«Спортивний снаряд проти корупції», або Як вінничани створили першу у світі «розумну» гирю

«Спортивний снаряд проти  корупції», або Як вінничани створили першу у світі «розумну» гирю
На фото Андрій Турко — один із розробників гирі зі штучним інтелектом
  • Першу у світі гирю зі штучним інтелектом розробили зовсім нещодавно у Вінниці.
  • Команда з трьох чоловіків лише за чотири місяці зробила те, чого не вдавалось досягнути жодному світовому бренду.
  • Про те, як працює «розумний» спортивний снаряд, чим дивує штучний інтелект, які плани у розробників на майбутнє і не тільки — розповів журналістці 20minut.ua Андрій Турко.

Ми зустрічаємось з Андрієм Турко у Центральному парку імені Леонтовича. На зустріч чоловік приносить дві звичайні, на перший погляд, гирі — одна важить шість кілограмів, інша — 16. Та варто трохи уважніше до них придивитись і прислухатись, виявляється, що не все так просто. 

По центру кожного спортивного снаряда помічаємо маленьке електронне табло — воно і приховує за собою «мозок» гирі.

— Це перший у світі снаряд зі штучним інтелектом. Тобто, у цій гирі є вбудований електронний пристрій, який обчислює всі вправи, які людина з цією гирею робить, — починає знайомити нас зі своєю розробкою Андрій Турко. — Щоб пристрій працював максимально точно, а це зовсім не легка задача, нам довелось вбудувати сюди штучний інтелект — нейронну мережу, яка за допомогою синапсів аналізує вправи, рахує їхню кількість і потім видає свій результат.

Відео дня

Буквально за секунду гиря може підказати, яку саме вправу зібралась робити людина.

— Я ще не почав нічого робити, тільки збираюся, а гиря вже мені каже, умовно: «Ти збираєшся штовхнути гирю вгору»… Вона розуміє, на яку саме вправу схожі мої дії, — продовжує пояснювати чоловік. — Тут серед іншого враховується і положення рук, і сам поштовх. А далі гиря постійно порівнює ці дані. Це справді складна штука.

Гиря — ідеальний снаряд

За словами Андрія, гиря є дуже крутим снарядом, ідеальним інструментом для виконання чималої кількості вправ на різні групи м’язів. Тому і підходить вона багатьом людям.

— За допомогою гирі можна виконувати вправи на руки, на ноги, на спину… Та й загалом все тіло залучене до тренування. Ще це хороша річ для спалювання маси та для покращення координації, — перераховує він переваги снаряду. — До прикладу, шестикілограмова гиря може підійти навіть дитині чи підлітку, щоб помаленьку опановувати цей вид спорту.

Отже, вінницькі розробники обрали для свого технічного експерименту (зазначимо відразу, що експерименту цілком вдалого) гирю, враховуючи, перш за все, її переваги та спортивну універсальність.

— Так і виникла ідея зробити цей чудовий снаряд ще й розумним. Щоб, до прикладу, можна було зробити віртуального тренера, який буде допомагати вести тренування, щоб показувати, які вправи краще робити далі та у якій послідовності, — розповідає далі Андрій Турко. — Що стосується власне вправ, то ми випробували близько десяти різних, але зупинились поки на п’яти.

Так, вінницька гиря вміє розпізнавати й контролювати жим, ривок, пуловер, свінг і повний цикл.

А поговорити?

Та не лише цим вражає «розумна» гиря. Виявляється, що крім уважного тренера, вона може стати й справжнім другом, який мотивує на нові фізичні досягнення. Як це їй вдається? Все просто — гиря вміє розмовляти.

— Вона каже спортсмену, який він молодець, називає козаком і красенем, а також закликає продовжувати тренування, мовляв, «давай ще», — перераховує Андрій словниковий запас снаряда, а ми відразу чуємо цьому підтвердження. — Крім того, на кожну 30 вправу вона реагує вигуком «Слава Україні».

Останнє пояснюється тим, що презентувати снаряд мали безпосередньо на День Незалежності. І тоді ж хотіли провести перші змагання чи флешмоб, але трохи не встигли з термінами. 

