Наймістичніша картина сучасності. Роботу Світлани Телець «Жінка дощу» замовив письменник із США

Наймістичніша картина сучасності. Роботу Світлани Телець «Жінка дощу» замовив  письменник із США
«Жінка дощу» і її автор, вінницька художниця Світлана Телець
  • Робота вінницької художниці Світлани Телець надихнула на створення персонажу літературного твору письменника з Чикаго.
  • «Жінку дощу» називають однією з наймістичніших картин сучасності. Всі, хто купував таємничий портрет, відразу від нього відмовлялися.

З вінницькою художницею Світланою Телець я познайомилася багато років тому, коли відвідала її дитячо-юнацький центр «Барви України». Спілкуючись з митцем в студії, відчула позаду себе чийсь погляд. Розвернулася — а там картина із зображенням таємничої незнайомки в чорному, оповитою дощами і туманами.

— Це «Жінка дощу», — посміхнулася автор Світлана Телець. — Всі відвідувачі на неї неоднозначно реагують.

— Вона крута, але в одній кімнаті я б з нею точно не залишилася, — пожартувала я. 

Відео дня

Далі художниці з «Жінкою дощу» картиною було не до жартів.

П'ять разів купували й повертали

— Одного дня сиділа в майстерні перед чистим полотном і раптом побачила на ньому контури жінки, — розповідає Світлана Тілець історію створення картини. — Одразу почала малювати. За п'ять годин зробила основу. Протягом місяця домальовувала. Вона ніби не давала мені швидко її творити. Інколи дозволяла зробити тільки один штрих, а деколи взагалі до себе не підпускала. Була наче жива.

Картину назвала «Жінка дощу». На ній у сірих тонах зображено даму в чорному капелюсі. Уся ніби розмита довгими потьоками дощу, на шиї — коралі з прозорих бульбашок. Полотно виставили в Вінницькому художньому салоні. Там її п'ять разів купували й одразу повертали.

— В картини така енергетика, що ужитися з нею ніхто не може, — пояснює художниця. — Перший раз її придбала жінка-бізнесмен Лариса. Розповіла, що «Жінка дощу» стежила за нею по всій квартирі й снилася. А одного вечора картина повільно сповзла по стіні й упала. Лариса на ніч заховала її за шафу, а зранку повернула в салон. Потім картину купив чоловік на ім'я Євген. Я з ним познайомилася, коли він наступного ж дня приніс її назад у салон. Сказав, що очі жінки з картини світяться й постійно за ним слідкують, він не зміг заснути. Потім було ще три людини. Уже й не сподівалася, що її хтось купить.

«Жінка дощу»

В 2008 році полотно придбав лідер московського гурту «Земляне» Сергій Скачков. Побачив статтю про «Жінку дощу» в газеті і захотів купити картину. Світлана просила за неї $500, музикант дав на 200 більше. Повісив полотно у своєму робочому кабінеті.

— Через рік до нього приїздила знімальна група з центрального російського телеканалу, — розповідає Світлана. — Вони знімали документальний фільм про незвичайні явища, які відбуваються з картинами. Музикант запевняв, що незнайомку з картини не боїться. Поки не забила на сполох його дружина Альбіна. Жінку турбував дивний погляд, їй було важко перебувати в будинку з тих пір, як з'явилася ця картина. І Сергій поступився умовлянням дружини — погодився розпрощатися з портретом. А потім дізнаюсь, що картину «Жінка дощу» внесли в топ наймістичніших картин сучасності, таких, як «Крик» Едварда Мунка, що вплинули на своїх власників. 

«Жінка дощу. Пробудження» в Америці

Кілька років тому до вінницької художниці звернувся священик з проханням намалювати йому копію «Жінки дощу».

— Робити копію відомої картини я відмовилася. Запропонувала намалювати іншу картину. Але потім батюшка зник. З часом в сомережах відновив зі мною листування. Я йому намалювала схожий образ, але з відкритими очима. Коли робота була готова, священик відмовився її забрати. Картину «Жінка дощу. Пробудження» розмістила на каміні у своєму гостьовому будинку, в не менш загадковому і оповитому легендами селищі Буша. До мене у туди приїздять чимало гостей з усіх усюд. Фото з оновленим образом хтось розмістив в соціальних мережах. Місяць тому, отримую в месенджері повідомлення від Маркуса Делзелла з Чикаго. Як виявилося, він довго мене шукав. Маркус — американський літератор і готує книгу за мотивами художнього твору. Нещодавно я надіслала йому портрет «Жінка дощу. Пробудження». Він вже показав, у яку рамку поставив картину.

«Я дізнався про «Жінку дощу» десь 3-6 років тому, — йдеться в листі від американця художниці. — Я десь читав про картину, і думка про неї завжди залишалася зі мною. Мені подобалося ділитися зображеннями картини з моїми друзями, щоб запитати, що вони думають про неї. Зрештою я став шукати художника, що стоїть за картиною, і це було дуже складно. Як тільки я почав шукати Вас, картина стала часто з'являтися в моїх снах. Зазвичай це були просто образи «Жінки дощу» з різним фоном, коли насувається туман. Завжди було приємно бачити її уві сні. Мені все ще вона сниться. Я також письменник і створив персонажа для моєї майбутньої книги по тематиці «Жінки Дощу». Як тільки ці ілюстрації будуть готові, я обов'язково пришлю Вам фотографії».

«Жінка дощу. Пробудження»

Коли літературний твір з ілюстраціями «Жінки дощу» вийде в друк, американський письменник Делзелл обіцяв вінницькій художниці вислати книгу. А тим часом у Світлани Телець виникло бажання продовжити серію цього загадкового портрета.

 

Читайте також:

«Я купила хату в Буші за дві картини». Як художниця з розваленого обійстя розвинула екотуризм

English Love. Після вильоту з «Євро» Циганков з другом у рідній Вінниці відкрили кав'ярню

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач11

    А де можна побачити цю картину в живу?
  • Читач10

    А де можна побачити цю картину в живу?

keyboard_arrow_up