Дивовижні птахи, і де їх шукати. Як у Вінниці створюється новий вид туризму — птахоспоглядання

Дивовижні птахи, і де їх шукати. Як у Вінниці створюється новий вид туризму — птахоспоглядання
фото Катерини Ружило
  • У нашому місті почали розвивати новий напрямок туризму: спостереження за птахами, насолоджування їхнім співом та вивчення поведінки. Перші еко-екскурсії вже провели у місті. Розказуємо, чому це цікаво і коли будуть проходити наступні прогулянки. 
  • Зібрали для вас також й інші можливості, як провести дозвілля у місті. Додаємо й вартість. 

Дрізд співочий, сойка чи бугайчик — цих птахів та кілька десятків інших змогли роздивитися вінничани під час унікальних екскурсій-прогулянок. Колективне птахоспоглядання вперше проходило у місті в компанії з досвідченою орнітологинею Ганна Кузьо та професійною гідесою Катериною Ружило. Прогулювались за трьома мальовничими маршрутами Вінниці. 

Якщо ви ніколи раніше не чули про птахоспоглядання або ж бьордвочінг, то пояснимо, що «birdwatching» походить від двох англійських слів. У перекладі, які означають «bird» — «птаха» та «watching» — дивитися. Тож бьордвочінг — це спостереження за живими птахами в їх природному середовищі проживання. 

Додамо, що в Україні нараховують 425 видів птахів, і кожна пташка унікальна. У нашій області зафіксовано 240 видів птахів. 

Відео дня

— Ми активно запрошували вінничан долучитися до нашої птахоспоглядальної екскурсії. У підсумку зібрали компанію з близько десятка вінничан, і відправилися на пошуки дивовижних птахів, — розповідає вінницька гідеса Катерина Ружило. — З нами була орнітологиня зі Львова, яка професійно нам розказувала про те, яких птахів ми бачимо та про їхні особливості поведінки. Для людей, які майже взагалі нічого не знають про птахів, було пізнавально. 

фото Катерини Ружило

Вінницька екскурсоводка розповідає, що обрала для птахоспоглядання три різні локації, щоб показати наскільки наша вінницька природа різноманітна. Прогулювались 12-13 червня у Лісопарку, Сабарові та П'ятничанах. 

— Орнітологиня дуже раділа, що приїхала до нас, бо у них у Львові немає річки, потрібно виїжджати за місто. А у нас буквально в пішій доступності є така принада, — продовжує Катерина Ружило. — Це був мій перший досвід птахоспоглядання, і не чула, щоб у Вінниці проводили такі екскурсії. Сподіваюсь, що у нас буде збільшуватися кількість людей, яким це цікаво. На перші зустрічі прийшло близько десятка вінничан. Це один з оптимальних варіантів, адже можна було, не привертаючи зайвої уваги, спостерігати за птахами.

фото Катерини Ружило

За словами Катерини, як тільки з'явиться більший попит серед містян, то на наступні прогулянки вона буде запрошувати орнітолога. А найближчим часом пропонує збиратися самостійно. Збиратися у компанії тих людей, яким це цікаво, і разом вчитися розпізнавати птахів, яких пощастить зустріти. 

— Це такий варіант мініхобі для вінничан. Крім того, птахоспоглядання — це світова тенденція, яка має стати новим видом туризму у Вінниці, — ділиться думками гідеса. — Зараз чимало з нас постійно зайняті у роботі та проводять вільний час у смартфонах, а це можливість зрозуміти, що є інші варіанти, як проводити свій вільний час. Я очікую, що це стане новим трендом. Оскільки екологічний туризм зараз набирає обертів. Птахоспоглядання — це спосіб перемикання зі звичайної прогулянки містом до єднання з природою. Це своєрідна йога для перенавантаженого мозку. 

фото Катерини Ружило

Як долучитися до птахоспоглядальників Вінниці? 

— Що потрібно? Бажання, трохи спостережливості та ввімкнути у собі дитячу цікавість. Як тільки ми відкриємось чомусь новому, то й дізнаємось щось дивовижне, — каже вінницька гідеса. — З технічної точки зору потрібно мати з собою бінокль. На цих прогулянках у нас була можливість орендувати бінокль в орнітологині. На наступні прогулянки потрібно мати свою оптику. Також бажано мати з собою фототехніку. Якщо раптом ми не зможемо визначити, кого ми бачили, то потім можна на світлині це роздивитися. 