— Шістнадцятикілограмова гиря розрахована більше на змагання і на професійних спортсменів, тому вона серйозніша. А ось шестикілограмова може й трохи пожартувати, — інтригує наш співрозмовник. — Пошепки вона запрошує людину до розмови, зізнається у симпатії і радить її придбати. 

За чотири місяці зробили надроботу

Важливо сказати, що над втіленням ідеї розумного спортивного снаряда працює лише три людини.

— Цей проєкт був би неможливим без Івана Олішевського — дуже талановитого технаря, якого я називаю інженером-самородком, — говорить Андрій Турко. — Він розробив архітектуру проєкту і сам все паяє. При цьому алгоритми ми робимо разом.

Приєднався до стартапу, який, до речі, має назву UaStrong, і підприємець Дмитро Акішин.

— У мене є знайомий підприємець, він також переселенець з окупованої частини Донецької області, який має власне виробництво — там працюють з металом. І був у них також такий виріб як гиря, — розповідає далі наш співрозмовник. — Одного разу при спілкуванні він сказав, що виготовляти її виявилось не так і просто, а заробити на виготовленні взагалі не вийшло. Тоді я запропонував Дмитру свою ідею гирі зі штучним інтелектом —  ідею він підтримав і розпочалась робота.

За словами Андрія, розробляти «розумний» спортивний снаряд вони почали вже наступного дня, а активний процес створення зайняв лише чотири місяці.

— Я вважаю, що це дуже швидкий термін, тому що над пристроями такого плану розробники працюють приблизно два роки. Щобільше, працює дійсно велика команда програмістів, дизайнерів, тестувальників і так далі. Бо це справді складний і потужний прилад, — каже він. — Він трохи відрізняється потужністю від певних гаджетів, наприклад, розумних годинників. Має такий великий дисплей, IPS-матрицю, акселерометр з гіроскопом, двохядровий ARM-процесор потужністю 240 мільйонів команд, wi-fi, bluetooth. Це повноцінна система, яка впорається із задачами, що ми перед нею ставимо!

При цьому чоловік не приховує, що допрацьовувати ще є що. 

— Буквально остання робота над гирею була вчора: три дні ми присвятили перепрошивці й збору даних, — зізнається він. — А наступний етап, я думаю, буде пов’язаний безпосередньо з випробовуванням на спортсменах. Бо сам я не професійний гирьовик, та й взагалі не гирьовик (сміється — прим. авт.), тому зібрані з мене дані трохи не відповідають тим вправам, які потрібно обчислювати для професійних змагань.

Маленький тест-драйв

Нам пощастило потрапити на перше тестування гирі. До нас у парку приєднався професійний спортсмен, голова осередку гирьового спорту у Вінницькій області Василь Мацюк. Чоловік виконав кілька вправ, аби перевірити як саме їх визначає і рахує гиря.

Після цього він поділився враженнями від технологізованого снаряда.

— Я вважаю, що це дуже й дуже класно й потрібно таке розвивати, — говорить Василь Мацюк. — Взагалі, такі гирі спрощують суддівство на змаганнях і допомагають впроваджувати нові технології загалом для розвитку гирьового спорту. А це точно великий плюс — триває диджиталізація, можна так сказати.

Звертає увагу спортсмен і на те, що подібні технології можуть оживити вже всім відомі речі.

— Насправді гирьовому спорту вже понад 100 років. Він зародився у Росії, але сьогодні продовжує жити й користуватися популярністю у багатьох інших країнах світу, в Україні в тому ж числі, — каже Василь Мацюк. — Думаю, це дуже добре, коли щось нове додають до вже відомого старого.

А що далі?

І хоч перший тест-драйв виявив деякі помилки у роботі снаряду, Андрій Турко через це геть не засмутився. Каже, тестування і потрібні для того, що виправляти неточності й покращувати свою роботу.

