Метеозалежність: як покращити самопочуття під час погодних гойдалок?

Метеозалежність: як покращити самопочуття під час погодних  гойдалок?
  • Відомо, що зміни погоди впливають на організм людини. Тим більше, коли ще минулого тижня стояли морози, сьогодні в вікна заглядає весна.
  • Організм просто не встигає так швидко пристосовуватися й перелаштовуватися і реагує поганим самопочуттям
  • . Метеозалежність, кажемо ми. Але, чи насправді існує така хвороба?

Відомо, що зміни погоди впливають на організм людини. Ми нерідко чуємо від людей, що у них погіршився загальний стан, з’явився головний біль, ниють суглоби, давить серце. Організм здорової людини легко пристосовується до зміни сезонів, клімату та погоди. Проте організм літньої чи хворої людини гостро реагує на коливання погодних умов. 

Зміна погоди не є першопричиною тієї чи іншої хвороби, але сприяє її проявам. Особливо якщо вночі стовпчик термометра сягає 10 градусів морозу, вдень —10 тепла.

Чому погода впливає на наше самопочуття?

Наукові дослідження довели, що 75% людей відчувають зміни погоди. Чому? Ми створені з води, маємо власний тиск і часто не турбуємося про власне здоров’я.

Відео дня

Загалом, саме наявність хвороб у людини і є першим чинником того, що вона відчуває зміни погоди. Адже те, що якийсь орган працює неправильно, призводить до того, що організм не може швидко перелаштуватися під погоду. Інший фактор — урбанізація та забезпечення максимального комфорту. Доведено, що жителі сіл відчувають перепади температури менше, ніж городяни. А все тому, що більшість часу вони проводять на вулиці, незалежно від того, яка погода. Тому й організм їх загартований до примх природи.

Мешканці ж міста звикли до кондиціонерів влітку, тепла взимку . А ще краще посидіти вдома, коли за вікном не надто комфортно, плюс вирують віруси та епідемії. Ось і виходить, що організм просто збивається з ритму. 

Хто потерпає і що з цим робити?

Найперше страждають від зміни погоди хворі на серцево-судинні, хронічні захворювання: артрит, артроз, ревматизм, бронхіальну астму. Також ті, хто переніс операції та травми черепа, — говорять фахівці.

Медики констатують, коли погода вередує, люди викликають швидку частіше, ніж зазвичай. Перепади температури можуть викликати підвищення тиску та головні болі у гіпертоніків, сонливість, втому та зниження тиску — у гіпотоніків.

— На перепади температури і атмосферного тиску реагують перш за все судини, — говорить лікар загальної медицини Вікторія Гринюк.— Вони можуть спазмуватися, розширюватися, може відбуватися затримка води в організмі. Від цього люди відчувають себе недобре.

Болі за грудиною і в серці, задишка, стенокардія — теж можуть бути ознаками метеозалежності. У таких хворих за підвищеної вологості сповільнюється кровотік в судинах і порушується згортання крові. Лікарі рекомендують за таких симптомів не ігнорувати прогулянки на свіжому повітрі, приймати призначені медиком препарати, нормалізувати сон і відпочинок. І ліки слід завжди мати при собі. 

— Ще на погодні каруселі реагують ревматики. У них перед дощем «ломить кістки». Також живими барометрами стають люди, в яких були переломи або операції, — розповідає сімейний лікар. — Пов’язано це з тим, що при підвищенні вологості змінюється не лише атмосферний тиск, а й тиск у суглобовій порожнині. Цій групі метеозалежних людей рекомендують мати завжди з собою протизапальні мазі і не забувати про спорт, пов’язаний із водою (плавання, аквааеробіка).

У вологу погоду нелегко приходиться астматикам. У такі дні лікарі їм не рекомендують виходити з дому без інгалятора, а з нападами задухи потрібно справлятися за допомогою ліків, які прописали. Свій щоденний раціон потрібно збагачувати свіжими фруктами, овочами, нежирним м’ясом, рибою, при цьому необхідно відмовитися від гострих і  жирних страв, власне, як і іншим метеозалежним.

Магнітні бурі — ще один вид метеозалежності. лікарі рекомендують у ці дні людям із захворюваннями серцево-судинної системи уникати фізичних навантажень і, при можливості, залишатися вдома та більше відпочивати.

— Деякі люди помічають, що в дощ вони стають більш дратівливими, страждають від безсоння і безпричинного занепокоєння. Нормалізувати сон можна за допомогою настоїв заспокійливих трав — рекомендує Вікторія Гринюк.— Звичайний м’ятний чай чи чай з ромашки , валеріани це також допомога для метеочутливих. Стануть у пригоді і ванни з хвойним екстрактом або ефірними оліями ялиці, сосни, кедра, ялини. Уникайте в ці дні стресових ситуацій, відсипайтеся, загалом рекомендую дотримуватись здорового режиму харчування, уникати продуктів з надмірним вмістом солі і цукру та напоїв з кофеїном.

Фахівець переконує, що здоровий спосіб життя, слідування режиму дня із обов’язковим відпочинком, збалансоване та комплексне харчування, регулярне помірне фізичне навантаження, а також низький рівень стресу — це найкраща профілактика можливого впливу метеозалежності на організм. А при хронічних захворюваннях найбільш правильним рішенням стануть планові візити до лікаря та виконання його персональних рекомендацій.

Читайте також:

Дистанційне навчання: як вчитись за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір

Корекція грудей, статевих органів, відновлення цноти. Які види тюнінгу найпопулярніші серед вінничан?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up