Біноклі, додамо, не дешеве задоволення, якщо купувати потужний. Але ми переглянули пропозиції у вінницьких магазинах в онлайні та на сайтах з продажу вже вживаних речей, і знайшли біноклі від 300 гривень. 

— Ми створили закриту спільноту в якій будемо комунікувати, я буду писати анонси прогулянок та деталі. Тому, долучайтесь, — каже Катерина. 

Посилання на спільноту ТУТ. Вартість перших екскурсій була для дорослого квитка 240 гривень, дитячого — 210. Біноклі для оренди за 70 гривень. Екскурсії без орнітологині будуть наразі безплатні. Зокрема, Катерина пропонує вже цієї неділі, 27 червня, піти у парк Ющенка (зі спуском до річки) о 09.00. 

фото Катерини Ружило

Як ще можна провести дозвілля у місті? 

Якщо ця екскурсія — не для вас, то ми зібрали ще й інші найпопулярніші екскурсії-прогулянки від вінницьких гідів. Долучившись до екскурсії, ви зможете і щось нове дізнатися про нашу Вінницю, і познайомитись з іншими активними вінничанами, і захопливо відпочити. Також нагадуємо вам можливості водних розваг у місті, адже літо — це найкращий час для активного відпочинку. 

  • Автобус-кабріолет BusPass

Це оглядова екскурсія містом на двоповерховому автобусі. Триває вона півтори години і познайомить вас з історією міста, розповідатиме професійний гід. Починається поїздка від Центрального автовокзалу, повз світломузичний фонтан Roshen, через центральну вулицю Соборну аж до Національного музею-садиби та усипальниці М. Пирогова, що в іншому кінці міста і назад до відправної точки. Є вечірні та денні рейси. 

Вартість: денні рейси — дорослий 190 гривень, пільговий 170 гривень, дитячий (6-14 років) 130 гривень. Вечірні рейси — дорослий 240 гривень, пільговий 190 гривень, дитячий 150 гривень. 

  • Екскурсія «Дім вар'ятів»

Одна з найпопулярніших екскурсій від вінницької гідеси Тетяни Рибак. Це екскурсія про історичне життя лікарні для душевнохворих у Вінниці. На ній ви дізнаєтеся про історію божевілля, про Вінницьку лікарню для душевнохворих, яка була свого часу найбільшою в Російській імперії. 

Крім того, як каже гідеса, почуєте про способи лікування душевнохворих людей та відвідаєте кладовище. Якщо вас зацікавив опис, і ви не з лякливих, то записуйтесь. Тривалість 2 години і 20 хвилин, цікаво буде й підліткам. 

Вартість: 180 гривень.

  • Прогулянка вінницькими катакомбами

Разом з екскурсоводом ви зможете досліджувати міські підземні ходи під Вінницьким капуцинським монастирем та храмом Пресвятої Діви Марії Ангельської. Тривалість екскурсії 1,5 години. Організатори гарантують безпечну подорож віками історії. 

Вартість: 80 гривень для дорослих, 50 гривень для дітей. 

  • Велоекскурсії містом

Крім звичайних пішохідних екскурсій, популярності останній часом набувають веломандрівки. Наприклад, «Центр історії Вінниці» час від часу організовує оглядову екскурсію середмістям та велопрогулянку по Вишеньці. Проводить їх зазвичай гідеса Анастасія Стовпець. 

Вартість: безплатно. 

  • Водні розваги

Наші журналісти вже розповідали про найліпші, на нашу думку, варіанти проведення часу на просторах Південного Бугу. Від простого катання до екскурсій, романтичних прогулянок і застіль на воді. Якщо вас цікавить детальніше можете прочитати ТУТ.

 

Читайте також: 

Без Львова, Києва та Одеси: п’ять місць, куди поїхати відпочити вже цими вихідними

Океан Ельзи, Сердючка, ДахаБраха: коли, за скільки і на які фестивалі можна поїхати цього літа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Поліщук

    Потрібно рухатись далі і освоювати наступний напрямок - спостереження за тими, хто спостерігає за птахами!
  • Олександр Шпак

    "Катерина пропонує вже цієї неділі, 27 червня" уже месяц прошел, можно было освежить актуальные планы указать. К тому же "премиум новость"

keyboard_arrow_up