З цими людьми нас познайомив 2021-й. Історії про неймовірних вінничан на 20minut.ua

З цими людьми нас познайомив 2021-й. Історії про неймовірних вінничан на 20minut.ua
Наймолодший фермер Вінниччини Назар-господар
  • Розпочинаємо новий рік зі сподіванням на те, що він принесе гарні новини й незабутні знайомства.
  • Але перш, ніж перегортати сторінку 2021-го, пропонуємо пригадати тих вінничан, які зробили його цікавим. 
  • До вашої уваги два десятки і ще одна історія про неймовірних людей, з якими познайомив нас минулий рік. 

Місцеві інноватори

Двоє вінничани взяли участь у міжнародному хакатоні Developer Week Global. Там вони презентували додаток «Remo app», який розпізнає емоції за виразом обличчя та інтонацією користувача.

— Такий додаток буде корисний у сфері послуг, — кажуть розробники Ярослава Марущак та Ярослав Яхимович.

Ідея створення емоційного додатку у них виникла ще два роки тому, а тепер — це інноваційний продукт. Інтерв'ю з розробниками про досвід участі у міжнародному конкурсі та більше інформації про додаток знайдете тут:

Відео дня

Дисертація з архітектури

Вінничанка Альона Субін-Кожевнікова захистила у Львові дисертацію і стала кандидаткою архітектури. Вона викладає у Вінницькому національному технічному університеті. За дослідження обрала тему, що може зацікавити кожного не байдужого до історії та культури нашого міста. 

— Вінниця має свою душу, — говорить науковиця, але додає: — Нам не вистачає усвідомлення, яким скарбом володіємо.

Про вінницькі споруди-скарби і про те, навіщо оберігати архітектурний спадок різних епох, читайте в інтерв'ю:

Переміг на фестивалі

Цей хлопчик, 10-річний Артем Пазюк, так зіграв на акордеоні, що виборов перше місце в мистецькому фестиваль-конкурсі «Grandfest».

— Артем займається музикою четвертий рік, — каже мама Анастасія. — Обрали цей вид мистецтва, бо вся наша сім’я з ним так чи інакше пов’язана: тато Артема співає, а я раніше займалась бальними танцями....

Про юного акордеоніста та те, чи можна навчитися музиці онлайн, читайте:

Заробляє на вулиці

В Центрі Вінниці можна побачити і почути баяніста Олександра Шамігова. Впродовж трьох десятків років він грав у європейських містах. В Іспанії, Франції та особливо у Німеччині, яка стала для нього другою домівкою. Після початку пандемії виїжджати за кордон музикант перестав. Тепер його музика для вінничан. 

Віднедавна баяніст опанував сучасні технології і дає перехожим можливість віддячити за гру безготівковим розрахунком. А за кордоном йому теж платили через QR-код? Читайте:

Програмує в авіації

Колишня студентка технічного університету Ірина Борщова вже майже 10 років живе й працює в столиці Канади — Оттаві. У Вінниці вона навчалась на кафедрі «Автоматики та інформаційно-вимірювальної техніки», а в Ньюфаундленді вступила до Memorial University. Тепер має докторський ступінь, написала програму, що передбачає зіткнення літаків та працює в найбільшому науковому авіаційному центрі. 

Про роботу вінничанки в канадській авіації та тамтешнє ставлення до жінок у технічній сфері:

Дівчинка-вундеркінд

Вінничанка Ольга Нерчук — мама незвичайної дівчинки, яку добре знають у її районі й часто називають вундеркіндом. Мама цього не соромиться, а навпаки дуже пишається досягненнями донечки. Кірі всього чотири роки, та вона вже знає три мови, багато цікавого про космос, медицину, динозаврів, кухню народів світу і не тільки. 

Розповідь Ольги про захоплення її донечки, дипломатичний підхід до виховання та нерозуміння з боку інших батьків читайте:

Підкорили Америку

Олександр Худа й Андрій Суржинський заснували стрімінговий сервіс Restream — стартап. Платформа дозволяє транслювати одне відео в режимі реального часу відразу на кілька online-майданчиків. Тож не дивно, що особливо популярним Restream став під час пандемії, коли навчання і робота мільйонів людей перенеслись у дистанційну площину.  

