«По тротуарах не їздять, а літають»: як врятувати пішоходів від коліс електросамокатів і навпаки

«По тротуарах не їздять, а літають»: як врятувати пішоходів від коліс електросамокатів і навпаки
фото з архіву редакції
  • Як ви могли помітити, останнім часом на дорогах Вінниці побільшало електросамокатів. Вони тепер є всюди, лише не в законодавстві. 
  • Як правильно зробити так, щоб ті, хто пересуваються на персональному електротранспорті, не заважали пішоходам та автомобілістам? Розбираємось у матеріалі.

Електросамокати і десяток інших видів легкого персонального електротранспорту (ЛПТ) стрімко завойовують прихильність у всіх українських містах, в тому числі й у Вінниці. У нашому місті вже є кілька прокатів е-самокатів.

Але, бачачи, як взаємодіють користувачі електротранспорту з пішоходами та водіями, то можна зробити висновок, що до цього «самокатного буму» не цілком готова ні інфраструктура, ні містяни, ні законодавство. 

Останнє, мабуть, найважливіше. Адже цей транспорт у нашій країні досі поза правовим полем. Тому, як оформлювати такі ДТП, як страхувати власне життя, та навіть, як правильно їздити на цьому транспорті — наразі незрозуміло. 

Відео дня

Проте у нашому місті вистачає вже і справді трагічних історій. До прикладу, ми писали про те, що  у Вінниці водій вантажівки насмерть збив 10-річного хлопчика, який їхав на електросамокаті по велосипедній доріжці. Трапилося ще кілька ДТП, коли користувач е-самоката зіштовхнувся з пішоходом. 

У інших містах ситуація схожа. До прикладу, у Львові бабуся потрапила до лікарні після зіткнення з кермувальником електросамоката на тротуарі. А в Києві дівчина ледь врятувалася від зіткнення з авто, оскільки в орендованому е-самокаті були несправні гальма. 

Що з цим робити?

Наразі закону, який би регулювався та, до прикладу, штрафував безвідповідальних користувачів е-транспорту — немає. Врегулювати ситуацію у майбутньому має законопроект №3023, зареєстрований у Верховній Раді ще на початку 2020 року. Ініціаторкою документа стала народна депутатка Юлія Клименко, і наразі вона зазначає, що голосування буде аж восени, щоб внести всі правки, які пропонуються до законопроекту.

Цей закопроект фактично «легалізує» користувачів мобільного електротранспорту. Тобто, користувачів електросамокатів, сегвеїв, моноколіс, роликів, гіроскутерів тощо.

Як читаємо у проекті Закону, люди, які керують персональним легким електротранспортом, мають право: їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності — по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю. 

По тротуарах їздити не можна. Тобто, майже нічим не відрізняється від правил для велосипедистів. Крім того, не можна їздити з телефоном у руці, перевозити пасажирів й бути в нетверезому стані. 

Проектом передбачено ще й те, що у темний час доби на одязі користувачі електротранспорту мають бути світловідбивачі, а на самому засобі пересування має бути увімкнений ліхтарик чи фара. 

(фото: фб Юлії Клименко)

Про мінімальний вік з якого можна їздити на ЛПТ нічого не вказано. Про максимальну швидкість пересування — теж нічого не йдеться. Проте, після правок, ймовірно, це буде додано. 

Відповідальність за порушення користувачами електротранспорту правил дорожнього руху передбачена змінами до Кодексу України про адмінпорушення.

Поки ж зміни у Закон не внесені, не лише користувачі не знають, як діяти. До прикладу, у патрульній поліції області нам сказали, що наразі вони лише чекають змін до Правил дорожнього руху та нічого конкретного не можуть прокоментувати. Коли ДТП з потерпілими — розбирається слідчий, як вказувати у протоколі користувача електросамоката, а якщо без, то патрульні встановлюють всі обставини на місці події. 

Шукаємо згоди

Як і у майже будь-якій конфліктній ситуації люди розділилися на два табори. Частина вінничан — активно почала користуватися самокатами й хоче їздити по тротуарах, а інша частина — вважає, що користувачі самокатів створюють проблеми та заважають. 

