На електросамокат треба права категорії А1. Це спростував вінницький суд

На електросамокат треба права категорії А1. Це спростував вінницький суд
Фото ілюстративне, з фотостоку pixabay.com
  • Ще навесні поліцейський оштрафував водія електросамокату за те, що той їздить без прав. Мовляв, це транспортний засіб, на керування якого треба категорія А1
  • Самокатник з адмінпротоколом не погодився і оскаржив його в суді.
  • Натомість у інших містах суди визнають самокати транспортними засобами і дають винуватцям величезні штрафи.

Вінницький міський суд скасував штраф на водія самокату Tesla. Суддя Юрій Ковбаса встановив, що покарання треба скасувати, бо немає ознак правопорушення, а водій самокату не є водієм транспортного засобу. Розповідаємо у чому суть справи.

Аргументи сторін

З рішення суду від 8 липня читаємо, що поліцейський оштрафував водія електросамокату за те, що у людини не було водійських прав.

«П’ятнадцятого квітня чоловік проїжджав по вулиці Бортняка на самокаті Tesla 1200. Водій керуючи ТЗ не пред'явив посвідчення водія відповідної категорії А1 (не отримував), чим порушив п.2.1.а. Правил дорожнього руху (Керування ТЗ особою, яка не має права керування таким транспортним засобом)», — йдеться в рішенні суду.

Відео дня

Лейтенант поліції Ярослав Кирилюк склав на водія електросамокату адмінпротокол за частиною 2 статті 126. Штраф за керування без прав — 3400 грн.

Власник електросамокату зі штрафом не погодився. Тому, щоб скасувати його, звернувся до суду. Водій визнає, що, справді, керував електросамокатом і проїжджав по Поділлю. Але, за його твердженням, цей двоколісний не є транспортним засобом.

«Потужність двигуна електросамоката TESLA 1200, яким він керував складає 1,2 кВт, тобто електросамокат не є транспортним засобом, — пишуть в судовому рішенні. — Крім того, позивач стверджує, що в самій інструкції до електросамокату TESLA 1200 (розділ «Рекомендації з безпеки») зазначено, що вказаний самокат не є транспортним засобом, а тому, на думку позивача вищевказана постанова є незаконною».

Всі ці твердження спростовує поліція: правоохоронці вважають, що електросамокат є транспортним засобом, на який треба категорія прав А1.

У підсумку — платить поліція

Дослідивши докази суддя Юрій Ковбаса дійшов до висновку, що в цій справі немає складу правопорушення.

Суд вважає, що поліцейським не доведено факт вчинення порушення ПДР водієм електросамокату, адже транспортними засобами слід вважати всі види авто, трактори, трамваї, тролейбуси, мотоцикли та інші самохідні машини, що приводяться в рух за допомогою двигуна з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигуна з потужністю понад 3 кВт. А у електросамоката Тесла потужність двигуна складає 1,2 кВт.

А отже, людина, яка керує електросамокатом не є суб’єктом адмінправопорушення «Керування ТЗ без водійських прав», оскільки ця особа не є водієм, що керує транспортним засобом.

Відтак, штраф скасували через відсутність в діях «водія» складу правопорушення. А от поліцію зобов’язали заплатили судовий збір — 454 грн

Які суди визнають самокат транспортним засобом

Натомість в Запоріжжі суд визнав електросамокат транспортним засобом. Як повідомляє видання The Page, у червні 2020-го жінка на самокаті збила 70-річну запоріжанку. 

Постраждала отримала травми — перелом шийки стегна зі зміщенням, вона потребувала ендопротезування. Поліція і прокуратура оцінили травми як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Під час розгляду справи суд дійшов висновку, що електросамокат є транспортним засобом (пристроєм, призначення якого — перевезення людей і багажу). А згідно з пункту 11.13 ПДР рух транспорту пішохідними доріжками і тротуарами суворо заборонено.

Суд засудив винуватицю ДТП до року позбавлення волі (умовно) з випробувальним строком один рік. Також із неї стягнули 2 тисячі гривень судових витрат і 125 тисяч гривень компенсації за матеріальну і моральну шкоду потерпілій.

Також електросамокати вже визнавали транспортним засобом у Києві. Місцевий апеляційний суд визнав винним самокатника, який протаранив автомобіль. Подібна ситуація сталася й у травні 2021 року, коли під час розгляду справи про ДТП суд вирішив, що винен власник самоката.

 

Читайте також:

У Вінниці запустили прокат електросамокатів Bolt та Eco Scooter. Які ціни?

«Вони по тротуарах не їздять, а літають»: вінничани про водіїв електросамокатів

«По тротуарах не їздять, а літають»: як врятувати пішоходів від коліс електросамокатів і навпаки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Юрий Липницкий

    Ну звісно. У всьому винні самокатчики і велосипедисти. Водіх машин прямо святі. Правила не порушують, людей не збивають, по тротуарам не їздять, паркуються тільки де треба, притримуються швидкості і сигналів світолофору. Ну  а мамочки із дітьми ходять тільки по пішоходним тротуарам. Борони Боже їм пройти із калясками по велодоріжкам. Чогось на дорогах  із машинамт вони вигулюваьись бажання не мають. Та бути збитим машиною, чи мамашою із телефоном і коляскою шансів в рази більше, чим самокатчиклм чи велосіпедістом. Зробіть нормальні велодоріжки, краще і навчіться самі культурі пішохода і водія машини. Критики великі.
  • Юрий Бондарук

    Опять суддя Ковбаса)))) любитель булочек с маком, нестандартных вырокив и ........ бабла!
  • Alessandra Shpak

    Електросамокатам точно не місце на пішохідних доріжках! Нещодавно гуляла з дитиною на пл.Незалежності, відчула поштовх, пакет увірвався з ручок, дивлюсь перед мене проїхало двометрове "чудо" на електросамокаті" і він навіть не оглянувся що мене зачепив, це дуже добре що дитину я вела за руку з іншої сторони. А тим часом від зухвальця і слід охолонув. 100% Їх треба притягувати до відповідальності.
  • Ruslan Fawkes

    На цих самокатів тре найти управу,літають на тротуарах і збивають людей

keyboard_arrow_up