За кілька років існування стартапу він встиг «переїхати» спочатку в Київ, а тоді в Остін, штат Техас... Як вінницьким розробникам вдалось підкорити Америку:

Оживляє кіногероїв

Дмитро Павлов значну частину свого життя працював на будівництві, та ця робота не приносила йому задоволення. Якось чоловік випадково побачив ролик у YouTube, і після цього життя змінилось.

Дмитро уже кілька років створює унікальні костюми кіногероїв. Для цього опанував навички технолога, скульптора, художника. Нещодавно вінничанин завершив свою третю роботу — костюм Хижака. До того зробив Бамблбі і Срібного самурая. Як довго працював над кожним костюмом та де їх можна побачити:

Вінницька ельфійка

Вінничанка Ірина наче героїня казки. У неї зелене волосся, десяток пірсингів і татуювання. А нещодавно дівчина наважилась на пластичну операцію, щоб отримати ельфійські вушка. 

— Це не був протест чи виклик суспільству, просто з дитинства я захоплювалася фентезі, красивими й сильними жінками-ельфами, мені подобалось кольорове волосся і теж хотілось додати у своє життя яскравості, — говорить дівчина.  

Про дитячу мрію, подолання стереотипів, неприйняття суспільством і важливість залишатися собою:

Кращий художник

Володимир Козюк став володарем гран-прі Всеукраїнської премії у галузі культури і мистецтв. Отримав нагороду вінничанин за найкращий мистецький проект минулого року — Міжнародний конкурс-пленер «Кращий художник», що традиційно проходив у Вінниці за ініціативи митця.  

Тепер Володимир Козюк замість того, щоб пишатися перемогою і готуватися до реалізації цьогорічного, ювілейного пленеру, пакує валізи. Він збирається залишити наше місто. Куди і чому їде вінницький художник:

Чоловік-візажист

За освітою цей вінничанин дипломат, але вже кілька місяців працює у зовсім не дотичній до міжнародних відносин сфері. Стати майстром з макіяжу його надихнули зарубіжні професіонали, і тепер він — єдиний у Вінниці чоловік-візажист.

Владу Маску лише 18 років, а він уже став улюбленцем всіх дівчат — і маленьких, і дорослих, бо створює оригінальні макіяжі для свят. Чому раніше художника називали прибульцем та як реагують на нього клієнти:

Футболіст-земляк

Після Євро-2020 півзахисник «синьо-жовтих» Віктор Циганков заскочив в рідну Вінницю. В нашому місті його кращий друг, екс-гравець місцевої «Ниви» Андрій Рогозін, відкрив кав'ярню. Назвали її «English Love». 

А напередодні в цій кав'ярні друзі відсвяткували день народження Рогозіна, якому виповнилося 24 роки. Хлопці — не розлий вода з 8 років. Як Андрій разом з Віктором займався футболом в школі вінницької Ниви та як минало їх вінницьке дитинство:

Містична жінка дощу

Роботу «Жінка дощу» вінницької художниці Світлани Телець назвали однією з наймістичніших картин сучасності. 

— Одного дня сиділа перед чистим полотном і раптом побачила на ньому контури жінки, — розповідає авторка. — Одразу почала малювати. За п'ять годин зробила основу. Протягом місяця домальовувала. Вона ніби не давала швидко її творити. Інколи дозволяла зробити штрих, а деколи взагалі до себе не підпускала. Була наче жива.

Чому усі, хто купував таємничий портрет, відразу від нього відмовлялися? Читайте:

Чоловік на лижоролерах

У Центральному парку можна зустріти доволі незвичного чоловіка. Точніше, незвичний не сам чоловік, а те, на чому він їздить. Це щось на кшталт лижів, тільки для катання на них наявність снігу зовсім не обов’язкова. Підходить і звичайний асфальт.

