Грибний сезон у Безводнівському лісі уже завершився. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці староста села Безводне Ямпільського району Володимир Бойко.
Таке повідомлення зробив тому, що люди телефонують і запитують, чи можна приїхати по гриби. Не місцеві. Вони знають і без повідомлення, коли можна йти на тихе полювання.
У ці передноворічні дні декілька телевізійних каналів розповіли про зелений туризм у Безводному. Побували у зимовому лісі. Зафіксували на камери незвичну картину — як у грудні люди збирають гриби. Після того у село стали телефонувати любителі тихого полювання.
Так ось, староста попередив, що вже нема чого їхати, треба чекати нового сезону.
Повідомлення з’явилося 24 грудня. До того соціальні мережі рясніли фотографіями про зимовий грибний сезон у цьому селі, що на самому краєчку Ямпільського району.
У такий спосіб ГО «Туристична Ямпільщина» приваблювала у Безводне туристів. Голова організації Мирослава Марченко разом з старостою Володимиром Бойком, а також керівником місцевого Будинку культури Ніною Гуменною спершу організували свято української хустки. Місцеві наввипередки виявляли бажання демонструвати свій скарб квітчастих хусток. Перед тим була ще одна спільна акція — розчистили у лісі джерело смачної води.
Зрештою, стали запрошувати туристів на зимове тихе полювання.
Мирослава Марченко записала відгук однієї з місцевих любителів грибів. Ось що розповіла жінка на ім’я Ольга:
—Відколи с ебе пам’ятаю, відтоді у нашому лісі зимою ростуть гриби, — говорить жінка. — Аби тільки не сніг, і не мороз. Якщо така погода, як нині, з туманами, мрякою, невеликим дощами, то це для грибів якраз гарна пора. Зимою теж хочеться свіжих грибів. Їх можна назбирати навіть на Новий рік, у світо, якщо тільки нема морозів і снігу.
За словами пані Ольги, вона збирає опеньки, лисички, гливи.
Каже, у Безводному зимові опеньки називають по-іншому — підпеньки.
—Їх можна знайти не тільки між опалим листям, — розповідає пані Ольга. — Вони ще ростуть на повалених деревах. У нас кажуть вальожніки. Це стовбури. Що знаходяться у траві, у листі.
Як стверджує співрозмовниця, такі гриби варять недовго — хвилин 15-20.
—Як тільки зібрала, бігом перебираю, чищу, мию і одразу відварюю, — говорить жінка. —Добавляю тільки сіль і цибулину. Потім відварені кладу в маринад, там є оцет, можливо, тому вони у мене світленькі. Якщо не знаю грибів, таких не беру. У нас в селі зимовими грибами ще ніхто не отруївся, не чула про таке…
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер