«Скарг немає, температура в нормі», — кажуть лікарі, які отримали щеплення від коронавірусу

«Скарг немає, температура в нормі», — кажуть лікарі, які отримали щеплення від коронавірусу
Сімейний лікар Людмила Бойко — першою на Вінниччині вакцинувалася від «ковіду». Розповідає, що на наступний день жодних змін у своєму стані не помітила
  • Вчора 24 лютого у Вінниці зробили перші щеплення від коронавірусу. В рамках першої хвилі вакцинують медпрацівників.
  • Лікарі розповіли, як почуваються після уколу, а в обласному департаменті охорони здоров'я — про те, коли вакцину повезуть в райони.

Вже пройшла доба, як у Вінницькій області почалася вакцинація медичних працівників проти коронавірусної інфекції. За вчора були вакциновані десять медпрацівників, сьогодні вакцинуються працівники бригад «швидкої», що базуються у Вінниці. Про це повідомили на прес-конференції, яку транслювали на сторінці голови ОДА Сергія Борзова

— Ці люди добровільно погодилась на щеплення, — розповідає заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяна Бондаренко. — Медики продовжують працювати і самопочуття мають задовільне. 

За їїї словами, тільки в однієї з десятьох вакцинованих людей, станом на ранок, була підвищена температура 37,2 і болі у м’язах. 

Відео дня

— Це реакція передбачувана, прописана виробником в інструкції як можлива, не важка, побічна реакція на щеплення. Проходить протягом 1-2 днів без специфічного лікування, — говорить Бондаренко.

Біль є, якщо торкатись місця уколу

Лікар-пульмонолог Аліна Довгань, яка була серед перших вакцинованих, розповіла про свій стан на другий день після щеплення.

— Почуваю себе абсолютно нормально. Вранці був незначний головний біль, який пройшов до обіду. Більше ніяких реакцій не було. — говорить Довгань. — Я не хворіла ковідом, антитіл у мене немає, тому рішення про щеплення приймалося дуже легко. Є вакцина — потрібно щеплюватись, бо я працюю у вогнищі інфекції. І повинна захищати не тільки себе, а й оточуючих, своїх дітей, свою сім’ю.

По телефону зв’язалися і ще з двома лікарями, які вчора вакцинувались.

— Скарг не маю, температура в нормі. Якщо торкатись руки (місце уколу — авт.), то відчувається біль, якщо ні, — то немає ніякої болі, — каже сімейний лікар Людмила Бойко.

— Прекрасно. Звичайна робоча втома. А так все добре, — каже її колега Надія Анатоліївна.

«Ковід у Вінниці помолодшав»

У Вінницькій області продовжує зростати кількість пацієнтів з коронавірусом. У четвер, 24 лютого, маємо 639 захворівших за минулу добу. Завантаженість ліжок — 51%. Зростає кількість дітей, які хворіють на коронавірус: зокрема, 30 дітей знаходяться у стаціонарах, з підтвердженим ковідом.

— Надходить багато важких хворих. Наголошую, не потрібно займатися самолікуванням — в деяких випадках пацієнти отримують медичну допомогу внутрішньовенно на дому. Коли їх привозять в лікарню, у важкому стані, ми вже нічого не можемо зробити, — розповідає головна інфекціоністка області Лариса Мороз.

Раніше вона повідомила, що не буде щеплюватися вакциною від «ковіду». А на сьогоднішній прес-конференції роз’яснила більш розгорнуто про причини:

— Я прихильниця вакцинації. Я і моя вся сім’я вакцинується від грипу. Так, я буду вакцинуватися. Але зараз в мене достатній титр антитіл (після того, як перехворіла - авт.). Враховуючи те, що в нас зараз близько 17 тисяч доз вакцини, а на щеплення однієї людини потрібно дві дози, то, моя особиста думка, в першу чергу потрібно прищепити медпрацівників, які не хворіли, не мають антитіл, — каже Мороз.