У нашій групі у Facebook ми опублікували опитування з цього приводу, і отримали кілька десятків коментарів та жваве обговорення. 

Анастасія Сирик, до прикладу, пише: «я за такий вид транспорту, але найбільше підтримую безпечність! Коли гуляєш біля Вежі з маленькою дитиною, то помічаєш, що не у всіх є розуміння, що трирічна дитина непередбачувана. Ну і, звичайно, пішоходам потрібно поважати велосипедистів та самокатників — не займати велодоріжки і не сперечатися, чому велосипедист їде по ній». 

Вінничанин Михайло Заболотний ж пише, що потрібно на законодавчому рівні врегулювати, щоб водії персонального електротранспорту несли відповідальність за створення аварійної ситуації. Каже, це питання невирішене і потребує негайного врегулювання. 

фото з архіву редакції

Деякі містяни розповідають й про матеріальні збити, які отримали через користувачів е-самокатів. Зокрема, Володимир Хоменко пише, що йому відбили дзеркало в автівці. 

Вінничанка Катя Механічева вважає так: «вони (прим.ред.: користувачі е-самокатів) по тротуарах не їздять, а літають. Особливо, коли на дорозі шумно, а той самокат, як підлетить ззаду, то не знаєш в яку сторону тікати». 

Скарги тих, хто проти того, щоб самокати їздили по тротуарах — зрозумілі та вагомі. Справді, е-самокат на швидкості 30 км/година може завдати серйозного лиха. 

Натомість люди, які пересуваються на е-самокатах, здебільшого у Вінниці їх орендують, а не купують свої. Тому, не дивно, що ще недосвідчені та з малою кількістю практики водії е-самокатів бояться виїжджати на дорогу. 

Містянка Анастасія Кіпоренко прокоментувала «бум» е-самокатерів з точки зору водійки.

— Нещодавно хлопчина, років 20-25, їхав на такому самокаті по пішохідній доріжці, хоча поряд була велодоріжка. Він вилетів з повороту мені під колеса, і добре, що я рухалась 10 км/годину та встигла різко зупинитися, — каже Анастасія. — Особисто, я не проти такого транспорту. Але при умові, якщо буде відкрита окрема категорія в водійському посвідченні на такий вид транспорту, або робити окремі водійські посвідчення для велосипедів/електросамокатів.

Не менш важливий момент — це власне швидкість з якою користувач самоката може на ньому їхати. Яка оптимальна? У законопроекті про це не йдеться. Багато країн регулюють швидкість пересування персонального електротранспорту  — до 10-20 кілометрів на годину.

Ще одним питанням є те, що поки голосуватимуть за законопроект, чимало дітей керуватимуть е-самокатами. На вулицях міста вже можна помітити 11-12-річних дітей, які на центральних вулицях розганяються на електросамокатах. 

Вінничанка Катерина Платья теж написала нам про це. Зокрема, пише: «найстрашніше, що багато неповнолітніх на таких самокатах. Батьки взагалі втратили глузд, що купують дітям такі засоби. Пару днів назад така малолітня «зірка», не впоралась зі швидкістю, і ледь не вилетіла мені під колеса». 

фото з архіву редакції

Безпека у пріоритеті

Оскільки, якщо законопроект затвердять, то користувачі електросамокатів зрівняться з велосипедистами. Тож, ми вирішили поцікавитися, чи готова місцеві велоінфраструктура до такого масштабного переходу на екологічний транспорт. 

Керівник розвитку велоінфраструктури Андрій Сорокін бачить розв'язання цієї проблеми у тому, щоб, після запровадження цього закону, ретельніше контролювати його виконання. 

— У нашому випадку велоінфраструктура міста готова до такого «буму» електротранспорту, але основне питання в іншому. У дотриманні того законодавства, яке буде запроваджене. Бо велосипеди також мають їздити по велосипедним доріжкам, але дуже велика кількість їздить по тротуарах, — говорить Андрій Сорокін. 

За словами Сорокіна, якихось штрафних санкцій, які адміністративний кодекс передбачає, ніхто не застосовує. Каже, з самокатами все ще трохи гірше.

