Операція атестація. Чому комісії пропускають в поліцію не тільки найкращих

Операція атестація. Чому комісії пропускають в поліцію не тільки найкращих
Нервують до співбесіди і після. Яку рекомендацію дала комісія, працівники не знають, їхні атестаційні листи передадуть керівникам

Тривають співбесіди з екс-міліціонерами, які хочуть залишитися працювати в поліції. Журналіст RIA/20minut.ua побачила, як усе відбувається, з середини. Що стало зрозуміло за перший тиждень роботи в атестаційній комісії?

Більше трьох тисяч працівників поліції Вінницької області пройдуть через співбесіди в атестаційних комісіях, які почалися минулої середи, 10 серпня. У навчальному центрі на Ботанічній шість комісії з 36-ти людей до 1 вересня приймуть рішення по кожному співробітнику, що працює у Вінниці чи у районах.

Працює в комісії і журналіст RIA/20minut.ua. Із побаченого очима автора статті та почутого під час співбесід склалося враження, що атестація не змінить колишню міліцію на нову поліцію. Таку, про яку не соромно сказати слоганом реформи - «МОЯ нова поліція».

За і проти

Відео дня

— Керівник написав, що він відповідає займаній посаді, то нехай з ним працює, — махнув рукою голова комісії і проголосував за те, щоб залишити працювати далі поліцейським людину з, м’яко кажучи, посередніми знаннями й незразковими результатами роботи.

На кожного співробітника комісії отримують пакет документів з атестаційним листом. У ньому — характеристика від безпосереднього начальника, де він своєю рукою пише, відповідає займаній посаді атестований чи ні.

У нашій комісії «не відповідає посаді» було тільки раз за тиждень. Кілька разів читали «заслуговує підвищення». А просто «відповідає посаді» було написано в усіх решти. Щодня говоримо з 29 співробітниками. Після запитань-відповідей голосуємо.

— У батька трьох дітей заберемо роботу? – каже один активіст.

— Я голосую за звільнення, — непохитний другий.

— На його ж місце працювати ніхто не поїде. Не можна лишати ділянку роботи без працівника, — переконує активістів працівниця Нацполіції.

Урешті голоси діляться на три «за» і три «проти». Рішення приймається за рішенням голови комісії, чий голос важить за двох. І посередній працівник лишається на посаді...

Обняти і ридати

— Гарний, як міліціонер, — називала красенів колись одна бабуся та жартувала: «Як іде по селі, то хочеться йому честь віддати».

А під прибулими на співбесіду за три дні роботи комісії зігнулися ніжки в стільця, на якому працівники сідали перед комісією. Гудзики на сорочках тріщали в одиниць. А от з нервами було не все в порядку не тільки в емоційно неврівноважених жінок після декретних відпусток, а й у зрілого віку чоловіків. Перші плакали, другі не могли впоратися з трясучкою рук.

– Вам погано? Візьміть води, — реально налякав комісію своєю блідістю один атестований, але обійшлося без ексцесів із викликом швидкої.

Замість поваги, як до працівника правоохоронного органу, такі «недополіцейські» викликають жалість.

Струнких і врівноважених все ж переважна більшість. Хоч на виставку було відправляй бійця спецпідрозділу, якого відібрали у КОРД (Корпус оперативної раптової дії створюється за зразком американського SWATу для заміни усіх міліцейських спецназів).

— У нас були марш-кидки на 10, 20, 50 кілометрів, — із захватом розказував юнак про курс виживання, який щойно пройшов. — У рюкзаках по 10 кілограмів піску, спорядження, провізія…

Розпитуємо подробиці і чи важко було, а він каже: «Як бігли 10 кілометрів, то я навіть не спотів…». Ще називає приклад складнішого завдання: 7,5 кілометра штовхати ЗІЛ-130...

Правда і брехня  

Декларації поліцейських кажуть: вони люди несімейні, бездомні та такі, що не нажили за роки служби абсолютно ніякого майна. Насправді це не так.

Працівники заповнювали лишень графи про отриману зарплату, бо неправильно зрозуміли «кадровиків», що просили зробити копії декларацій для оприлюднення на відомчому сайті без даних, які можна використати проти самих співробітників. Останні ж пішли легшим шляхом. Подали копії взагалі без нічого, крім зарплати.

