До дня велосипедиста. Що нового з’явиться у Вінниці цього року для людей на веломашинах?

До дня велосипедиста. Що нового з’явиться у Вінниці цього року для людей на веломашинах?
фото — архів 20minut.ua
  • Сьогодні, 3 червня, Всесвітній день велосипедиста. Вітаємо вінничан, які полюбляють їздити на велосипедах, і розповідаємо, що у цьому році зміниться для велосипедистів міста. 

Керівник розвитку велоінфраструктури Андрій Сорокін раніше розповідав нам, що Вінниця починала ставати дружньою до велосипедистів з 2011 року. Каже, починалось все з велосмуг на проспекті Космонавтів. 

«Велодоріжки вже облаштовані у всіх районах Вінниці, але щодо їх сполучності нам потрібно ще працювати і працювати» — говорив Андрій Сорокін.

Відео дня

Станом на 2020 рік облаштували 79 кілометрів велосипедної мережі, хоч планували 85. Андрій Сорокін каже, що такі корективи вніс коронавірус. 

— Програмою, прийнятою у 2013 році, запланували зробити до кінця 2020-го 80 кілометрів, до цього у місті вже було п’ять. Тобто, загалом до кінця 2020-го мало бути 85 кілометрів. Але проекти, які мали реалізувати у 2020-му, наприклад, Сабарівське шосе та друга частина Данила Нечая, відтермінували через карантин. Відповідно кілометраж ми не могли виконати, — каже Андрій Сорокін. 

Як читаємо у програмі розвитку велосипедного руху у Вінницькій міській територіальній громаді на 2021-2023 роки, основною проблемою для більшості українських міст, в тому числі й для нас є незв’язність велосипедної інфраструктури в єдину мережу, недостатній рівень безпеки дорожнього руху та відсутність взаємоповаги між усіма учасниками дорожнього руху (автомобіліст-велосипедист-пішохід).

— Практика Вінниці не передбачає окремої частини фінансування саме на велосипедну інфраструктуру. Відповідно ми не можемо так, як Київ, фінансувати будівництва конкретних веломаршрутів, — каже керівник. — Ми будуємо велосипедну інфраструктуру відповідно до того, як цього вимагають державні норми, у рамках капітального, поточного ремонту та нового будівництва. Це питання часу і питання в тому, що доріжки будуються тільки в тих місцях, де проводяться капітальні роботи. 

Де з’являться нові велодоріжки?

За словами Андрія Сорокіна, як і останні десять років, цьогоріч продовжують активно розвивати велорух у нашому місті. На 2021-й рік заплановано облаштувати 11 кілометрів велосипедних доріжок та смуг на наступних ділянках:

  • в рамках капітального ремонту вул. Данила Нечая 2 черга (Старе місто), передбачено влаштування спільної велосипедної та пішохідної доріжки;
  • в рамках капітального ремонту вул. Я. Гальчевського (Старе місто) передбачено будівництво виділеної  двосторонньої велосипедної доріжки шириною 2.5 метра;
  • в рамках капітального ремонту Сабарівського шосе будівництво двосторонньої виділеної велодоріжки шириною 3.0 метра;
  • в рамках зміни організації дорожнього руху влаштування велосмуг та місць для паркування автомобілів по вул. М. Ващука на ділянці від вул. В.Порика до вул. Келецька;
  • Нанесення велосмуг шириною 1.5 метри по вул. Енергетична;

Також заплановане поновлення розмітки по основним веломаршрутам, а також впорядкування руху велосипедистів на перехрестях. 

Що з СТО та велопарковками?

Ми детальніше поговорили з Андрієм Сорокіним про проблеми із СТО та стоянками. 

