«Вони по тротуарах не їздять, а літають»: вінничани про водіїв електросамокатів

«Вони по тротуарах не їздять, а літають»: вінничани про водіїв електросамокатів
Фото з архіву 20 хвилин
  • Цього року спостерігаємо шалений попит на електросамокати. Попросили підписників спільноти 20minut.ua на фейсбуці розповісти, чи виникали у них з самокатерами якісь непорозуміння або конфлікти. Чи, можливо, вони навпаки підтримують такий спосіб пересування. Публікуємо найцікавіші відповіді.

Дмитро Загурський

— Самокат — класна штука. Але дітям до 16 давати їх не можна. Кататись по 2-х на одному, теж проти правил. Дотримуватись ПДР — обов'язкова умова.

Відео дня

Михайло Михайлов

— А що не так? Навіщо цей акцент на конфліктах? Чи може з водіями, чи пішоходами, чи серед пасажирів трамваїв менше конфліктів? Хочете мати повагу на дорозі — почніть виявляти її самі. І ні, я не водій самоката. І навіть не планую.

Наталія Новицька

— Жоден з них не знає ПДР. Вони потрапляють в ДТП та залишаються невинуватими, якщо залишаються живими.

Анастасія Сирик

— Я за такий вид транспорту, але більше за все — за безпеку! Особливо, коли гуляєш біля вежі з маленькою дитиною. Не всі розуміють, що діти в три роки непередбачувані. І, звісно ж, пішоходам треба поважати велосипедистів та самокатчиків: не займати велодоріжку і не обурюватись, чому велосипедист їде нею. 

Наталя Сандульська-Сегеда

— Проблем ніяких не повинно бути у людини, яка знає і дотримується правил дорожнього руху, і це стосується всіх, і неважливо, чим ти пересуваєшся.

Віталій Гомов

— Пересуваюсь на самокаті. З мінусів:

1. Відсутність велодоріжок придатних для їзди на самокаті. Якщо на велосипеді ті вибоїни, ями й спуски ще можна долати, то для самоката — це жах. Не підстрижені дерева та кущі, які унеможливлюють рух велодоріжками там, де немає пішоходів. Тому часто замість велодоріжок змушений їхати по тротуару або дорозі.

2. Неадекватність пішоходів. Розмітка велодоріжок, то не для них. Вишикуватись в шеренгу на всьому можливому просторі — улюблена справа. Прогулянка з собачкою на повідку, коли собака на газоні, а господарка на протилежній стороні тротуару — правило. Йти, дивлячись в телефон і не дивлячись по сторонах, взагалі норма, яку мало хто з молоді порушує.

3. Неадекватність водіїв там, де велодоріжка нанесена на проїжджій частині. Паркування посеред велодоріжки, відкриття дверей перед самим носом, різкі повороти праворуч, не переконавшись, що велодоріжка порожня.

Олександо Горчаков

— Пересуватись велодоріжками. Вважаю, що треба прирівнювати самокат до велосипеду. І ПДР такі самі, як для вело. З точки зору користувача: не всюди є велодоріжки та плавні з'їзди з тротуарів, на велосипеді можна ще якось зіскочити, на самокаті — ні. З візочками також не зручно з бордюрів з'їжджати. А ще є велика проблема пішоходів на велодоріжках.

Анастасія Кіпоренко

— Вчора хлопчина років 20-25 ( їхав на такому самокаті по пішохідній доріжці, хоча поряд була велодоріжка), вилетів з повороту мені під колеса, добре, що я рухалась 10 кілометрів на годину і встигла різко зупинилась. Особисто я не проти такого транспорту, тільки, якщо буде відкрита окрема категорія у водійському посвідченні, або робити окремі водійські посвідчення для велосипедів та електросамокатів.

Катерина

— Найстрашніше, що багато неповнолітніх на таких самокатах. Батьки взагалі втратили глузд, що купують дітям такі засоби. Пару днів назад така малолітня зірка не впоралась зі швидкістю і мало не вилетіла мені під колеса. Батьки де...

Ігор Слишинський

— Проблема лише в тому, що користувачі грубо порушують ПДР, наражають на небезпеку себе і оточуючих. Окреме питання, чому ними користуються малі діти і їдуть по дорогам загального користування.

Катя Механічева

— Вони по тротуарах не їздять, а літають. Особливо, коли на дорозі шумно, а той самокат як підлетить ззаду, то не знаєш в яку сторону тікати. А в разі ДТП вони безкарні, бо ПДР для них не передбачено.

Людмила Басиста

— З дитиною неможливо ходити тротуарами!

Михайло Заболотний

— Потрібно на законодавчому рівні врегулювати, щоб вони несли відповідальність за створення аварійної ситуації. Це питання не вирішено і потребує негайного врегулювання

Сергій Валентинович

— Проблема одна, люди не можуть зрозуміти, що це транспортний засіб і вони є учасниками дорожнього руху. Знання правил — нуль!

Ольга Чумак

— Під ці види транспорту потрібна окрема інфраструктура, яка просто не закладена при будівництві міста, бо їх тоді ще не було. Оптимальний вихід з цієї ситуації — зобов'язати виробників виготовляти окрему лінійку засобів з певним дизайном для міста, з обмеженням у швидкості, і дозволити тільки ці засоби пересування в межах міста. Але це Україні не під силу, скоріш за все.

Читайте також:

«По тротуарах не їздять, а літають»: як врятувати пішоходів від коліс електросамокатів і навпаки

Електросамокат на дорогах та тротуарі. ТОП-7 безпечних порад для воді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up