#Нові_враження: як ми вперше каталися верхи

#Нові_враження: як ми вперше каталися верхи
Спробувала як це, кататися верхи, вінничанка Анна Ковальова
  • Місць, де у Вінниці можна покататися верхи, досить багато.
  • Щоправда, закладів, де навчать правильно сидіти у сідлі та їздити верхи, трохи менше.
  • Одне зняття в таких обійдеться орієнтовно у 300 гривень. 
  • Але про все по порядку. Спершу про нові враження від уроку катання на коні.

Для того, аби випробувати власні сили, ми обрали місце, де не просто катають верхи, але й навчають кінному спорту. Увагу привернула база відпочинку «Зачароване озеро». Вона знаходиться на 10-му кілометрі Київського шосе і розташована глибоко в лісі. Ми зателефонували і попередньо домовилися про катання.

На місці нас зустріла власниця кінного клубу Даша. Дорогою до іподрому дівчина розповіла багато корисної інформації, яку варто знати при першому знайомстві з конем.

Відео дня

— У першу чергу, звертаємо увагу на одяг: це повинні бути вузькі брюки чи джинси, лосини і т. д. Якщо є штани з латками на колінах, то краще одягати їх. Зручне взуття з грубою підошвою, яка не ковзає, — каже Даша. — Верх може бути будь-яким: поло, футболка, джемпер. Єдина умова — повинно бути зручно. Ще для повної амуніції новачкам не вистачає шолома. Умова обов'язкова для того, аби катання стало ще безпечнішим.

На території кінного клубу можна зустріти різних мешканців.

По дорозі Даша розказала про особливості кінного спорту:

— Цей спорт дорогий. Особливо, якщо тримати власного коня, годувати і доглядати його. До того ж, потрібна амуніція: сідло, одяг, взуття. Якщо, наприклад, купувати сідло б/у, то за нього треба буде заплатити близько п'яти тисяч гривень. Нові сідла можуть коштувати від $1 тисячі. Крім того, якщо воно ламається, то в Україні немає жодного майстра, який зможе його відремонтувати, — розповідає Даша.

До того, як приїхати на заняття, потрібно подбати про смаколики для коней. Даша радить брати із собою яблука та моркву. Моркву треба помити і порізати, аби було зручніше годувати коня. Крім того, дозволяється побалувати тварину рафінадом, але зовсім трохи.

На території кінно-спортивного клубу нас зустрічає поні Пінка і її дитина Зірочка. Як говорить Даша, вони створені для любові, ніжності і катання дітей.

Далі чуємо гучне іржання, після чого відбувається таке довгоочікуване знайомство з кіньми. Їх тут 10: Актриса, Талант, Троя та інші. Поки говоримо, Даша виводить Таланта. За словами власниці клубу, вона дає його тим, хто не боїться коней, адже тварини сильно відчувають людський страх.

— У мене були випадки, коли кінь просто сідав і нікуди не їхав, якщо на ньому сидить людина, яка сильно нервує. Тому коня потрібно ще й правильно підібрати за характером, темпераментом і зростом, — розповідає Дар’я.

Тим часом дівчина вже розпочала процес підготовки до катання: коня розчісують, чистять і обмотують ноги еластичними бинтами для того, щоб не травмувати зв'язки. Далі фіксують сідло та вуздечка. При цьому не можна стояти позаду або попереду коня, тому що тварина не бачить у цих напрямках і може почати захищатися, відчуваючи зайві рухи. Тому підходити до тварини варто тільки збоку.

До того як посадити новачка на коня, власниця обкатує тварину. І тільки потім проводить поетапний інструктаж.

Перше — залазити на коня потрібно з землі і з лівого боку тварини. Як виявилося, це не так легко. Спершу потрібно правильно вчепитися за гриву коня, аби не впасти. Потім одну ногу поставити в стремена і швидко, підстрибнувши, закинути другу. Навіть із хорошою фізичною підготовкою новачку зробити це непросто.