— Скажімо, сьогодні я прийшов впевнений, що гиря правильно порахує все, що зробить спортсмен. І вона ніби рахувала поштовхи, але не в тій фазі, що я планував. І це насправді не проблема, бо тепер я знаю, що потрібно змінити, щоб пристрій працював коректно, — зауважує розробник. — Мені, якщо говорити відверто, дуже хочеться, щоб цей проєкт продовжував жити. Зараз потихеньку триває процес патентування і нам, звичайно, хотілося б вийти на кікстартер чи інший майданчик зі своєю гирею, зробити такі снаряди не тільки для спортсменів, але й для широкого загалу. Бо ж, знову таки, гиря — це універсальний інструмент. Також ми маємо зробити спеціальні додатки, щоб допомогти усім охочим вести їхні віртуальні тренування: щоб був віртуальний тренер, про якого я згадував раніше, та спеціальні програми тренувань для різних потреб людей. І я собі планую, що це мають бути живі люди (трнери — прим. авт.), з якими ми й запишемо різнопланові тренування, щоб ледь не щодня можна було обирати іншого тренера і його програму.

Додамо, що в американців насправді є схожий проєкт. Проте вінницькому він поступається відчутно.

— Там є гиря, яка допомагає скинути вагу, але нейронної мережі вона не має. Вона не вміє правильно визначати вправи, не може їх коректно рахувати, — пояснює різницю Андрій Турко. — Тобто, вона визначає лише те, триває зараз якась активність чи ні, навіть не вказує правильно виконана та чи та вправа чи ні, хто саме її виконує і у якій кількості… То ж те, що зробили ми, ще не зробив жоден світовий бренд!

Щобільше, з часом наші місцеві розробники збільшуватимуть як кількість гирь з різною вагою, так і матеріали. 

Додаткові можливості 

Спортивний снаряд зі штучним інтелектом, крім всього, ще й чудово підійде для проведення online-змагань. А це своєю чергою дозволить вийти на міжнародну спортивну арену. 

— Якщо довести це все до пуття, то це вийде просто ідеальним інструментом. І я впевнений, що ми обов'язково це зробимо. Взагалі, наша головна мета — зробити по-справжньому якісний прилад для розвитку спорту!

Україна може бути лідером

Наостанок Андрій Турко зізнається, що вірить у майбутнє цього проєкту, а ще вірить у світле майбутнє України.

— Я щиро переконаний, що Україна може бути першою у Європі по диджиталізації. Ми рухаємось до цього насправді стрімкими кроками. Скажімо, крутий застосунок ДІЯ — так, його ще потрібно розвивати, але це вже маленька перемога, — розмірковує чоловік. — Думаю, таке потрібно зробити й зі спортом. 

На переконання Андрія, штучний інтелект допоможе знищити корупцію під час спортивних змагань, бо рішення про результати прийматиме не людина, а власне техніка. А техніці, як відомо, байдуже хто чий брат або сват. 

— Ми просто хочемо, щоб корупція у спортивних змаганнях зникла, щоб все відбувалось чесно та прозоро, а всі спортсмени були в рівних умовах, — ділиться мріями Андрій Турко. — А ще я точно знаю, що в нас у країні дуже багато талановитих людей, які готові змінювати світ, готові створювати якісні інноваційні продукти. Головне, щоб держава таких людей підтримувала й давала їм можливість втілювати всі ті інновації.

Майстер на всі руки

Хочемо зазначити, що Андрій Турко і його різноманітні проєкти не вперше стають героями наших матеріалів. Він переїхав до Вінниці разом із родиною з окупованої Луганщини й дуже швидко почав впроваджувати у місті цікаві ініціативи. 

Так, до прикладу, любов до музики й співів він втілив у караоке-таксі. Про це можна прочитати у таких матеріалах:

А ще близько шести років Андрій розробляє моделі для вишиванок. Їх він, до речі, час від часу дарує відомим людям. До Дня вишиванки індивідуальний дизайн сорочки чоловік розробив для Ілона Маска. Пригадати, як виглядав подарунок можна у нашому матеріалі:

Щобілше, Андрій Турко займається фотографуванням, друкує на 3D-принтері, а ще з колегами розробив спеціальну систему суддівства для диджиталізованих змагань з кіберспорту. 

Під час нашого спілкування він зізнається, що ідей у нього досі багато. Тому зовсім скоро, сподіваємось, ми знову почуємо про досягнення чоловіка і нові перемоги Вінниці.


 

Читайте також:

А що ви знаєте про спортивну історію Вінниці? Перевірте за допомогою тесту від 20minut.ua

Вінницькі винахідники: що патентують і навіщо? Розповідає патентний повірений України Ігор Шевченко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up