У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді

У мене коронавірус і немає сімейного лікаря — що робити? Розповідаємо на власному досвіді
На фото — журналістка із хлопцем у ізоляторі поліклініки
  • Незначна температура, шалена слабкість та сухий кашель — з цього розпочалася моя «коронавірусна історія». Я, журналістка 20minut.ua, перехворіла коронавірусом, не маючи сімейного лікаря у Вінниці. 
  • Розказуємо, що робити, якщо ви потрапити у таку ситуацію. Куди звертатися? Чи зроблять вам безкоштовний тест? Чи можна укласти декларацію онлайн?

Ранок 15 березня був дивний. Ми з хлопцем тільки повернулися із Тернополя, звідки я родом. Після ранкового робочого планування, я приступила до роботи, але слабкість у тілі перемагала мою мотивацію працювати. Ближче до обіду мій хлопець перестав відчувати будь-які запахи та смаки, тож ми самостійно поставили собі досить очевидний діагноз — коронавірус. Як ви вже зрозуміли, він підтвердився.

І було одне велике але — у нас немає сімейного лікаря. Попри те, що я писала безліч статей на тему пандемії, — паніка з’явилася мимоволі. 

«А якщо мене не приймуть у поліклініці?», «А якщо мені дадуть прості рекомендації по телефону, а у мене складний перебіг хвороби?», «А якщо за тест і всі інші аналізи мені доведеться платити величезні гроші?», — ці всі досить очевидні питання виникли у наших головах. На той момент у нас вже піднялася температури до 37,5 і шалено посилилась слабкість. Смак та нюх у мене не зник. 

Відео дня

Коли паніка змінилася з логікою, ми спершу вирішили зателефонувати на «гарячу лінію» МОЗу за номером 0-800-60-20-19. Там нам підказали, як діяти. Зокрема, сказали звернутися у найближчу до місця проживання амбулаторію та порадили повторно дзвонити до них, якщо виникнуть проблеми. 

Не гаючи часу, в інтернеті ми знайшли номер приймальні найближчої поліклініки і розповіли про свій стан. Нам сказали прийти у ізолятор, де нас зможе оглянути черговий медик. Вранці наступного дня ми відправились туди. 

Чи можна укласти декларацію онлайн?

Запах такий, що виїдає очі. Це перша думка, яка виникає в моїй голові після того, як я переступаю поріг «брудної частини» поліклініки №5 у Вінниці. Наступна думка краща за свою попередницю — я відчуваю запахи, а це вже добре. 

У цій частині поліклініки приймають людей, які мають ознаки коронавірусу, хочуть зробити тест на Covid-19, але не мають сімейного лікаря. Спершу ми потрапляємо в коридор, довжиною два-три метри. У його кінці, за ширмою, перехід у звичайне відділення поліклініки. Отам, за кілька метрів від мене, ходять здорові (принаймні без коронавірусу) люди. 

В коридорі, де ми маємо чекати на лікарку, є лише коротка лавка, один стілець, брудно-білі стіни та їдкий запах хлору. А в кабінеті, куди ми маємо заходити, зайнято. Там інша пацієнтка, як ми потім дізналися, пенсіонерка. Через стіну чутно лише, як вона час від часу кашляє. Пенсіонерка виходить з кабінету і з нього лине свіже повітря. Наша черга.

У кабінеті нас зустрічає чергова лікарка. Вона дізнається наші симптоми, питає, коли вони проявилися і чи приймаємо ми якісь таблетки. Ми розповідаємо, що сімейного лікаря у нас немає, але ми б хотіли оформили декларацію хоч зараз. 

Лікарка пояснює, що онлайн декларацію укласти неможливо, але будь-хто із рідних може принести у відділення всі необхідні документи. Ми ж не місцеві і не маємо родичів у Вінниці. 

Роздумуючи, що робити із нами далі, лікарка вимірює нам сатурацію, слухає легені та записує наші дані. Каже, що нічого критичного немає, але без укладеної декларації вона не може зробити нам тест на коронавірус, адже без цього результати тестів не зможуть внести до бази. Тож вона пропонує надіслати фото наших паспортів, ідентифікаційних кодів та іншу контактну інформацію її у «Вайбер». Таким чином вона укладе без нашої присутності декларацію, і зможе зробити тест вже зараз. 

Тож якщо у вас немає сімейного лікаря, то головне — не займатися самолікуванням. Звертайтеся до чергового лікаря і вже разом з ним вирішуйте, як діяти далі. Як пояснила нам лікарка, вона у будь-якому випадку зобов’язана обстежити пацієнта, якщо у нього є симптоми коронавірусу. 

ПЛР-тест — безкоштовний

Ми ж, звісно, погоджуємося на пропозицію лікарки, і нам роблять ПЛР-тест на місці, у тому ж кабінеті. Наша майбутня сімейна лікарка виписує нам необхідні таблетки та наголошує, що ми маємо сидіти вдома. Таблетки, до слова, обійшлися нам у понад півтори тисячі гривень. 

