпілий - труп? – звучить наступне питання, на яке слідчий не знаходить що сказати, бо в комісії вже не стримують сміх.

Позитивних екс-міліціонерів, здатних посміятися над собою, дуже мало.

- Я вже чотири кіло втратив перед атестацію, - розказував, посміхаючись, молодий працівник, коли йому зробили зауваження за зовнішній вигляд, що не личить поліцейському. – Я одружився нещодавно, і жінка мене почала ганяти, щоб худнув.

Ще один позитивний приклад смішного поліцейського: схожий, як дві каплі води, на кіношного містера Біна працівник.


Модні з ДАІ

Про те, як належить одягатися поліцейським на співбесіду, 20minut.ua писала в новині «Операція атестація. Чим не подобаються поліцейські комісіям на співбесідах». Тоді ще в джинсах ніхто зі співробітників не приходив. До сьогодні такі вже були. Але тільки один отримав зауваження. Його джинси були «рвані».

- Я прошу пробачення за свій вигляд. Погладив вчора брюки і сорочку, а сьогодні вранці побачив, що в них вже не влажу, - пояснив свій модний «прикид» молодий співробітник. 

Чим ще дивували колишні ДАІшники? Не надто трудолюбивий працівник порахував, що перепрацьовує 300 годин на місяць і не постидався про це сказати комісії, тоді як у поліцейського ненормований робочий день. Разом з тим, він запевняв, що хоче залишитися і далі працювати. 

- По-старому вже не буде, ви це розумієте? – пояснювали йому члени комісії, що час хабарів на дорогах закінчився. 

- Та я розумую, що по-старому вже не буде, – гірко зітхає працівник. – Будемо працювати по-новому, - зітхає ще сильніше.


Вибору немає

- З 29 сьогоднішніх у нас було 12 «валянків», - підвів підсумки член однієї з шести атестаційних комісій, представник громадськості. 

Дарма таким працівникам начальники писали в атестаційних листах «відповідає займаній посаді»? Їх варто вигнати раз і назавжди? Рішень про звільнення комісії приймають нечасто. Скільки таких – розголошувати не можна до завершення атестації.

- Тут немає правильного вибору. Так зробимо – погано. Інакше – ще гірше, - обговорюють свої рішення члени комісії.

- Якщо всіх порозганяти, то хто працювати буде? – звучать і такі репліки, коли на голосування ставиться вибір «понизити» або «звільнити». 

- Як може стояти на стражі порядку людина, яка не знає, що таке поліція? – обурюється член комісії-жінка.   

- Стоїть! Не всі, але багато хто з них так працюють, аж гай шумить, - каже громадських активіст і розказує приклади зі свого досвіду, де не найкращі тут, на співбесідах, працівники, виглядають «бетменами» під час виконання службових обов’язків. - Вони знають свою роботу і можуть дати бій правопорушникам. Це тут, на співбесідах губляться. 


Читайте також:

Операція атестація. Члени комісій, що фільтрують поліцейських, сказали правду

Хто оцінює поліцейських? Список громадських активістів з атестаційних комісій

Операція атестація. Які поліцейські на співбесідах змусили ахнути комісію

Операція атестація. Що розповідають на співбесідах колишні ДАІшники  

Операція атестація. Чим не подобаються поліцейські комісіям на співбесідах

Операція атестація. Чому комісії пропускають в поліцію не тільки найкращих 

Операція атестація. В поліцейських «заліковках» стоять неправдиві оцінки 

Операція атестація. На які питання не відповідають поліцейські на співбесіді 

Операція атестація. Що кажуть на співбесідах поліцейські про свої статки 

Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дід

    Виженіть професіоналів і наберіть дітей,які трощать службові автомобілі і все буде гаразд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up