«Ми пережили солодку лихоманку»: якою буде ціна на «свіжий» цукор і як вона змінювалася за час війни?
- Триває сезон виробництва цукру, на початок грудня в області зварили понад 263 тисячі тонн, в Україні — 1,2 мільйона тонн.
- Скільки коштуватиме «свіжий» цукор?
- Аналізуємо ціни на солодкі кристали з початку війни і пропонуємо прогнози на зиму, весну й літо 2026-го?
Цукор — це не хліб, який має бути щодня на столі, але увага до солодких кристалів така ж прискіплива, як і до хліба. Насамперед йдеться про вартість продукту. Коли запитуєш фахівців цукрової галузі, чим пояснити таку увагу, вони не знаходять аргументованої відповіді.
Тим часом з початку війни ми пережили «солодку лихоманку». Так висловився один з експертів ринку цукру. Про що йдеться? Скільки буде коштувати цукор у найближчій перспективі? Про це читайте у нашій публікації, а також аналізуйте запропоновані конкретні цифри. Подаємо їх у формі інфографіки, робимо це для кращого сприйняття (дивись далі у тексті).
10 кіло буде по 28 гривень, якщо один кілограм — по 35
П’ять цукрозаводів переробляють цукрові буряки у нинішньому виробничому сезоні. Це — Крижопільський цукровий завод ПрАТ «ПК «Поділля», Гайсинський цукровий завод ТОВ «ПК «Зоря Поділля», Жданівський цукрозавод ТОВ «Цукорагропром», Томашпільський цукровий завод ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» і Михайлинський цукрозавод ТОВ «Юзефо-Миколаївська АПК». Саме ці підприємства працювали упродовж останніх років.
На початок грудня в області зварили понад 263 тисячі тонн цукру. Таку цифру наводить Національна асоціація цукровиків «Укрцукор». В асоціації нагадують, що наша область є лідером з виробництва солодких кристалів. До речі, станом на 1 листопада в області виробили цукру 160 тисяч тонн. Це дані із сайту Вінницької ОВА. Тобто, протягом одного місяця п’ять заводів зварили ще сто тисяч тонн і загалом маємо понад 263 тисяч тонн цукру.
Наших читачів цікавить насамперед ціна.
У неділю, 7 грудня, автор публікації побував на двох ринках і у магазинах великих торговельних мереж.
На ринку «Урожай», де ціни на продукти традиційно вищі у порівнянні з іншими ринками, за кілограм цукру треба заплатити 35 гривень. Разом з тим є можливість придбати дешевше.
— Якщо будете купувати п’ять кілограм, то ціна буле по 30 грн/кг, — каже продавчиня в одній з палаток і додає: «Можна придбати ще дешевше: 10 кг віддам по 28 гривень за кіло».
На оптовому ринку цукор можна купити по 22 гривні за кіло, якщо брати не менше, як один мішок, тобто 50 кг.
В одному з магазинів великої торговельної мережі, що неподалік від «Урожаю», цукор відпускають по 28 грн/кг.
Одне слово, нині гарна ціна для того, хто має потребу у придбанні солодких кристалів «про запас». Адже зниження вартості експерти не прогнозують.
За інформацією Мінекономіки, середня вартість цукру у нашій області нижча,ніж у середньому в державі (дивись інфорграфіку нижче).