Далі Даша інструктує стосовно посадки та управління конем. Спина рівна і жодних нахилів вперед, коліна притиснуті до сідла, стопи у стременах. Тіло миттєво напружується, коліна та внутрішня частина стегна починають боліти ще до того, як кінь почав рухатись. У цьому випадку потрібно розслабитися, але це зробити теж не так просто, коли вперше сидиш верхи.

Поводи. Це те, що допомагає координувати рух коня: натягнувши трохи праворуч і послабивши ліву сторону — він поверне праворуч, такі самі дії, але ліворуч дадуть можливість повернути тварину вліво. Аби зупинити коня, потрібно потягнути поводи на себе. Для того, щоб розпочати рух, достатньо легко притиснути п’яти до тіла коня.

А далі все як уві сні. Проїхавши кілька кругів простим кроком, Даша пропонує навчитися їздити риссю. Тут слід пам'ятати про рівну осанку, встаючи з сідла правильно рухати тазом і плавно повертатися у сідло. Таким чином під час того, як кінь побіжить, вершник не травмується.

Під час уроку катання верхи виконують різні вправи, одна з них на рівновагу: коли інструктор сказала перевернутися в сідлі задом наперед — були відчутні перші ознаки паніки. Проте фраза: «ще ніхто не падав», хоч трохи, але заспокоїла. При цьому стремена відсутні, тобто ти тримаєшся в сідлі власними силами без жодної підтримки. Тільки коліна і власна рівновага.

Далі кінь починає рухатися, а тобі потрібно підняти руки паралельно до землі і постаратися втриматися. У цей момент здається, що вже пробіг цілий марафон. Проте інструктор і далі говорить, що варто просто розслабитися. Але під час такої вправи виникає лише одне бажання — швидше торкнутися ногами землі.

Катання верхи — це чудова можливість отримати нові емоції, підтягнути спину та задіяти м'язи тіла, які не можна натренувати навіть у тренажерному залі. Після першого заняття вас обов'язково буде турбувати крепатура в ногах та спині. Але навчитися сидіти в сідлі та керувати цією твариною варто кожному.

Переваги катання верхи — не тільки у фізичному стані, але у психологічному релаксі. Крім того, кататися на конях можна в будь-яку пору року.

Де ще покататися у Вінниці

Клуб знаходиться у районі Корея, тому далеко їхати не доведеться. Тут можна домовитися не лише про прогулянку, але й про навчання.

  • «Maxikon» — с. Степанівка, тел. 096-023-64-64

Навчання тут проводиться за попереднім записом. Прогулянка для новачків у супроводі інструктора. Крім того є можливість замовити екскурсію для дітей за 60 гривень.

У клубі «Вінниччина» все серйозно. Тут навчають справжньому кінному спорту. Як поводитися із твариною, які види пробігів є і як триматися у сідлі. Після таких уроків точно захочеться взяти участь у змаганнях. «Altera Vita» — кінний клуб домашнього типу, де можна приїхати та прокататися верхи всією родиною.


Читайте також:

#Нові_враження: як ми вперше грали в пейнтбол

Наймістичніша картина сучасності. Роботу Світлани Телець «Жінка дощу» замовив письменник із США

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерия Бурковская

    Автор, ви помилилися: на базі "Озера" - не іподром і не кінно-спортивний клуб, а звичайна прокатна конюшня, де коні ще й не в найкращому стані. І кінному спорту там не навчають, а дають лише базові навички катання верхи. Якщо хочете, щоб вас дійсно чомусь навчили кваліфіковані тренери, їдьте на КСК "Вінниччина".

    Дар'я reply Валерия Бурковская

    Валерія, якщо не маєте достовірної інформації, будь ласка не потрібно розповсюджувати плітки. Якщо б  ми не були кінно-спортивним клубом ми не проводили змагання, якщо б в нас коні були не в належному стані їх не допустили б до змагань...що до кск "Вінниччина" то вони більше  спеціалізуються на виїздці  та конкурі, у нас  спеціалізація дистанційні кінні пробіги... раніше я була іншої про Вас  думки: в обличчя   говорите одне , а за спиною зовсім інше...

keyboard_arrow_up