— Наші десять вело СТО у місті справді пошкоджені, десь 80% з них. Жодного 100% функціонального СТО не залишилося, — продовжує Сорокін. — У цьому році ми плануємо наявні СТО відновити, а у наступні роки маємо поставити нові, які будуть більш захищені від вандалів. Чому ми не ставимо їх під камерами спостереження? Бо найважливішим критерієм, коли їх встановлювали було саме перетин веломаршрутів і ті точки, де найчастіше з'являються велосипедисти. 

За словами Сорокіна, окремо біля СТО встановлювати камери — питання коштів. Каже, навіть в тих точках, де камерою спостереження можна простежити, виявляли вандалів та писали заяви у поліцію. Проте, додає, винуватців не знайшли. 

— Цього року продовжуємо встановлювати ще стоянки. У нас зараз вже 19 закладів освіти мають стоянки критого типу і цьогоріч близько п'яти закладам ще встановимо, — каже Сорокін. — Також згідно з правилами благоустрою, велопарковки встановлюються біля магазинів, закладів і інших підприємств. Загалом у місті є близько півтори тисячі паркомісць.

Нагадаємо, на Замості планують встановити велобокси. Детальніше прочитати можна ТУТ. 

Як йдеться у програмі розвитку на 2021-2023 у Вінниці, поставили п'ять головних завдань. Зокрема: 

  • Створення безпечної, якісної, зв’язної велосипедної мережі, зв'язок усіх районів з центральною частиною міста. Збільшення протяжності велосипедної інфраструктури до 110 км;
  • Збільшення кількості прогулянкових маршрутів навколо річки;
  • Збільшення частки населення, що пересуваються велосипедом;
  • Розвиток мережі муніципального велопрокату «Nextbikе», як альтернативи громадському та приватному транспорту.
  • Популяризація велосипедного руху та здорового способу життя, шляхом проведення велосипедних заходів та розповсюдження промоматеріалів серед мешканців територіальної громади.

Чи будуть проходити велоініціативи?

Очільник ГО «Вінниця мобільна» Олександр Царевський каже, що у розробці зараз є кілька цікавих проектів.

— З коронавірусом важко однозначно будь-що планувати, — розповідає Царевський. — Наразі готуємось до нової ініціативи Randonneurs Starter — це поїздки на довгі на дистанції. Проект запуститься 11 квітня, почнемо з 50 кілометрів. 

За словами Олександра, на 12 червня запланований веломарафон «Пиріжковий». Це найстарший заїзд на довгі дистанції на Вінниччині. Якщо дозволять карантинні обмеження, то відновляться змагання на трасі «Снейк». Також, каже Олександр Царевський, традиційні змагання «Закрутка» восени мають відбутися у цьому році. 

Очільник «Вінниці мобільної» поділився із нами календарем заходів, які планують на цей рік. Мають відбутися понад 20 велоподій. Серед яких: «Велодень Вінниця», «Велопробіг у вишиванках», «Критична маса», «Навколо України за один день» та інші. 

Скільки коштує взяти велосипед у прокат? 

Якщо ж у вас немає власного велосипеда і ви ще вагаєтесь чи купувати його, то, нагадаємо, у місті діє муніципальний велопрокат. Вартість місячного абонементу цьогоріч не змінилася — 250 гривень. Однак наразі у Nextbike діє акція: при купівлі місячного абонементу до 7 квітня, компанія повертає на картку 20% (50 гривень).

Річний абонемент обійдеться любителям велосипедів у 1150 гривень (ціна не змінилась), а разова поїздка тривалістю в одну годину — 25 гривень (проти 20 в минулому році). 

Опитування

А як ви думаєте, Вінниця — зручне місто для велосипедистів?


 

Читайте також: 

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати? 

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Загурський

    20 хв вас ще не закрили ??? Яких 79 км? Може 7 км реальних на всю Вінницю. Мені дуже цікавий автор цієї статті взагалі бачив цих 79км і їх можна назвати велодоріжками?????? Які ви незалежні ЗМІ?????!!! Ті пунктири хаотичні на тротуарах давно уже стерлись. Це ж такий цирк 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up