У той же день до нас зателефонували із МОЗу, щоб запитати, чи вирішили ми свою проблему. Це приємно здивувало. 

Наступні три дні ми лікувалися згідно рекомендацій лікарки, стан був стабільний. Кілька разів піднімалася температура до 38. Сухий кашель, нежить, слабкість, біль у м’язах та головний біль — стали нашими «друзями» у цей час. 

Через три дні сімейна лікарка повідомила, що у мене підтвердився коронавірус, а у хлопця — ні. Сказала, що таке буває, коли легка форма ковіду. Всі ж симптоми вперто говорили, що коронавірус у нас обох, і лікарка теж це підтвердила. 

За кілька днів кашель у мене сильно посилився, як і всі інші симптоми. Додалося сильне серцебиття і тремор рук. Досить лякаючі для мене симптоми, адже я, щиро кажучи, була впевнена, що перенесу хворобу легко. 

Набір ліків, який призначила сімейна лікарка

Через шість днів лікування, ми знову пішли на огляд до лікарки. Цього разу ми застали чергу із близько десятка людей, хоч прийом у лікарки лише розпочався. Наступний тиждень лікування був складніший. Моральний стан, до слова, під час хвороби теж відчутно погіршився. 

Якщо є укладена декларація — це все полегшує

Раніше я вже розмовляла з лікарем Андрієм Шиманським про те, що робити, якщо захворів на коронавірус. Він радить насамперед, якщо людина підозрює, що у неї коронавірус, від усіх ізолюватися. Самоізоляція триває з моменту перших симптомів і на 14 днів.

Наступне, що треба зробити — повідомити свого сімейного лікаря про симптоми, якщо лікар теж побачить ознаки COVID-19, то тоді вже разом з лікарем ви вирішуєте, яким чином робити тест.  Далі — вам назначають лікування, і ви залишаєтесь вдома. Якщо стан погіршиться, то ви повідомляєте про це сімейного лікаря, і якщо стан важкий, то потрібно викликати швидку. 

 — Якщо у людини немає сімейного лікаря, то вона повинна заключити декларацію. Вже у всіх людей має бути свій сімейний лікар, бо люди повинні отримувати якимось чином медичну допомогу, — каже лікар-педіатр. — Якщо ж ви захворіли на коронавірус і у вас немає сімейного лікаря, то будь-який член вашої сім'ї може із вашими документами піти і задекларувати вас. До речі, якщо у вас немає сімейного лікаря, то якраз зараз потрібно це зробити. Адже, як я вже пояснив, якраз сімейний лікар — це перша людина, якій ви маєте повідомляти про свої підозри захворювання на коронавірус. 

Наостанок додам від себе: навіть, якщо ви перехворіли коронавірусом, не розслабляйтеся! Якщо ви ще не хворіли — не розслабляйтеся! Як би банально вже це не звучало, але коронавірус — це небезпечна хвороба. І кожен з нас, дотримуючись вже елементарних правил, може ніколи не відчути її силу на собі. 

Як говорять медики, зараз набагато частіше і у більш складній формі почали хворіти молоді люди. Тому, навіть якщо вам здається, що вас це не торкнеться і ви легко перехворієте, то думайте про своїх близьких. Так, нам усім вже набридло носити маски і жити у «кольорових» зонах, але ж здоров’я — найважливіше. 

Рекомендації щодо профілактики COVID-19

  • слід мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
  • не торкайтеся брудними руками очей, носа та рота;
  • якщо захворіли — залишайтеся вдома;
  • потрібно чхати та кашляти у згин ліктя або прикривати рот, ніс серветками;
  • регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні;
  • з людьми тримайте дистанцію в 1,5 метри, особливо з тими, хто має симптоми респіраторного захворювання.
     

Читайте також: 

Маску носити скрізь? Роз'яснили, де не можна знімати маску, а де вона не потрібна

«Скарг немає, температура в нормі», — кажуть лікарі, які отримали щеплення від коронавірусу

Меншає нових хворих, але зростає кількість смертей. З початку епідемії померло 455 вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Aleksandra Korzun

    Единственная нормальная амбулатория, это 5 там додумались разделить на чистую зону и изолятор. Все остальные так и принимают всех в на одной лавочке(
  • Валентина Бодня

    Моїй знайомій у Піщанці по направленню сімейного лікаря зробили безкоштовний ПЛР- тест на КОВІД,  ренгенографію  легень та всі відповідні аналізи теж безкоштовно. Міністр охорони здоров'я тисячу разів наголошував, що якщо з вас вимагають гроші, звертатися на гарячу лінію МОЗу.
  • Володя Дзюбенко

    Викликай швидку
  • Олег Каськов

    А хто тобі винен,що не маєш сімейного лікаря?

keyboard_arrow_up