«AstraZeneca не відповідає за ефективність вакцини». Вінницькі медики про особливості щеплення

«AstraZeneca не відповідає за ефективність вакцини». Вінницькі медики про особливості щеплення
  • Першу партію, 17 тисяч 800 доз індійської вакцини Astra Zeneca, Вінниччина отримала вчора, 24 лютого, однією з перших в Україні.
  • Місцеві медики розповідають про плюси і мінуси щеплення саме таким препаратом.

Вчора місто облетіла новина: сімейний лікар Людмила Бойко стала першою людиною у Вінниці, якій вкололи вакцину від ковіду одразу після її доставки у Вінницю. 

Прочитавши інструкцію до індійської вакцини AstraZeneca, послухавши науковців, медик вирішила вакцинуватися. Мовляв, недугу краще попередити, ніж лікувати. Слідом за нею уколи з антитілами отримали медсестри і лікарі мобільних бригад. Всі знаходяться під наглядом.

Першу партію, нагадаємо, 17 тисяч 800 доз індійської вакцини AstraZeneca Вінниччина отримала 24 лютого, однією з перших в Україні.

Відео дня

Рекомендації до щеплення

Начальник управління медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Тетяна Бондаренко переконує, що вакцинами AstraZeneca від різних захворювань (правця, дифтерії, гемофільної інфекції) Вінниччина вже багато років успішно користується.

— Вакцинуватися від коронавірусу рекомендовано людям, в яких пройшло 6 місяців від підтвердженого захворювання, в яких немає контакту з хворим на коронавірус, в яких немає температури та інших ознак вірусу, в яких не було реакцій на інші щеплення, — коментує Тетяна Бондаренко.

Ми просили сімейних лікарів розповісти більше про якість завезеної вакцини, і чи готові списки для вакцинації населення. Ті поки коментарів про індійську Astra Zeneca не дають. Кажуть, вакцинувати планують спочатку медиків, потім тих, хто входить в зону ризику: люди похилого віку, потім в графіку збройні сили України, представники правоохоронних органів, вчителі і так далі. 

У фаховому міністерстві заявили, що кожен українець зможе записатись на вакцинацію від коронавірусу за державний кошт з 1 березня 2021 року.

Записатись на вакцинацію можна трьома способами:

  • на спеціальному сайті, який невдовзі запустить МОЗ,
  • у свого сімейного лікаря,
  • через гарячу лінію МОЗ, зателефонувавши 0800602019.

У МОЗ наголосили, що щеплення є безкоштовним та добровільним.

У вінницьких медичних колах, не для преси, фахівці розповідають, що мають деякі сумніви стосовно якості і дієвості індійської вакцини, тим більше що сусідня Молдова для своїх мешканців замовила американську вакцину Pfizer.

Хто проти індійської вакцини?

Головний інфекціоніст Вінниччини, автор першого в Україні протоколу лікування коронавірусу Лариса Мороз вінницьким ЗМІ заявила, що не буде щеплюватися вакциною Covishield, яку вчора привезли до Вінниці для проведення першого етапу вакцинації. 

Свою позицію Лариса Мороз аргументує тим, що ця вакцина ще не пройшла всіх етапів досліджень.

— Ця вакцина починає третю фазу клінічних випробувань у лютому в Індії, — сказала Лариса Мороз. — Тобто ніхто ще не озвучив основного показника цієї вакцини — її ефективності, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких форм хвороби та летальних випадків. Є інформація, що Astra Zeneca не відповідає за ефективність та якість цієї вакцини.

Лікар запевнила, що є прихильницею вакцинації. Але тільки якісними вакцинами.


Читайте також:

Перша вакцинована від COVID-19. Щеплення отримала лікарка Людмила Бойко

Чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення

Метеозалежність: як покращити самопочуття під час погодних гойдалок?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач28

    Знову тхне зрадою а не перемогою.Експерименти продовжуються .не зрозуміло хто персонально і як конкретно буде нести відповідальність за якість цієї вакцини і за результати Відповіді немає.отже як завжди ніхто.
  • Вождь Араваков

    На Украине началась вакцинация ... ну как началась ... как обычно бывает на Украине ...
    ------------------------------
    Поскольку "быть подопытными кроликами" с лучшей в мире вакциной "Спутник V" гордые украинцы отказались, окно возможностей значительно сузилось. Сами создать вакцину разумеется не смогли, хоть и заявляли о разработках, но уже давно нет ни технологий, ни людей. Международный механизм Covax для бедных стран пока не действует. С китайскими вакцинами, пусть даже у тех эффективность в 60%, тоже не получилось, Украина ловко кинула Китай на деньги Мотор Сич и поставку вакцин свернули.

    В итоге Украина через фирму-однодневку закупила несколько десятков тысяч вакцин в Индии. Тут важно понимать, что это за вакцина - хотя украинские СМИ называют ее AstraZeneca, это всего лишь дженерик, а точнее даже первый вариант оригинальной оксфордской "Астры", от которой отказались британцы. То бишь европейская AstraZeneca со всеми ее проблемами и низкой эффективностью (из-за чего ее и комбинируют сегодня со "Спутником") - это уже другой, более продвинутый препарат, а у Украины что-то вроде альфа-версии. Это-то вот "чудо" сегодня и ставят украинцам, закупив его уже традиционно в разы дороже оригинальной "Астры".

    Думаете это всё? Нет.

    Украина примет участие в клинических испытаниях новой индийской вакцины от коронавируса в виде капель - заявил министр здравоохранения Максим Степанов. Индийская компания уже начинает первый этап испытаний. Второй и третий этапы, уверен Степанов, можно провести в Украине. Министр объяснил, что если мы будем проводить часть клинических испытаний в Украине, то в случае доказательства эффективности это нам даст приоритетный доступ к этой вакцине.

    Что там Зеленский говорил про подопытных кроликов?
  • Vlad Podil'skiy

    АЛЛО, 20ки!!! Ви в курсі, що вас заблочать??!
    https://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=99&id=2053&language=uk

    Вождь Араваков reply Vlad Podil'skiy

    В курсе, меня за это обвинили агендом Кремля
  • Вождь Араваков

    Надо ж вроде як перемога, але якось зрадою попахуе :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up