Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати?
Фото з Facebook сторінки Олександра Царевського
  • Редакція 20minut.ua не радить під час карантину без нагальної потреби гуляти в людних місцях. Але ніхто не відміняв велосипед і прогулянки на ньому. 
  • Саме тому ми склали кілька веломаршрутів, куди може дістатись навіть початківець.

До Всесвітнього дня велосипедиста, який святкується сьогодні, 3 червня, вирішили показати вам цей матеріал. Журналісти 20minut.ua підготували його у квітні, до початку велосезону. 




В Україні все більше людей хворіють на коронавірус. Що робити, якщо ви не хочете наражати себе на небезпеку і гуляти в людних місцях. Вам теж набридло сидіти вдома, але ви не хочете контактувати з людьми? Вихід — прогулянка на велосипеді. 

Тож, якщо у вас є власний велосипед, ми склали для вас кілька веломаршрутів неподалік Вінниці та розкажемо, як підготуватись до такої подорожі. 

Відео дня

Як підготуватись до велоподорожі

— Найперше, що варто подбати перед поїздкою — це, щоб велосипед був в справному стані. Аби потім не зупинитись в невідомій точці та думати, чому не працюють гальма, наприклад, — розповідає Олександр Царевський. — Потрібно зважати й на погоду. Банально подивитись на напрямок вітру. Бажано, принаймні, розрахувати маршрут так, щоб вітер дув в обличчя лише на початку вашої подорожі, коли ви ще не стомленні. 

Велоактивіст розповідає, що дехто може переоцінити свої сили перед першою поїздкою. Тож, рекомендує дотримуватись такого правила: «Хочеш проїхати десять кілометрів — спочатку проїдь п'ять, наважуєшся на 30 —  спробуй спочатку проїхати 15».  

— Минулих вихідних ми їздили з людиною, яка не сідала на велосипед років 12-ть, але ми спокійно проїхали 70 кілометрів. Звісно, повільно, сам би я, наприклад, цей маршрут вдвічі швидше подолав, — каже Олександр. — Але проїхали ми його, з завдячуючи, надійному велосипеду, вчасного пиття води та їжі під час нашої веломандрівки. 

Потурбуватись потрібно й про відповідний одяг. За словами велоактивіста, бажано, щоб це була легка футболка, яка швидко сохне. Ще краще — спеціалізований велосипедний  туристичний чи спортивний одяг.

— У звичайній футболці можна їхати, але можливо вона буде викликати незручності. Зважати потрібно й на те, що подорож може затягнутись, тому бажано взяти з собою й якусь вітровку, — каже чоловік. — Також потрібно мати при собі мінімальну аптечку. 

У аптечці, за словами вінничанина, має бути: сонцезахисний крем, антисептик, мазь від укусів комах, пластир і бинт. Оскільки падіння бувають доволі часто. 

Не менш важливим пунктом підготовки є — подбати про запас води і їжі. Як каже Олександр, не варто розраховувати на те, що «там у селі куплю», а взяти з собою маленьку пляшку води і снікерс. 

— Ну і, звісно, елементарний ремкомплект: набір шестигранників, щоб щось підтягнути, якщо є потреба, бортіровочні лопатки, насос, запасна камера, — каже велоактивіст. 

Куди можна поїхати? 

Разом з Олександром Царевським ми склали для вас кілька маршрутів неподалік Вінниці, якими можна помандрувати кілька годин або цілий день. Усі вони до 30 кілометрів, ви можете завантажити треки, щоб не загубитися. 

«Вервольф»

Напевно, найбільш згадуване місце після фонтану «Рошен». В пропонованій версії старт від Вежі через Київську — їдемо до Стрижавки. Там вже власне повертаємо в напрямку ставки Гітлера. Після відвідин музею і руїн «Вервольфу» назад повертаємось через чудовий ліс і селище Десна. 

За словами Олександра, плюси цього маршруту в тому, що не має великого набору висоти та 70% маршруту — асфальт. Серед недоліків те, що 5 кілометрів по трасі для новачків можуть бути викликом. Але траса з широким узбіччям і не потрібно їхати під гору. 

Шкуринці

Шкуринці — чудова місцина, яка знаходиться відносно близько до міста. Вирізняється чудовими краєвидами Південного Бугу. Як каже мандрівник, 40% маршруту асфальт, а решта грунт. 

Лани — Лука-Мелешківська

Там веломандрівників чекатимуть мальовничі краєвиди вздовж Бугу. Далі через Лани і Берізку, де можна зупинитись перепочити, до найсмачніших пиріжків на Луку. Половину дороги можна буде їхати по асфальту, але ще половина вже грунтова.

Сабарівський

Якщо вам хочеться подалі від міської метушні, то вам потрібно їхати мальовничих Сабарівських скель. Далі маршрут лягає вздовж Південного Бугу лісовими стежками на Старе місто. 
А якщо вам сподобались ліси і скелі Сабарова, то через ліс ми можемо добратись на Луку.

Ільківка

Найдовший маршрут з добірки. В основному другорядні дороги і грунтові. Проте, якщо хочете купатись, то за пару кілометрів від Ільківкі є кар’єр в Могилівці.


Читайте також:

До Вінниці приєднають ще шість сіл. Кабмін ухвалив перспективний план

«Хочу, щоб і в Україні так було». Історія вінничанина, який лікувався від коронавірусу в Іспанії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Vik Vet

    маеш ровер файно жывеш
  • Daily

    я вінничанин у кого вкрали два велосипеди  рік тому назад
  • Наталья Горошко

    Начинающим лучше каиаться по лесу. Без выездов на трассу.
  • Торон Туй

    Самый мой дальний маршрут где-то 100 км. От Маяка через Литин до Сталинской трассы. Налево на Жмеринку. Возле Жмеринки поворачиваем на Винницу и финиш возле Маяка. Примерно равносторонний треугольник. Я катался по своим правилам, а именно: никаких остановок и никакой воды. Эти условия повторять не советую, а прокатиться нормаль, рекомендую).

    Nick Zenko reply Торон Туй

    Слабак.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up