Монетки добра. Навіщо у вінницькій школі №20 збирають копійки, що вийшли з обігу

Монетки добра. Навіщо у вінницькій школі №20 збирають копійки, що вийшли з обігу
  • У школі №20, що в мікрорайоні Малі Хутори, започаткували незвичну благодійну акцію. 
  • Учні закладу збирають монети, які вийшли з обігу, щоб обміняти їх в банку на «живі»  гроші.
  • Виручені кошти передадуть важкохворим учням школи. 

Монети номіналом 5 і 25 копійок, що вийшли з обігу і валяються у кожного з нас в кишенях або припадають пилом в копилках, можуть врятувати життя і здоров’я трьом учням вінницької школи №20. Ряд банків погодилися прийняти цей копійчаний непотріб. За монети номіналом 25 копійок заплатять їхню повну вартість, п’ятаки приймуть як брухт. Виручені кошти підуть на оплату лікування важохворих школярів цього навчального закладу. У Вінниці така благодійна акція з монетками проводиться вперше. 

— У нас в школі є троє діток, які потребують великої суми коштів на лікування. Двоє з них мають серйозні онкологічні проблеми, одна школярка з дитинства хворіє на ДЦП, — розповідає директор ЗШ №20 Олег Слушний. — Торік в однієї з цих хворих діток виявили саркому Юінга, в Туреччині в борг їй зробили операцію, і цю суму батьки зараз мають повернути. Це 39 тисяч доларів США. Ще один школярик переніс дві невдалі онкооперації в Україні і зараз має проходити лікувальну програму, теж в Туреччині. А дівчинка з ДЦП проходить реабілітацію в Китаї, на це теж потрібні немалі кошти. Без сторонньої підтримки сім’ям цих дітей не обійтись.  

Відео дня

Директор школи розповідає, що в цьому році вчителі закладу виступили з побажанням, щоб учні не вітали їх з нагоди дня учителя квітами і подаруками, як це буває традиційно. Запропонували витрати гроші на благодійність. 

— З кожним роком ми все більше відходимо від традиції вітання наших педагогів квітами і подарунками до Дня учителя. Вирішили, що, якщо діти захочуть привітати своїх педагогів, то кращим подарунком для них буде збір коштів задля допомоги нашим хворим школярикам, — каже Олег Слушний. — Діти нас зрозуміли і зібрали 46 тисяч гривень. Ці гроші ми порівну розділили між родинами тих двох онкохворих учнів, яким потрібно терміново провести розрахунки за лікування дітей. 

Пішов благодійний дощ з монеток

Втім, каже керівник навчального закладу, збір живих коштів нині викликає у людей певне напруження. Тому під час однієї з чергових загально шкільних нарад між педагогами, батьками, представниками учнівського самоврядування виникла ідея збирати монетки, що вийшли з обігу і нині валяються у багатьох людей в дома.

— Я поцікавився в ряді банків, чи можуть вони прийняти монети, які нині не використовуються. Мені відповіли «так», лишень попросили їх посортувати і доправити їм, — розповідає Олег Слушний. — Зробили оголошення по школі і у вестибюлі поставили два п'яти літрові бутлі. Наклеїли на них знаки номіналу. Це було 23 листопада. Ми спочатку не очікували, що буде такий резонанс. Але ідея настільки сподобалась учням, що уже наступного дня бутлі були повні. Зрозумівши, що цієї тари буде замало, вирішили використати 80-літрові контейнери, які у нас слугують для збирання вторинної сировини. Копійки з бутлів висипаємо туди. Вже назбирали третину цих коробок.

Дякуючи «сарафанному» радіо інформація про незвичайну благодійну акцію розлетілась містом миттєво. Окрім учнів і педколективу до неї почали долучатись місцеві мешканці, різні організації, відомі і невідомі благодійники з різних куточків міста, дитсадки, інші школи, журналісти місцевих ЗМІ. Люди або просять приїхати і забрати монетки добра або приносять їх у школу і кидають у спеціальні контейнери для відвідувачів при вході, бо заклад працює в умовах карантину. 

