Як працювати за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір? Корисні поради лікаря-офтальмолога

Як працювати за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір? Корисні поради лікаря-офтальмолога
  • Навчання учнів продовжується у змішаній формі, через тиждень — в онлайн-режимі, за комп'ютерами, планшетами та смартфонами.
  • Офтальмолог дає практичні поради, як правильно проводити час біля гаджетів, аби не зіпсувати зір. 

Сьогодні дистанційне навчання асоціюється з проведенням значної кількості часу учнів перед екраном комп’ютера. Це має свої мінуси. І один із них — погіршення зору.

Тривале напруження очей, робота з екраном понад три години на день можуть викликати сухість слизової оболонки ока та головний біль у дітей. 

Це далеко не всі фактори, які впливають на зір під час роботи за ПК чи ноутбуком. Але якщо дозувати навантаження з відпочинком, самопочуття буде кращим. Виконуючи наступні правила можна домогтися гарних результатів для збереження зору та для загального самопочуття. 

Відео дня

Навіть найсучасніші гаджети не повністю позбавлені випромінювання шкідливих для очей короткохвильових синьо-фіолетових променів. Така ситуація ще й ускладнюється недостатністю у цю пору року природного освітлення, адже дні взимку зазвичай похмурі, а друга половина дня — це вже сутінки.

Дитячий офтальмолог Софія Басова дає поради батькам учнів, щоб запобігти погіршення зору у дітей.

Відстежуйте стан очей

Очі — головний показник комфорту при роботі за ПК чи ноутбуком. Якщо під час навчання ваша дитина регулярно відчуває певний дискомфорт (сухість в очах, свербіж, сльози), зверніться до лікаря-окуліста. Якщо за комп'ютером сидіти так само не комфортно, потрібно змінити робоче місце: пересісти ближче до вікна, підкоригувати освітлення в кімнаті, вручну налаштувати або, можливо, навіть повністю замінити монітор. Введіть правило тримати цифрові носії на відстані від 45 до 60 сантиметрів від очей.

Яскравість монітору

Важливе значення має рівень яскравості монітору. Екран не повинен бути яскравішим, ніж освітлення довкола. Якщо ви часто працюєте в таких умовах, краще або збільшити кількість світла в кімнаті, або зменшити яскравість дисплею.

Потрібні перерви 

Через кожні півгодини закривайте очі на кілька хвилин або подивіться вдалечінь, наприклад, у вікно. Це допоможе розслабити м’язи ока. Раз на дві години варто вставати з-за столу та влаштовувати перерви на 15 хвилин. І частіше кліпайте — очі будуть довше залишатися зволоженими. Тривале безперервне сидіння за комп'ютером, може призвести до перевтоми, яка спричиняє розвиток короткозорості. 

Зарядка для очей

Просіть дитину у вільний час робити гімнастику для очей для поліпшення притоку крові до сітківки та зняття м'язової напруги.

Вправи для очей:

1. Великі очі. Сядьте прямо. Міцно зажмурте очі на 5 секунд, потім широко відкрийте їх.

2. Шторки. Швидко і легко поморгайте 30 секунд.

3. В точку. Намалюйте маркером на вікні крапку. Виберіть за вікном дальній об'єкт (будинок, вежу, дерево). Тепер 3-5 секунд дивіться в далечінь, потім переведіть погляд на точку.

4.  «Рухайтеся» по траєкторії фігур на зображенні.

  • Дивіться вгору-вниз з максимальною амплітудою.
  • Кресліть коло за годинниковою стрілкою і назад.
  • Малюйте очима діагоналі.
  • Малюйте поглядом квадрат.
  • Погляд «ходить» по дузі — опуклою і увігнутою.
  • Обводите поглядом ромб.
  • Малюйте очима бантики.
  • Пишіть очима букву S — спочатку в горизонтальному положенні, потім у вертикальному.
  • Кресліть очима вертикальні дуги, спочатку за годинниковою стрілкою, потім — проти.
  • Переведіть погляд з одного кута в інший по діагоналях квадрата.
  • Зведіть зіниці до перенісся щосили, наблизивши палець до носа.

5. Малюємо картину. Закрийте очі і уявіть чи згадайте що-небудь приємне, гарне. Потріть долоні рук і прикрийте ними очі, схрестивши пальці на середині чола. Це підсилює розслабляючий ефект.

Режим дитини

Слідкуйте за дотриманням дитиною режиму. При цьому, дуже важливо висипатися та добре харчуватися, гуляти на свіжому повітрі. Гарному зору сприяють вітаміни А та С. Їх багато у моркві, ківі, чорницях та зелених листових овочах. Слідкуйте за тим, щоб вільний час  дитина проводила без гаджетів.

Як уникнути цифрового напруження очей:

  • Слідуйте правилу 20-20: кожні 20 хвилин дивитися в далечінь упродовж 20 секунд. Можна додати ще одну 20-ти секундну вправу — хай дитина знайде за вікном 20 дерев, пташок, машин. Встановіть таймер для нагадування, як часто їй варто дивитися в далечінь.
  • Чергуйте читання електронної книги з друкованою.
  • Уникайте використання екранів, коли на них потрапляють прямі сонячні промені. Відблиски на екрані можуть викликати серйозну напругу для очей.
  • Заохочуйте дитину сидіти з прямою спиною. Неправильна постава може сприяти напрузі м’язів шиї та очей і призводити до головного болю.
  • Нагадуйте дітям про необхідність моргати перед екраном.

 

Читайте також:

«Ніколи не опускати руки». Про проблеми дітей з аутизмом розповідають батьки

Понад 28 % хворих — діти. Де в області найбільше виявили випадків грипу та ГРВІ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катя Механічева

    Цікаво у всіх дітей батьки сидять весь час з дітьми, щоб те контролювати ? А ще , якщо діти , які залишаються вдома здатні самостійно розбирати нові теми з усіх предметів ( бо онлайн уроки ж не проводяться для тієї групи , яка вчиться вдома) то можливо їм і та школа не потрібна ??? Вони ж і так вже вундеркінди. Відновіть навчання в усіх класах, як зробили це в інших містах , а поради свої - порадьте собі (((

keyboard_arrow_up