Чоловіка звати Максим Горбунов. Йому 45. Працює у банківській сфері. Вільний час воліє витрачати на заняття спортом: біг, велосипед, плавання, лижі... А де Максим узяв лижоролери та чому на них катається:

Місцеві винахідники

Першу у світі гирю зі штучним інтелектом розробили у Вінниці. Команда з трьох чоловіків за чотири місяці зробила те, що не вдавалось жодному світовому бренду. Розповів про «розумний» спортивний снаряд відомий у Вінниці своїми іншими винаходами водій караоке-таксі Андрій Турко:

— Гиря каже спортсмену, який він молодець, називає козаком і красенем та закликає продовжувати тренування. А на кожну 30-ту вправу — реагує вигуком «Слава Україні».

Які плани у розробників на майбутнє:

Кінолог від Бога

Ілля переїхав з Донеччини в 2014 році. Його батько взяв карту, помолився і навмання вказав на Вінницю. Якби не війна на сході, мав би стати шахтарем, як два покоління чоловіків до нього. А в нашому місті — робота з собаками стала засобом заробітку та справою життя.

Іллі лише 23, але вже кілька років його телефон передають з рук в руки собачники Вінниці. Влада цього юнака над чотирилапими не піддається логічному поясненню:

Номінований учитель

Учитель 31-ї школи Олександр Колесник став півфіналістом національної премії Global Teacher Ukraine 2021, яку називають «Оскаром» для вчителів. Вінничани у цій премії були номіновані не раз. 2019-го року, наприклад, вчитель Олег Слушний з 20-ї школи отримав приз глядацьких симпатій. 

Тепер Олександр Колесник опинився серед 50-ти найкращих педагогів України. Він вчителює вже 12 років. Каже, фанатіє від історії та своєї професії. Інтерв'ю з ним:

Сонячна дівчинка

Коли побачиш Марічку, відразу зрозумієш, чому діток з синдромом Дауна називають сонячними. У її розумінні «познайомитися» — це міцно обійнятися, а коли їй щось не подобається, вона прямо про це скаже. Батьки ховають таких дітей у чотирьох стінах. Але історія сім'ї Маші — повна протилежність. 

Як сонячних діток сприймають у дитсадках, школах та просто на вулиці? Які міфи про синдром Дауна варто давно зруйнувати? Поговорили з мамою дівчинки проте, як вони відстоюють гідні умови для таких же батьків самотужки:

Наша красуня

У цьогорічному національному конкурсі «Міс Україна 2021» перемогла наша землячка — 22-річна Олександра Яремчук. Дівчина народилася у Калинівці Вінницької області. Зараз живе в Києві. Закінчила Київський економічний університет за спеціальністю «Менеджмент бізнес організації», її хлопець — ІТ-шник, а батько банкір.

Та у спілкуванні перша красуня України здалася дуже милою, скромною та вихованою. Переконує: отриману грошову винагороду у півмільйона гривень планує витратити на благодійність та на відпочинок батьків:

Диво-музикантка

Випускниця Вінницького педагогічного університету 37-річна вінничанка Ольга ПоліщУк — єдина у світі оперна діва, яка грає на лазерній арфі. На шоу «Україна має талант» діджейка з псевдонімом NovaЯ вперше показала обличчя і зіграла на музичному інструменті майбутнього, чим завоювала захоплення журі. За свій виступ Ользі вдалося отримати від них чотири «Так».

Як з'явився у дівчини диво-інструмент і який відомий трек за її авторства ви знаєте — читайте:

Юний фермер

Назар Товстолік — наймолодший фермер у нашій державі. Його називають Назар-господар. 18-річний хлопець вирощує і продає саджанці дерев, кущів, ягід та радіє з того, що вони сьогодні ростуть за кордоном у чотирьох країнах. 

Хлопець каже, що не боїться конкуренції. Але чому саме саджанцями вирішив займатися? Де черпає знання для бізнесу, як відкрив свій магазин, які ще має плани та чому не спілкується з ровесниками — розповідь юного фермера:

 

Читайте також:

Добрі вчинки та досягнення. 21 історія вінничан за цей рік

Нехай у двері стукають лише з добрими новинами! Привітання від редакції RIA/20minut.ua

Вінничани в Instagram. Кращі фото, опубліковані у перший день Нового року 2022

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up