Фахівець відповідає й на розповсюджені доводи антивакцинаторів, що «вакцина проти коронавірусу не пройшла третьої стадії клінічних випробувань».

— Жодна з вакцин, і Pfizer, і AstraZeneca, Moderna, не пройшли ще третьої стадії клінічних випробувань. У класичному розумінні ця стадія випробувань має завершитися у 2022 році, — каже інфекціоністка Лариса Мороз. — Але їх вже застосовують по всьому світу, бо в нас екстрена ситуація, нам потрібно швидко сформувати колективний імунітет. Ви подивіться на ситуацію в Ізраїлі. Там провакциновані майже половина населення, що знизило темпи захворюваності на 56%!

Куди повезуть вакцину з Вінниці

Вакцинація наразі триває у обласному центрі. Паралельно, на наступному тижні, щеплення почнуть робити медикам з Гайсинського району: працівникам екстренки, первинної ланки. А далі будуть робити виїзди вже на сусідні райони, для чого залучать працівників 20 мобільних бригад.

— Починати ми будемо з Гайсинського району, і далі саме ті лікарні, які є ковідними. Це Калинівка, Козятин, Жмеринка, Хмільник, — говорить заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко. — Серед перших будемо ставити ще Могилів-Подільську і Ямпільську районну лікарні, оскільки саме в тих районах (ще Мурованокуриловецький і Чернівецький) зараз іде суттєве зростання захворюваності. Тому ми все-таки це будемо враховувати. Ці медики будуть найбільше контактувати, буде більше надходження пацієнтів, тому їх будемо в першу чергу вакцинувати.

Довідка. Яку вакцину колять медикам?

До Вінниці 24 лютого доставили 17 800 доз вакцини CoviShield. Serum Institute, один зі світових лідерів з виробництва вакцин, виготовляє цю вакцину за ліцензією AstraZeneca. По суті, CoviShield це локальна назва оксфордської вакцини.

BBC повідомляє, ефективність захисту в цієї вакцини проти Covid-19 становить близько 63%. Масштабні клінічні випробування у Британії, Бразилії та Південній Африці за участі 23 тисяч людей показали, що AstraZeneca є безпечною та ефективною для профілактики Covid-19 у людей віком від 18 років.

Однак у низці європейських країн, серед яких Франція, Німеччина, Австрія, влада не рекомендувала використовувати AstraZeneca для людей, старших 65 років.

Ці хвилювання ґрунтувалися на тому, що у випробовуваннях AstraZeneca взяла участь недостатня кількість літніх людей, щоб зробити висновки про ефективність вакцини для них.

 

Читайте також:

Перша вакцинована від COVID-19. Щеплення отримала лікарка Людмила Бойко

Україну знову поділили на карантинні зони. Вінниччина — у «помаранчевій»

Ковід у Вінниці набирає обертів, бо всі забили на карантин. Що далі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Миздабули рагульский

    Однак у низці європейських країн, серед яких Франція, Німеччина, Австрія, влада не рекомендувала використовувати AstraZeneca для людей, старших 65 років.
    -------------------------
    Чего опять недоговариваете, админы? Это не та АстраЗенека которая идет в массы на западе, а суррогатная копия, для испытаний. Украина и страны Африки как раз самый подходящий полигон для тестов... тьху.
  • Миздабули рагульский

    И не стыдно врачам-профессионалам нести этот заказной жизнерадостный оптимизм? Только сутки прошли, если не меньше. Да и вообще долгоиграющие последствия не понятны....
  • Ксения Мишина

    Ой, не смешите, сутки) Как говорится, вскрытие покажет все ваши побочки.
  • Вадим Дмитриев

    Хоть бы запоминали что врали. В предыдущей статье сегодня та же Мороз отвечала, что этой вакциной вакцинироваться НЕ БУДЕТ, а "її III стадія тестування начинается в Індії тільки в лютому місяці".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up