Чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення

Чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення
Перша вакцинована вінничанка — лікарка Людмила Бойко
  • У Вінниці стартувала вакцинація від коронавірусної хвороби. Не всі готові отримати щеплення. Навіть серед українських медиків, як сказав головний державний санітарний лікар України, лише 40% готові пройти процедуру.
  • Чи добровільне щеплення, скільки воно коштуватиме та чи варто після вакцинації носити маку? У цьому матеріалі ми зібрали найпоширеніші питання про вакцинацію та відповіді на них.

До Вінниці 24 лютого привезли першу партію вакцини від коронавірусу. Одразу розпочалася і вакцинація. Перша вакцинована вінничанка — лікарка Людмила Бойко. Окрім неї, як читаємо на сайті ОДА, дали згоду на вакцинацію від COVID-19, чотири тисячі медиків області з числа першої хвилі. 

Сьогодні у нас на сайті було три матеріали про вакцинацію. У коментарях бачимо масу запитань. Одні люди підтримують цей процес, інші — налаштовані категорично. Бо у всіх є питання.

Ми знайшли відповіді МОЗ на 33 запитання, які стосуються вакцинації від коронавірусу. Далі у тексті процитуємо найважливіші із них.

Відео дня

Чи можна вакцинувати дітей від COVID-19?

Ті вакцини від COVID-19, які наразі схвалені для екстреного застосування, і ті, які проходять клінічні випробування, не включали дітей до 16 років до груп досліджень. Відповідно інформація про безпеку, переносимість та ефективність вакцин від COVID-19 серед дітей віком до 16 років наразі невідома. Тому такі вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років.

Під час пандемії важливо переконатися, що дитина продовжує регулярно отримувати рутинні щеплення.

Чи можна вакцинуватися від COVID-19, якщо ви вагітні або годуєте грудьми?

Висновки Національної технічної групи експертів з імунізації:

  1. вакцинацію вагітних необхідно відкласти до завершення вагітності;
  2. якщо вагітність настала в період після отримання першої дози вакцини, введення другої дози відкласти до завершення вагітності;
  3. вакцинація вагітних медичних працівників, які віднесені до пріоритетної групи щодо проведення щеплень проти COVID-19, може бути проведена, зважаючи на співвідношення ризику та користі, а саме за умови переважання користі в ід вакцинації в умовах високого ризику інфікування й важкого перебігу COVID-19 у вагітних;
  4. рутинне проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендоване;
  5. жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.

Якщо перехворів/-ла на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися?

Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, які перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.

  • Зважаючи на прогнозований дефіцит вакцини й на те, що передусім щеплення потрібне тим, хто ще не хворів на COVID-19, вам рекомендовано відкласти вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19.
  • За бажанням ви можете вакцинуватися раніше, але тільки якщо ви належите до групи пріоритетності і якщо вакцини вистачає іншим людям, які належать до пріоритетної групи і не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі

Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Які документи підтверджують щеплення?

Поки що «паспортів вакцинації» не передбачено, адже ці документи ще не узгоджені на міжнародному рівні. Україна зможе запровадити цифрові й друковані «паспорти вакцинації», щойно отримає чіткі вимоги до них від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо).

Також інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю. У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.

Чи можуть мене змусити вакцинуватися?

Ні, вакцинація від COVID-19 є добровільною. Але Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Якщо в мене вже був COVID-19 і я одужав/-ла, чи потрібно мені вакцинуватися?

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Рекомендація Національної технічної групи експертів з імунізації:

  • Вакцинацію осіб, які отримували моноклональні антитіла або плазму реконвалесцентів, тобто людей, які знаходяться на стадії одужання, в лікуванні COVID-19, слід відкласти принаймні на 6 місяців.
  • Факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19.

Якщо у вас є запитання, зверніться до вашого сімейного лікаря.

Чи потрібно мені носити маску й уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини?

Так. Ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передавання вірусу між людьми. Тому рекомендовано дотримуватися всіх правил респіраторної гігієни, носити маску і тримати дистанцію навіть після вакцинації. Коли з’явиться більше даних про здатність вакцинації запобігати передаванню вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

Скільки доз вакцини потрібно отримати?

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини.

Усі вакцини, які сьогодні знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, потребують дводозного введення, окрім вакцини від Johnson&Johnson/Janssen, яка зараз випробовується для однодозного введення.

Усі вакцини, схвалені для екстреного застосування в ЄС, США, Великій Британії, Канаді тощо (вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca. Novavax), потребують дводозного введення.

Хто платить за вакцину від COVID-19? Чи є вона безоплатною?

Вакцинація для груп ризику, визначених у Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платять держава та донори — благодійні організації. Також Україна отримує вакцину через глобальну ініціативу COVAX безкоштовно, за рахунок внесків від інших країн та приватних донорів. Якщо вам пропонують заплатити за вакцинацію в державній клініці, будь ласка, повідомляйте в контакт-центр МОЗ України з питань COVID-19 за телефоном: 800 60 20 19.

Як працює вакцина проти COVID-19?

Вакцини діють, імітуючи збудник інфекції — віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Вони «навчають» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Традиційно через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять про неї. Отже, імунна система зможе швидко розпізнати та побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють деякі сучасні вакцини від COVID-19.

При розробленні інших вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані РНК- та ДНК-вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК- та ДНК-вакцини дають нашому організмові необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Щоб отримати додаткову інформацію про розробку вакцини проти COVID-19, відвідайте веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Коаліції з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI).

Скільки людей потрібно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від COVID-19?

Наразі експерти точно не можуть сказати, який відсоток людей необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від COVID-19. Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакциновані або перехворіли: саме в такому разі припиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, який необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу.

Результати математичного моделювання вказують: щоб знизити поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та смертності від неї, ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Утім, наразі складно визначити точніший відсоток, адже невідомо, наскільки ефективно вакцинація від COVID-19 запобігає передаванню вірусу від людини до людини. У світі тривають наукові дослідження, перші результати очікуються найближчими місяцями.

Чи безпечна вакцина від COVID-19? Як її перевіряють?

Усі вакцини, які перебувають на ІІІ фазі клінічних випробувань, пройшли стадію перевірки на безпечність. Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їхнього запровадження. Суворі тести та клінічні випробування, котрі пройшли вакцини, схвалені ВООЗ для використання, підтверджують їхню безпечність та ефективність у боротьбі із захворюваннями.

Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів, тільки якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.

 

Читайте також:

Десять летальних та 600 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

Абсолютний «антирекорд» COVID-19. На Вінниччині за добу виявили 600 нових випадків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрий Бочков

    ми на останньому місціі повакцинаціїї про що мова
  • AK

    На саме головне питання немає відповіді: тривалість дії. Якщо основна хвороба не іммунізує і портовні випадки цілком реальні, то вакцина і подавно.
  • Валентина Гевчук

    якщо ввести вакцину, протягом якого часу людина не захворіє , а може це на все життя одне вакцинування
  • Vik Vet

    нужно нужно это бизнес  чем больше вакцын используют тем больше заработют причасные к этому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up