Два прогнози: різкого стрибка не передбачається?
Прогнози експертів на ціну «свіжого» цукру різняться між собою.
—На мою думку, у найближчі 6-9 місяців ціни залишаться помірними або дещо зростуть, але різкого стрибка до «дорогого» рівня не передбачається, — каже експерт аграрного ринку Микола Панасюк. — Які підстави так вважати? Найперше, ціни на світовому ринку з вересня місяця 2025 року вже знизилися на 8-15%. Чому? Бо надлишок світового балансу цукру становить понад 1,6 млн.т.
Наступний прогноз менш оптимістичний.
—Нинішню ситуацію на ринку цукру багато аналітиків характеризують як «затишшя перед бурею», — таку думку висловила в одному з інтерв’ю голова Національної асоціації цукровиків «Укрцукор» Яна Кавушевська. — Біржові тренди свідчать, що ринок стискається і може розвернутися як в сторону карколомного зростання, так і її падіння. Проте більшість аналітиків схиляється до того, що ймовірна ціна на цукор у першому кварталі 2026 року зросте і це зростання розпочнеться уже у грудні 2025 року.
Попри будь-які прогнози, цукру нам вистачить. Адже і в області, і загалом в Україні його виробляємо значно більше, ніж споживаємо. Причому, не тільки до чаю, чи приготування варення. Цукровики також сповна забезпечують роботу кондитерів, виробників солодких напоїв тощо.
У цукроварів і споживачів їхньої продукції ставлення до ціни на цукор діаметрально протилежне. Якщо для покупців низька ціна це добре, то для цукрозаводів це не просто погано, це — загроза для зупинки виробництва.
Говорить експерт агроринку Микола Панасюк: «Для цукрових заводів ціна на цукор — це питання насамперед стабільності. У 2022–2023 роках, коли ціна перевищувала 34–35 гривень за кілограм, підприємства мали хоч якусь можливість триматися на плаву, своєчасно розраховуватися з аграріями за сировину та підтримувати виробництво, попри війну, перебої з електропостачанням і подорожчання газу. Нинішня ціна — це катастрофа для цукроварів».
Співрозмовник уточнює: «Для повноцінного розвитку галузі потрібна не просто ціна, що покриває собівартість витрат, потрібна її стабільність і прогнозованість мінімум на кілька сезонів уперед».
Про відсутність такої стабільності, читайте далі. Забігаючи наперед, скажемо, що цінові стрибки виявилися карколомні. Це дало підставу одному з експертів сказати, що за період з початку війни і донині ми пережили «солодку лихоманку», він говорив про ціну на цукор.
Скуповували, бо боялися дефіциту
Повномасштабна війна не могла не позначитися на ціні на цукор. Пригадайте, як у лютому-березні, коли росія обстрілювала нашу країну, з полиць магазинів «змітали» продукти харчування. В тому числі з прилавків зник цукор. Скуповували, бо боялися дефіциту. Його вартість почала зростати.
Відтоді ринок цукру пережив різкі цінові коливання: від стрімкого подорожчання — до поступового здешевлення та відносної стабілізації. Аналіз вартості солодких кристалів свідчить: ціновий шок уже позаду, але що буде далі, адже ринок залишається чутливим до економічних і сезонних факторів.
Пропонуємо коротку цінову аналітику економіста цукрової галузі Леоніда Козодоя. Співрозмовник не тільки наводить цифри, пояснює причини, які вплинули на зростання чи зниження ціни.
— У 2022-му ціну розігріли логістика і паніка, — каже експерт. — На початку 2022 року середня ціна на цукор становила приблизно 27 грн/кг. Уже в червні вона зросла майже до 31 грн/кг, а восени перевищила 34 грн/кг. Основними чинниками стали порушення внутрішньої логістики, зростання вартості пального та електроенергії, а також панічні закупівлі населення й бізнесу. Ринок фактично працював в умовах стресу, коли ціна формувалася не лише економікою, а й очікуваннями дефіциту».
У 2023 рік ціновий стрибок сягнув найвищого рівня за весь досліджуваний період — 34–36 грн/кг. Пікове значення було зафіксоване у вересні 2023 року — 35,88 грн/кг. Водночас уже з осені тренд змінився: ринок поступово наситився, стабілізувалося виробництво, знизився ажіотажний попит, що й запустило процес зниження вартості.
У 2024-му зафіксовано різке просідання ціни. Але такий період тривав недовго. Тенденція до здешевлення розпочалася з початку року і вже у квітні цукор продавали по 28 гривень за кілограм. Цей показник став найнижчим після воєнного піку.
Але уже влітку відбувся новий стрибок: у липні–серпні ціна знову перевищила 35 грн/кг. Причинами стали сезонний дефіцит, коливання врожаю цукрових буряків та зростання витрат на переробку.
У 2025 році ринок демонструє значно спокійнішу динаміку. Ціна коливається в межах 30–32 грн/кг без різких стрибків. Станом на вересень 2025 року середня ціна становить 30,23 грн/кг, що майже на 15% нижче рекордних показників 2023 року. У роздрібній торгівлі великих торговельних мереж цукор продають за ціною нижче 30 гривень. На опті він ще дешевший. Але цукор це такий товар, який дуже чутливий до низки факторів. Серед них — погодні умови, що позначається на врожайності цукрових буряків, енергетичні тарифи, курс валют також впливає на ринок цукру.
Динаміку зміни ціни за період з воєнного 2022-го і дотепер ми відобразили у формі інфографіки (див. нижче).

Вистачить не тільки до чаю
Для внутрішнього споживання цукру в державі потрібно приблизно 900 тисяч тонн кристалів, ми ж виробляємо 1,8 млн. т.

Для нашої області річна потреба у цукрі становить приблизно 60 тисяч тонн. що Сюди входить як споживання жителів області, так і потреби харчової і переробної промисловості. Наші заводи виробляють значно більше від цього показника —приблизно у 5-6 разів.
За статистико, річне споживання цукру на одну людину в Україні становить 27,5 кг.
У 2022-му на заводах області зварили 360 тисяч тонн цукру; у 2023 — 442 тисячі тонн, у 2024 — 350 тисяч тонн; у 2025 уже маємо понад 263 тисячі тонн, але виробничий сезон ще триває. Жоден інший регіон держави не виробляє стільки цукру, як Вінниччина.
Читайте також:
Хто годує Вінниччину: представляємо ТОП-10 господарств аграрної еліти області
«Якщо загину, пофарбуй мені ірокез»: пропозицію коханій зробив на Говерлі і пішов на війну
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.