Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається

Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається

Співбесіди з працівниками поліції, які хочуть залишитися на своїх робочих місцях, почалися у Вінниці сьогодні, 10 серпня. Кого варто залишати на службі, а кого краще відправити шукати роботу деінде, вирішує 36 людей. Серед них працює журналіст RIA/20minut.ua. Тож починаємо розповідати про атестацію поліції з середини, очима одного члена комісії. 

Всього працює шість комісій. Вони засідають в навчальному центрі на Ботанічній, поруч управління патрульної поліції. У кожній - по шість членів. Тобто 36 людей мають поговорити із майже трьома тисячами співробітників різних підрозділів у найближчі 20 днів. З оперативниками міста та із районів, з дільничними, слідчими, рядовими працівниками різних служб та офіцерами, які займають невисокі посади.

– Вам би було цікавіше на атестації керівників, - каже журналісту інший член комісії.

– Там не було жодного представники преси, - говорить його колега, що місяцем раніше переатестовував начальницький склад. - Наскільки нам відомо, то навмисне журналістів не брали на начальників…

Відео дня

І тут, на атестацію співробітників третьої категорії, крім представника RIA/20minut.ua, більше нікого зі ЗМІ не запросили. Як відбувався відбір громадськості в атестаційні комісії, можна прочитати тут - В комісії з переатестації поліцейських конкурс як у вуз: 17 бажаючих на місце.

Яка розстановка сил в комісіях?

По два члени в комісіях – це поліцейські з керівного складу поліції, які вже пройшли переатестацію. Один з керівників – головує. Обов’язки секретаря виконує працівник патрульної поліції Вінниці. Ще три члени комісії – це представники громадськості.

Формували комісії, як сказали у відділі комунікацій обласної поліції, випадковим відбором. І журналіст потрапила разом з двома активістами, що працювали на атестації начальницького складу поліції Вінницької області. Звісно, питала, як там все було.

Активісти розповіли: відправляли начальників на поліграф, робили висновки про невідповідність займаній посаді і вже знають, що один «відсіяний» поновився на роботі. За рішенням суду. Він оскаржив рішення атестаційної комісії.

Побачити результати атестації начальників і заступників, яка проводилася в Києві, можна за тут – Атестація поліції. Хто з начальників провалився, а хто пішов на підвищення.

Як ведуть себе поліцейські?

У перший день співбесіду проходили 174 людини. По 29 у кожній комісії. Ніхто не прогуляв. Поліцейським розсилали СМС з часом, на який треба прибути на співбесіду. На кожного виділялося по 15 хвилин. З кимось говорили довше, а з кимось розмова зайняла менше часу.

- Трохи моторошно, – каже працівник, що чекає співбесіди на вулиці.

- Та ні, моторошно було прокидатися на сході від обстрілів, - каже інший, він їздив зі зведеним загоном в зону АТО.

- Чого тут боятися? Здав, то здав, а не здав, то не здав, - розвалився на лавці третій.

- Та не можу я говорити, я на нервах! Все, пізніше передзвоню! - каже комусь по телефону юнак, щойно вийшовши з приміщення центру.

Він вже був на комісії. Колегам, які ще чекають, обурено розказує:

- Ні одного питання мені не поставили по законодавству. Ні одного! Потринділи (насправді було нецензурне слово, - авт.) і відпустили.

- То ж що питалися? – випитують в нього інші.

- «Чого дисциплінарні стягнення?», «Чого дисциплінарні стягення?» - кривляється нервовий. - Я ж не скажу їм, що у мене начальник д… (знов звучить нецензурне слово).

- Чого ж. Ви могли говорити все, як є, - втручаюся.

Реакція на таке слідує миттєва: всі обертаються з великими очима. Ясно, з цих людей ніхто про начальника не скаже під протокол те, що думає.

Документація результатів

Наша комісія, мабуть, чи не найбільше звертала увагу на відвертість працівника, що прийшов на співбесіду. Запідозрили в брехні одного – відправили на поліграф людину, яка звільнялася, а потім повернулася працювати знов. Цей працівник пояснив свій послужний список так: начальство заставило написати рапорт за власним бажанням через махінації з наркотиками, яких нібито не було...

Про кого ідеться, розповідати не можна - розголошувати персональні дані заборонили під розписку.

Нагадаємо, атестаційна комісія може винести чотири варіанти рішення: про звільнення, пониження в посаді, підвищення або просто «займаній посаді відповідає». А якщо людина іде на поліграф (може й відмовитися від такої перевірки), то потім знов повертається на співбесіду – повторну. Тоді вже приймається остаточне рішення. 

Крім розмови з атестованими, члени комісії мають пакет документів на працівника про його результати роботи та кількість балів, набраних на тестуваннях. Таких самих, які проходили патрульні поліцейські. І, доречі, середній бал колишніх міліціонерів нижчий за бали «копів», яких набирали з нових людей

Що буде далі

- Хто буде пропонувати хабар дільничному, конвоїру чи криміналісту, який робить огляд місця злочину? Дійсно, про корупцію у більшості працівників, що зараз почали проходити співбесіди, не спитаєш.

 Але про майно деякі з них приховали інформацію. Були в окремих лейтенантів та майорів квартири і машини, не показані в тих деклараціях, що публікували на сайті Нацполіції. Що то за машини-квартири і чому їх «не світили»? Про це читайте найближчими днями. Слідкуйте за публікаціями на нашому сайті.

А якщо маєте суттєві питання до людей, які проходять зараз співбесіди, ставте їх в коментарях. Також можете скористатися спеціальною формою для надання інформації про негідників в поліції - "Вплинь на атестацію"

 
Читайте також:

Удвічі більше ДТП з потерпілими. Чому поліція не справляється з аварійністю

Квартирних крадіжок у Вінниці стало більше. Чому поліція не справляється?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Да, да. Главы и часть членов "комиссии" - старые ментовские, а остаток "общественности" ничего не решает. Если с 30 балами(из 120) пропускают дальше - тогда ссори.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up