Приносять гривні, фунти, євро, злоті

Якщо спочатку для збору копійок поставили два бутлі, то згодом довелось додати ще й третій. Бо діти так захопилися копійчаною благодійністю, що почали приносити металеві гроші без розбору.

— У цьому третьому бутлі можна побачити усе що завгодно, — посміхається керівник навчального закладу. — Тут і металеві гривні, і монети номіналом 50 копійок, і навіть валюта: металеві фунти, євро, злоті. Ці кошти ми переведемо в номінал і теж долучимо до тієї суми, яку збираємо. Кидають і паперові гроші.

Вчора, 10 грудня, благодійна акція закінчилася. Усі зібрані монети порахують, п’ятачки поважать. Усе запакують і відвезуть до відділення Ощадбанку, який погодився прийняти шкільний скарб. 

— Цю благодійну акцію ми приурочили до дня святого Миколая, — пояснює директор ЗШ №20. — Це лише початок, подивимося, які у нас потужності. Можливо, ця акція буде поступовою, можливо збиратимемо кошти й іншим дітям, наприклад, позбавленим батьківської опіки, напів сиротам. У нас в закладі ми завжди проводимо різні доброчинні ярмарки, концерти й інші заходи і зібрані кошти передаємо тим з наших учнів, хто їх конче потребує. 

Контейнери для монеток у школі залишили до кінця навчального року. А вінницьку ідею — вже підхопили в Полтаві.

— У нас є Всеукраїнська Асоціація 20-х шкіл, в яку входять навчальні заклади з таким порядковим номером, як у нас, — розповідає Олег Слушний. — Ми, директори, постійно спілкуємося у фейсбуці, ділимося ідеями. Наш почин по збору благодійних монеток сподобався полтавській школі №20. Там теж вирішили в такий самий спосіб збирати кошти для своїх хворих діток.


Читайте також:

Міст на Тяжилів, 10 VinLine та нові дитсадки. Плани на розбудову Вінниці у 2021 році

Рятувати ліси не дозволяють активісти або Навіщо спеціалісти зрізають живі дерева

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач88

    В нормальных странах все эти монеты, которые вывели из обращения, должны приниматься банками без ограничений, пока не исчезнут из оборота. а у нас "Ряд банків погодилися прийняти цей копійчаний непотріб"... Противно читать...
  • Vitalyi Artykov

    Люди сделали от души , а вы только писать умеете гадости . Что вы за свою жизнь   кроме того что людей обсуждаете в соц сетях .
  • Елена Дробинко

    Що ви в усьому бачите дохід. А зробити добру справу заради спасіння  важкохворих дітей  для вас не знайомо.?
  • Tatyana Chernyshenko

    Хитрые ребята....еще и детей дурят...эти монеты некоторые уже возможно продать намного дороже...а некоторые потом будут стоить денег...нашли кого "облапошить"....детей....По-хитрому поступают...Еще и под видом "благодетельной причины"все сделали...

    Tatyana Chernyshenko reply Tatyana Chernyshenko

    Поступайте по-честному...

    Tatyana Chernyshenko reply Tatyana Chernyshenko

    Самое главное,чтоб деньги пошли по назначению...действительнл тому,кто в них нуждается...а не в карман банку...но точно будет в карман банку...банк скупает за безценок...Лучше б банк предложил этим деткам реальную стоимость за монеты...зайдите на сайт тех,кто занимается монетами...и посмотрите стоимость...и пусть не дурят детей....Так Вы больше больным деткам поможете...не дурите не тех,не других...если Вы такие благодетели...

    Светлана Пальчук reply Tatyana Chernyshenko

    Tatyana Chernyshenko таким способом ми допомагаємо хворим діткам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up