Подарунок із сенсом: який сюрприз підготував відомий водій караоке-таксі Ілону Маску

Подарунок із сенсом: який сюрприз підготував відомий водій караоке-таксі Ілону Маску
Незвичайний подарунок для винахідника готує Андрій Турко
  • Андрій Турко близько шести років розробляє моделі для вишиванок. 
  • За цей час в одяг з його візерунками увібрались сотні українців, а тепер він вирішив зробити подарунок і засновнику SpaceХ.
  • Про ідею вишиванки для Ілона Маска, символізм в орнаменті, а також інші проєкти Андрія — читайте далі у матеріалі.

Андрій Турко досить відома постать у нашому місті. Чоловік з родиною переїхав до Вінниці з окупованої Луганщини й швидко став тут за свого.

У нього багато ідей та захоплень, які він із задоволенням втілює у життя. Так, свою любов до музики і співу Андрій трансформував у караоке-таксі. Про цю ініціативу ми розповідали раніше, тому радимо обов’язково прочитати матеріал:

Крім цього, чоловік займається фотографуванням, друкує на 3D-принтері, разом з колегами розробив спеціальну систему суддівства для перших у місті диджиталізованих змагань з К-1 (кіберспорту), які мають відбутись 23 травня, та створює моделі для чоловічих і жіночих вишиванок.

Відео дня

Саме на цьому захоплені ми зупинимось трохи детальніше, оскільки зовсім нещодавно розмови про розробку вишивки й згадка про одного з найвідоміших сучасних інженерів і винахідників, надихнули Андрія на неочікувану ідею.

Спочатку це був просто прикол

— Під час зйомки одного сюжету згадався Ілон Маск і я приколовся, що можемо зробити вишиванку і для нього, — пригадує Андрій Турко. — Все-таки батьківщина космонавтики — це Україна, а Сергій Корольов майже наш земляк, він із Житомирщини. Тому я пожартував, що можемо створити вишиванку з візерунком Житомирщини чи загалом центральної України, намалювати Starship і відправити Маску.

Тоді ж чоловік спробував намалювати Starship, який і став ключовим елементом вишивки. 

— Якщо чесно, це був просто прикол, не думав, що це потрапить у сюжет, тому спочатку посміявся з цього приводу, — говорить далі Андрій. — Але з рештою зрозумів, що таки доведеться створювати модель — сказав, отже треба за слова відповідати. 

На створення моделі майбутньої сорочки у майстра пішло лише кілька годин. Зізнається, що вся справа в досвіді, бо на розробку концепцій до своїх перших виробів Андрій Турко витрачав ледь не тиждень. 

— Я вже досвідчений майстер з вишиванок. Маю близько 200 власних розробок, тому вмію працювати досить швидко, — каже він. — Для цієї вишивки я взяв певні заготовки, деякі елементи з моїх улюблених і популярних моделей та вдосконалив все зображенням Starship і логотипом SpaceX. 

Важливе значення у самій вишиванці мають візерунки. Іноді розробник спеціально закладає певний посил, іноді — символізм виникає сам собою. На моделі ж для Ілона Маска можна помітити два елементи із по-справжньому глибоким сенсом.

— Знизу є така квіточка, синьо-зелена, — вона символізує Землю, а зверху бачимо оранжево-червону — це символ Марсу, куди хоче потрапити Маск, — пояснює Андрій. — І, можливо, серед колонізаторів будуть і українці.

Зазначимо, що чоловік вже знайшов і домовився з майстринею, яка втілить у життя цю ідею. 

— Вона погодилась вишити таку сорочку безкоштовно,  — додає наш співрозмовник. — А коли повністю завершимо роботу, то будемо шукати можливість відправити цей подарунок Ілону. 

Дочка надіслала Ілону твіт

За словами Андрія, він на всі 100% переконаний, що вишиванка обов'язково потрапить до рук американського винахідника.

— Знаєте, я слідкую за діяльністю Маска, він з великим трепетом ставиться до історії космонавтики, знає всіх функціонерів, всіх людей, які присвятили цьому життя.  До того ж зараз він, мабуть, найпрогресивніша людина цієї галуза у світі, — розмірковує розробник. — А раніше на його місці був наш Корольов. Тому, думаю, він із задоволенням прийме такий подарунок і, ймовірно, навіть одягне на якусь подію.

Цікаво, що це вже не вперше Андрій Турко дарує свої вишиванки відомим людям. Якось він випадково зустрів у Києві посла США в Україні Марі Йованович і вручив їй презент. 

— Після того, як я анонсував цю ідею у соцмережі, попросив свою старшу доньку допомогти мені надіслати про це твіт Ілону, вона вже навіть скинула йому картинку нашої вишиванки, — ділиться Андрій. — Я розумію, що йому приходять мільйони цих твітів, можливо, наш він і не побачить. Але подарунок свого героя все одно знайде! Ми підшукаємо нагоду й віддамо чи передамо Маску вишиванку.

Це його самореалізація

Попри те, що створенням моделей для вишиванок вінничанин займається шість років, він досі називає це своїм хобі, а не бізнесом.

— Річ у тому, що я сам не вишиваю і не шию, а просто друкую на тканині, — звертає увагу він. — Людина ж може взяти цю заготовку й зробити самостійно виріб. І мені дуже приємно, коли бачу, що так вони і роблять…

Андрій Турко переконаний, що для перетворення свого захоплення у повноцінний бізнес, потрібно займатися лише цим. Та стільки вільного часу він немає.

— Зате завдяки цим вишивкам я реалізувався як українець. Я справді відбувся як українець, бо до того не здогадався, хто я є, — зізнається чоловік. — У мене просто був внутрішній запит, зробити щось подібне. Коли у 2014 році я зрозумів, що не можу бути ніким іншим, крім українця, то переїхав з окупованої території і почав втілювати тут ті свої запити.  

Першими зображеннями, які став друкувати Андрій, були тризуби — червоно-чорні й жовто-блакитні.

— Я це робив і роблю, тому що це моя самореалізація і моя амбіція, — впевнено каже він. — Розумію, що це не помре зі мною, а житиме й далі у «бабусиній скрині». Коли людина вишиє, то це вже залишиться на віки. Через 100-200 років хтось візьме сорочку й скаже, що її вишила його бабуся. Та при цьому, це буде мій малюнок, мій мотив і мої сенси — це класно!

Зображення надав Андрій Турко

 

Читайте також:

«Народжені у вишиванці»: малюкам у пологовому подарували традиційні вишиті сорочки

«Я живу своєю роботою». Інтерв'ю з вінничанкою, яка розробляє авіаційні програми в Канаді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Торон Туй

    Заодно шаровары подогнать.
  • Читач68

    Шкодую, що зайшов прочитати статтю.
    Нічого цікавого. Шлак.
    Тепер у мене залишається 4 безплатних преміум новини до кінця місяця.
  • Jon Walker

    Маск і вишиванка - ахаааааа. Може йому ще попелом голову посипати і натиратись кізяками як племена в Африці?

    Руслан Зборовский reply Jon Walker

    Jon Walker  казковий...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up