«Давно збираю зимою гриби, бувало, і на Новий рік». Нині сезон закінчився

«Давно збираю зимою гриби, бувало, і на Новий рік». Нині сезон закінчився
Звична справа - збирати взимку гриби у лісі для жителів села Безводне
  • У грудні у селі Безводне місцеві запасалися грибами до новорічного столу.
  • У лісі збирали опеньки, лисички, гливи.
  • Як готують зимові гриби?

Грибний сезон у Безводнівському лісі уже завершився. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці староста села Безводне Ямпільського району Володимир Бойко.

Таке повідомлення зробив тому, що люди телефонують і запитують, чи можна приїхати по гриби. Не місцеві. Вони знають і без повідомлення, коли можна йти на тихе полювання.

Відео дня

У ці передноворічні дні декілька телевізійних каналів розповіли про зелений туризм у Безводному. Побували у зимовому лісі. Зафіксували на камери незвичну картину — як у грудні люди збирають гриби. Після того у село стали телефонувати любителі тихого полювання.

Так ось, староста попередив, що вже нема чого їхати, треба чекати нового сезону.

Повідомлення з’явилося 24 грудня. До того соціальні мережі рясніли фотографіями про зимовий грибний сезон у цьому селі, що на самому краєчку Ямпільського району.

У такий спосіб ГО «Туристична Ямпільщина» приваблювала у Безводне туристів. Голова організації Мирослава Марченко разом з старостою Володимиром Бойком, а також керівником місцевого Будинку культури Ніною Гуменною спершу організували свято української хустки. Місцеві наввипередки виявляли бажання демонструвати свій скарб квітчастих хусток. Перед тим була ще одна спільна акція — розчистили у лісі джерело смачної води.

Зрештою, стали запрошувати туристів на зимове тихе полювання.

Мирослава Марченко записала відгук однієї з місцевих любителів грибів. Ось що розповіла жінка на ім’я Ольга:

—Відколи с ебе пам’ятаю, відтоді у нашому лісі зимою ростуть гриби, — говорить жінка. — Аби тільки не сніг, і не мороз. Якщо така погода, як нині, з туманами, мрякою, невеликим дощами, то це для грибів якраз гарна пора. Зимою теж хочеться свіжих грибів. Їх можна назбирати навіть на Новий рік, у світо, якщо тільки нема морозів і снігу.

За словами пані Ольги, вона збирає опеньки, лисички, гливи.

Каже, у Безводному зимові опеньки називають по-іншому — підпеньки.

—Їх можна знайти не тільки між опалим листям,  — розповідає пані Ольга.  — Вони ще ростуть на повалених деревах. У нас кажуть вальожніки. Це стовбури. Що знаходяться у траві, у листі.

Як стверджує співрозмовниця, такі гриби варять недовго — хвилин 15-20.  

 —Як тільки зібрала, бігом перебираю, чищу, мию і одразу відварюю, — говорить жінка. —Добавляю тільки сіль і цибулину. Потім відварені кладу в маринад, там є оцет, можливо, тому вони у мене світленькі. Якщо не знаю грибів, таких не беру. У нас в селі зимовими грибами ще ніхто не отруївся, не чула про таке…

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up