Ковід у Вінниці набирає обертів, бо всі забили на карантин. Що далі?

Ковід у Вінниці набирає обертів, бо всі забили на карантин. Що далі?
Фото ілюстративне, з архіву «20хв»
  • Вінницька область на другому місці за кількістю нових «ковід»-хворих в Україні. Половина від зафіксованих випадків у регіоні припадає на Вінницю.
  • Ліжка в лікарнях по області зайняті на понад 50%, у обласному центрі — на 80%
  • «Після локдауну люди розслабилися, от і маємо сплеск», — кажуть фахівці. Уникнути критичної ситуації вдасться, якщо будемо дотримуватися карантинних правил.

Другий день поспіль Вінницька область серед лідерів по новим хворим на COVID-19. Учора ми мали 514 нових захворілих, а сьогодні 19 лютого — 580

— Це суттєві показники, але не всі ці люди є важко хворі. Цифри тривожні, проте критичної ситуації в нас ще немає, — розповідає головна інфекціоністка Вінницької області Лариса Мороз.

По області — 50%, у Вінниці — 80%

Пацієнтами з підтвердженим «ковідом» і підозрами зайняті понад 50% ліжок у опорних лікарнях по області. Ледь не половину від всіх нових хворих зафіксували у Вінниці: учора — 291, а сьогодні — 287. Проте за протоколами МОЗ підлягають госпіталізації ті пацієнти, які які мають середній та важкий перебіг коронавірусної інфекції. Решта лікуються амбулаторно, під наглядом сімейного лікаря.

Відео дня

— Госпіталізація збільшилась. В стаціонарі зараз перебувають як з підтвердженим «ковідом», так і з підозрою: загалом, 80% ліжкового фонду в лікарнях Вінниці вже зайняті, — розповідає директор міського департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. — Поки ми справляємося своїми силами, вільні місця є. Але якщо в нас буде 100% завантаженість, то хворих будемо розподіляти на інші опорні лікарні у області. Так, як це було в листопаді минулого року.

Такий вигляд мають медичні працівники в ковідних відділеннях. Лікарі працюють по змінах і перебувають в «червоній зоні» не більше чотирьох годин за раз / Фото: Михайла Курдюкова

Причини сплеску

За словами фахівців, головними причинами стрімкого зростання коронавірусу стало ігнорування протиепідемічних правил та маскового режиму, відновлення очного навчання в закладах освіти та масові від’їзди на лижні курорти в західні області країни.

— Нині головною причиною сплеску є те, що працюють школи. Школярі хворіють безсимптомно, заражають дорослих, в яких частіше середній і важкий перебіг хвороби, — розповідає інфекціоніст Лариса Мороз. — І ще — туристи. У січні-лютому люди масово виїжджали на гірськолижні курорти, всі відпочивальники без масок. А тепер ми бачимо сплеск захворюваності і колапс медичної системи в Івано-Франківській області.

Івано-Франківськ з понеділка знову на суворому карантині. Ресторани і кафе - тільки на виніс, школи - на дистанційку (крім 1-4 класів), масові заходи під забороною / Фото: kufer.media

— Сплеск спричинений нехтуванням протиепідемічних правил з боку населення. Після завершення локдауну люди розслабились, бо вважають, що все закінчилося, але ковід не зник. Далося взнаки і відновлення очного навчання у закладах освіти, — додає головний лікар Вінниці Олександр Шиш.

Школярі на дистанційку

Щоб уповільнити темпи розповсюдження хвороби, з 22 лютого всі школи в області та зокрема, в обласному центрі, міняють формат навчання: 1-4 класи продовжать навчатися в звичайному режимі, а 5-11 класи — навчатимуться дистанційно.

Виняток — вінницька спеціалізована школа 1-2 ступенів з дошкільним відділенням. Там продовжать вчитися у звичайному режимі з дотриманням протиепідемічних вимог.

Наразі відомо, нагадаємо, що три школи у Вінниці на карантині.

Карантинні правила

У обласному лабораторному центрі МОЗ нагадують про правила, які допоможуть зменшити шанси захворіти на коронавірус:

 

Читайте також:

В області 819 хворих COVID у критичному стані. Яка завантаженість по лікарнях

Інфекціоніст: Сподіваємось на вакцини від корони. Бо лікування ще не придумали

«Намагайтеся не дихати глибоко»: як ми побували у відділеннях, де лікують хворих на коронавірус

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Alex Shevchenko

    Школа!! Дети разнощики.
  • Таня Татьяна

    Менше по Карпатах шастати нада було.
  • Татьяна Понько

    Может Ето потому что Призидент днюху праздновал.Ета лож уже задолбала

    Ricky Fitts reply Татьяна Понько

    Очередной комментарий от узколобой, Ета Ета Ета, ложь в вашей голове. Познакомитесь с ковидом поближе надеюсь. Поймёте
  • Victoria Rodinkova

    Я школи попереджала, коли вони "рвалися" на очне навчання, що так буде. Це було зрозуміло коню з 1 хвилини. Мене адміністрація не слухала. Маємо, що маємо. А ковід моя дитина в хату принесла саме зі школи. І хворів він майже безсимптомно. А я - з 3 курсами антибіотиків та анафілаксією, потенційно смертельною реакцією, - на один з них.

    Victoria Rodinkova reply Victoria Rodinkova

    До речі, цікаво було побачити себе "на ілюстративному фото з архіву". ;) Добре, що правильно підписали, бо зроблено воно було на мітингу співробітників районної лікарні близько місяця тому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up