«Як лижі, тільки коротші і на колесах»: що таке лижоролери і хто на них їздить?

«Як лижі, тільки коротші і на колесах»: що таке лижоролери і хто на них їздить?
  • Кілька разів на тиждень, у Центральному парку, можна зустріти доволі незвичного чоловіка. Себто незвичний не сам чоловік, а те, на чому він пересувається. Це щось на кшталт лижів. Тільки для катання на них, наявність снігу, зовсім не обов’язкова. Підходить і звичайний асфальт.

Чоловіка звати Максим Горбунов. Йому 45. Працює у банківській сфері. Вільний час воліє витрачати на заняття спортом: біг, велосипед, плавання, лижі. Катання на останніх у нашій країні зав’язане виключно на зимовому періоді. Інший час, за словами Максима, вони змушують по собі сумувати.

— Мені здається, що лижі — це єдиний вид спорту, який повністю прив’язаний до свіжого повітря. Ним не можна займатися, скажімо, у залі. Через це хороші люди вигадали так звані лижоролери, — розповідає Максим Горбунов. — Це поєднання лижів і роликів для літнього тренування на дорогах із твердого покриття.

Максим Горбунов

За принципом пересування і зовнішнім виглядом, лижоролери схожі на класичні лижі. Тільки коротші — приблизно 70 см. у довжину — і мають кілька роликів/колес. Максимові, радянського зразка, мають три колеса. Більш сучасні — два.

До роликових лижів Горбунов прийшов випадково. Прибираючи в сараї, натрапив на дві металеві планки. Що це — зрозумів одразу. Хоча до цього навіть не здогадувався, що його дідусь або тато, на такому взагалі катались. Почистив, купив кріплення, змастив і навесні цього року почав кататися.

Найбільше полюбляє бігати на них у Центральному парку, або навколо нього. Каже, там дуже гладеньке покриття. В середньому, за день пробігає 10-15 км. Коли відчуває, що є сили, дотягує до 20 км.

— У лижоролерів немає гальм. Тому для їзди потрібно вибирати рівні ділянки дороги, — розповідає Максим. — Якщо попереду різкий схил, краще їх зняти, спуститися і тільки потім продовжити рух. На мій погляд, ідеальне покриття — це гладка дорога з невеликим нахилом вгору. Таким чином задіюються практично всі групи м’язів. Після таких поїздок, організм виснажується не менше, ніж після тренажерної зали.

За все своє життя, Максим жодного разу не зустрічав у Вінниці людей на лижоролерах, тому переконаний, що інших таких у місті немає. Цьому не дивується, адже такий вид спорту у нашій країні не розповсюджений.

Але коли влітку, хтось рухається в лижньому режимі, у людей виникають питання: «Що це таке і як воно працює?» Більш дорослі покоління знають про лижоролери. Та все одно з цікавістю їх роздивляються.

— Ці два маленьких снаряди нікого не залишають байдужим, — говорить Максим. — Тому впевнений, що у цього спорту є майбутнє.


Читайте також:

А що ви знаєте про спортивну історію Вінниці? Перевірте за допомогою тесту від 20minut.ua

На електросамокат треба права категорії А1. Це спростував вінницький суд

#Нові_Враження: як ми вперше каталися на SUP-серфі

#Нові_враження: як ми вперше каталися верхи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вася

    Більш дорослі покоління знають про лижоролери

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/lyudi/yak-lizhi-tilki-korotshi-i-na-kolesah-scho-take-lizhoroleri-i-hto-na-n-10735018.html

    А что - нынешнее поколение совсем дебильное?

  • Наталка

    інших таких у місті немає? а хто ж тоді катається по дорозі, що веде до лікарні ім.Ющенка?

    Н reply Наталка

    Он же и катается.Тот же человек и те же лыжероллеры

    Н reply Наталка

    Он же и катается.Тот же человек и те же лыжероллеры
  • Volodymyr Mayboroda

    Я б навіть сказав " без лыжей"!
  • Олександр Шевченко

    Стою на асфальте в лыжи обутый, то ли лыжи не едут, то ли я еб.нутый...

    Винничанин коренной reply Олександр Шевченко

    Ти да.

keyboard_arrow_up