Звісно, порожні декларації не у всіх. Хто все-таки вписав машину чи квартиру, пояснював на співбесіді, як примудрився з низькою зарплатою в 3-4 тисячі гривень назбирати на це. До речі, найдорожчі автомобілі із задекларованих, коштували 50 і 75 тисяч гривень. Така ціна була вказана у графі про придбання у власність. Річна ж зарплата співробітника третьої категорії (від рядового до майора включно) десь увдвічі менша за вартість кожної з цих машин.

— Купив за гроші на весілля, — сказав один молодий поліцейський з району.

Надарували на автомобіль ще кільком женихам-поліцейським. А от колишній ДАІшник признався, що купив сам машину, показану в декларації, як майно дружини.

— Заплатив 15 тисяч в 15-му році, — сказав працівник і додав, що торік він задокументував аж п’ять спроб дати йому хабар...

Не відповідають

Часто колишні міліціонери не можуть відповісти на елементарні питання, які свідчать про загальний розвиток. У понеділок та вівторок, наприклад, лишень одиниці могли назвати дату прийняття Конституції України. І щодня серед працівників є такі, що не можуть чітко дати визначення поліцейському або поліції. Хто готувався – одразу видно. І зрозуміло – він дійсно хоче працювати далі на своєму місці чи мучиться до пенсійного віку.

— Жалкую, що багато людей не пройшло, коли ми проводили співбесіди патрульним поліцейським, — каже член комісії від громадськості Броніслав Олійник, порівнюючи знання нових «копів» з діючими працівниками Нацполіції.

— Знаєте, чим ми відрізняємося від них? Тим, що ми щось хочемо знати, — каже йому секретар комісії, патрульна поліцейська.

Не одному поліцейському члени комісії казали на виході зі співбесіди: читайте книги. У відповідь звучала згода і обіцянки зайнятися самоосвітою та почати працювати краще. Не кожному вірилося. А рівень знань солідної кількості співробітників залишає бажати кращого. Вони склали тестування гірше від «копів». Середній бал у патрульних поліцейських, набраних із нових людей, вищий, ніж у основної маси співробітників, що працюють роками.

Максимально можна було набрати на двох тестах 120 балів. Рівно стільки було всього питань. Про співробітників, що дали більше ста правильних відповідей, ходять розмови між членами комісій, бо їх дуже мало. А один із «двійочників» з 31 балом за два тести на комісії вже був. Це водій, тому суворо рішення щодо нього не приймали.

Мало хто з поліцейських міг назвати вагу пістолета Макарова — своєї табельної зброї. Математичний приклад зі шкільної програми середніх класів розв’язав тільки один працівник. Чотири види насильства в сім’ї називали з підказками.

— Ну, як називається такий вид насильства, коли чоловік змушує жінку виконати так званий «подружній обов’язок», а вона не має такого бажання? — доводилося витягувати з дільничних, які повинні знати таке.

Хтось і після «наводящих» питань не міг додуматися, що комісія хоче почути «сексуальне насилля». Хтось давав відповідь, але пошепки. Хтось червонів і далі мовчав. Особливо сором’язливі — сільські дільничні.
 

Для чого проводиться атестація

У рамках реформи системи МВС міліцію, що асоціювалася з каральним органом, перейменували в поліцію. Для поліцейського головне — не покарання злочинця, а допомога населенню та довіра людей.
Співробітників у багатьох регіонах країни вже відфільтрували за рівнем знань, мотивованістю, чесністю та бажанням до змін.
У Вінницькій області закінчилася переатестація керівного складу. А працівники поліції третьої категорії, тобто всі підлеглі - від рядового до майора поліції - щойно пройшли тестування на логіку та знання Законів. Зараз у них співбесіди, на яких приймають рішення про можливість продовження служби.
Працівникам можуть винести чотири варіанти рішення: звільнити, понизити в посаді, залишити на тому ж місці або підвищити.


Читайте також: 

Операція атестація. Почалися співбесіди з поліцейськими. Як все відбувається

Операція атестація. Що кажуть на співбесідах поліцейські про свої статки

Операція атестація. На які питання не відповідають поліцейські на співбесіді

Операція атестація. В поліцейських «заліковках» стоять неправдиві оцінки

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Звязки теж допомагають пройти. Цікаво, що люлина яка затримувалась за хабар пройшла переатестацію...
  • Анонім

    Зачем в новую статью вставлять целые абзацы старой? Я не хочу одно и тоже по два раза читать!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up