Маску носити скрізь? Роз'яснили, де не можна знімати маску, а де вона не потрібна

Маску носити скрізь? Роз'яснили, де не можна знімати маску, а де вона не потрібна
  • У мережі розходиться інформація про маски: що цей засіб захисту одягати треба, щойно переступиш поріг своєї оселі.
  • У МОЗ дійсно внесли зміни, що стосуються носіння масок, та посилили обмеження. Однак не скрізь.
  • У матеріалі ви знайдете, де не можна знімати маску та які додаткові обмеження ввели в Україні.

Ситуація з COVID-19 в Україні стає все напруженішою. Минулої доби виявили майже 17 тисяч нових випадків. Вчора госпіталізували рекордну кількість людей — 5,5 тисяч.

Незважаючи на швидке поширення хвороби та збільшення смертності від недуги, українці продовжують нехтувати правилами карантину.

Лише на Вінниччині протягом минулого тижня правоохоронці склали 453 адміністративних матеріалів на порушників карантину, з яких  45 — на власників  розважальних закладів, 3 — на перевізників.

Відео дня

Ми вирішили нагадати про обмеження, які діють у нашій області. Бережіть себе та своїх близьких.

У парках і скверах ходимо без масок

У понеділок, 22 березня, Уряд опублікував постанову, де зазначалося — без маски не можна перебувати на територіях загального користування «червоних» зон. Парки та сквери якраз відносяться до таких територій. Цю інформацію швидко підхопили та почали поширювати ЗМІ.

МОЗ уточнило цей момент. Зазначають, що у постанові Уряду зазначений конкретний перелік місць обов’язкового носіння масок у регіонах «червоної зони» епідбезпеки. 

— Так, згідно з цими змінами, масковий режим не передбачений у парках і скверах, як це помилково зазначили у своїх новинах деякі ЗМІ. Водночас носіння масок є обов’язковим у закладах охорони здоров’я та освіти, підземних переходах, зупинках громадського транспорту та інших територіях загального користування за неможливості дотримання фізичної дистанції не менше як 1 метра, — зазначають у МОЗ.

Відзначимо, що Вінниця та райони області ще не у червоній зоні. Але в дію ввели деякі обмеження з цієї зони.

Нові умови в’їзду в Україну

Відтепер іноземці можуть потрапити до України за умови негативного ПЛР-тесту. Він має бути зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до в'їзду. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

— Були внесені зміни щодо перетину кордону. Нами запроваджується, незалежно від того, з якої країни прибуває громадянин, всі повинні будуть надати довідку щодо проведеного тестування методом ПЛР, — зазначив Степанов. Щоби потрапити в Україну, іноземці також повинні мати обов’язковий поліс страхування. Без полісу та тесту до України пускати не будуть. 

Тим часом самоізоляцію скасували для українців, які приїдуть з окупованих територій на вакцинацію. 

— Громадяни України, які підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону, та особи, які підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, зобов’язані встановити та активувати мобільний додаток системи «Вдома». У разі неможливості встановлення мобільного додатка вони підлягають обсервації, — додають у МВС.

Вінниця та карантин

Ще 12 березня міська рада повідомила — у Вінниці посилюють карантинні обмеження. Нові обмеження вводяться з 13 березня. Причина — стрімке поширення захворюваності на COVID-19 у Вінницькій міській територіальній громаді.

Тому у місті, до діючих раніше обмежень «помаранчевої зони», додали декілька нових з «червоної». Вони стосуються проведення будь-яких масових заходів та роботи спортивних закладів і закладів культури. 

У протоколі засідання вказано, що саме забороняється. Цитуємо:

  • Приймання відвідувачів закладів культури та проведення культурних масових закладів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом.
  • Приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів, крім спортсменів Національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.
  • Проведення всіх масових (розважальних, спортивних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників.

Як бачимо, спортзали, фітнес-клуби та басейни — під забороною. Масові заходи та концерти теж. Тим часом транспорт, торгові центри, кав'ярні — усе продовжує працювати у звичному режимі. Школи міста після передчасних весняних канікул повернулися до дистанційної форми навчання. Карантинні обмеження у місті вибіркові.

Зазначимо, що нововведені обмеження щодо спорту мали б діяти ще з 24 лютого, коли область перейшла до «помаранчевої зони». Нагадуємо, які обмеження відносяться до кожної із зон:

 

Читайте також:

Є кисень, є і «ковідні» кошти. Пацієнтів налякали незаправленими балонами

До 15 років на відновлення. Чому варто саме сьогодні кинути палити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Нави Навигатор

    Что значит не позже 48 часов до въезда.
    Это больше или меньше 48 часов, понятнее выражаться можете?
  • Ols Kat

    Транспорт не у звичному режимі. Вхiд чомусь через переднi дверi
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up