— Е-самокатів зараз спостерігається велика кількість, як персональних, так і прокатних. Навіть при затвердженні законодавства, хоча, коли це ще буде, бо я поки не можу стверджувати, що це буде в найближчому майбутньому. Проте важливим є те, що після його застосування, як і хто це буде контролювати?, — продовжує фахівець з велоінфраструктури. — Самі користувачі електросамокатів з різних куточків країни пропонують, щоб їм залишили право їздити на тротуарах з обмеженнями у швидкості. Бо відсутність, чи майже відсутність, велоінфраструктури в інших містах, не дасть їм змоги взагалі використовувати цей екологічний вид транспорту. 

Також Андрій Сорокін підіймає питання, чи безпечно самокату знаходитися на проїжджій частині? Він, каже, що не певен. Зокрема й через те, що цим законопроектом не зобов'язують користувачів е-транспорту одягати шолом. 

— Виїжджати на проїжджу частину з самокатом без шолома — дискусійне питання. Взагалі є дуже багато спірних моментів, — каже Сорокін. 

Урбаніст та експерт з безпеки руху та сталої мобільності Віктор Перлов теж бачить вирішення цієї ситуації у тому, щоб перевести всіх користувачів електротранспорту на велосипедні доріжки.

— Це дуже хороша історія те, що персональний електротранспорт отримав такий потужний розвиток. За великим рахунком цьому сприяло введення урядом обмежень у громадському транспорті, — розповідає Віктор Перлов. — Проблема полягає у тому, що для цього виду транспорту не прописані жодні правила. Це породжує різного роду конфлікти. Очевидно, що за співвідношенням ваги і швидкості руху транспортних засобів оцей персональний е-транспорт дуже схожий на велосипеди. Відповідно, цілком логічно, щоб вони рухалися по велосипедних доріжках, а не тротуарами, до прикладу. 

За словами Віктора Перлова, з появою цих електросамокатів дуже багато пішоходів почали звертати увагу на те, що вони втратили відчуття безпеки. 

— Найголовніше — повернути відчуття безпеки для пішоходів. Цей розвиток легкого персонального транспорту лише «підсвітив» проблему розвитку якісної велосипедної інфраструктури, — каже урбаніст. — Це лише наголосило нам на важливості цього. Єдиний вихід для того, щоб розвести всі можливі конфлікти — це потужний розвиток велоінфраструктури всіма шляхами. 

Як вирішили ситуацію в інших країнах?

Європейські країни зіштовхнулися з масовим попитом на електросамокати ще раніше. Тож зараз у них вже є напрацювання у цій темі. 

Нещодавно у Парижі дві жінки на електросамокаті на смерть збили людину. Ця справа відновила дебати щодо електросамокатів у Парижі через занепокоєння щодо безпеки пішоходів. Наразі у Франції самокати можуть їздити зі швидкістю до 50 км/год, водії самокатів мають бути старшими за 12 років і не можуть їздити по тротуару. Ці правила запровадили ще у 2019-му році. 

У Німеччині самокати легалізовані аналогічно з 2019-го. Там можна їздити на портативному електротранспорті людям старшим 14 років, а максимальна швидкість, яка дозволяється, 20 км/год. Рухатися на ЛПТ можна велодоріжками, якщо ж доріжки немає, то дорогою. 

У Данії це питання теж вирішили ще у 2019-му. Там керувати е-самокатом можна з 15 років. Не можна заїжджати на тротуар, а дотримувати правил дорожнього руху для велосипедистів. 

Читайте також: 

До дня велосипедиста. Що нового з’явиться у Вінниці цього року для людей на веломашинах? 

Дивовижні птахи, і де їх шукати. Як у Вінниці створюється новий вид туризму — птахоспоглядання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sergiusz Krzyżak

    Виноват Зеленский и Порошенко тоже.а дембель в маю....
  • Лариса Кравченко

    у каждого своя правда, но только взаимоуважение, А не правила, помогут  сосуществовать и тем и другим. есть привила дорожного движения и что? все равно нарушают. еще раз повторяю, ТОЛЬКО ВЗАИМОПОНИМАНИЕ И УВАЖЕНИЕ сможет решить все.а сколько правил и что,,,
  • Кто-то

    Называется пусти козлов в огород))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up