«Я купила хату в Буші за дві картини». Як художниця з розваленого обійстя розвинула екотуризм

«Я купила хату в Буші за дві картини». Як художниця з розваленого обійстя розвинула екотуризм
Художниця Світлана Телець купила будиночок в Буші, в якому зараз приймає гостей з усіх куточків світу
  • Чверть століття тому жителі покидали Бушу — будинки були порожні та руйнувалися.

  • Тепер селище переживає справжній ренесанс: жителі українських мегаполісів скуповують будинки в Ямпільському районі, на кордоні з Молдовою.

  • Вінницька художниця Світлана Телець була однією з перших, хто переїхав в Бушу за нових часів.

Художниця Світлана Телець має у Вінниці власну творчу школу-студію для дітей. Якось жінка приїхала малювати в Бушу і залишилася в селі майже на два десятиліття.

Селище Буша

— Приїхала до Буші на живописний пленер,— розповідає художниця.— І одразу відчула, що тут відкрила для себе Україну. Вирішила тут придбати житло. Спочатку лише для того, аби приїздити сюди малювати. Я купила хату за дві продані картини. 17 років назад хата мені коштувала біля 700 доларів за тим курсом. Тут було страшенно брудно, тому, що ніхто не жив. Вивезла п’ять причепів сміття. 

Будинок Світлани Телець

Відео дня

На місці розваленого хліва Світлана створила галерею «Арт-драбина», зі старої хатини — будиночок з каміном. Тепер розмальовану хату в центрі Буші знають не лише митці, а й численні туристи. Довелося для них оздоблювати комфортні кімнати навіть в галереї.

Художниця і її оселя

—Тут колись була свиня, корова стояла,ділиться мисткиня. —  Зараз помешкання в українській стилістиці. З усіма зручностями. Є санвузол, душ, раковина та пральна машина.

В гості до Світлани почали приїжджати гості, які також хотіли насолодитися енергією та красою цієї місцини. Колеги-художники і просто туристи, захопившись краєвидами заповідника Буша, його історією і легендарним минулим, теж почали купувати собі хатки. Згодом тут з'явилися дачі вінничан, одеситів, киян.

Бушанські туристи

— Тому, що у радіусі 30 кілометрів ніяких викидів, нічого немає. Тут знаходиться Державний історико-культурний заповідник з історією у 5 тисяч років. На цій території виявили залишки трипільської культури. Тут розташовується скельний храм дохристиянського періоду, козацьке кладовище, чимало пам’яток архітектури та мальовничий Гайдамацький яр. Це село називають одним з найміцніших місць сили в Україні.

Світлана Телець

Із зростанням туристичної популярності  Буші гостей в селищі стало так багато, що вінницькій художниці довелося розширювати кількість місць. І вона зайнялась екотуризмом. Світлана Телець викупила ще один будинок, оздобила його в автентичному стилі з житлом-експозицією етнічного побуту українців у поєднанні із сучасністю. 

Купальські гуляння в Буші

— Не дарма це село називають одним з найміцніших місць сили в Україні. — ділиться художниця.— Серед розваг: можна купатися у бурхливих річках Мурафі і Бушанці, насолоджуватися смачною місцевою кухнею, брати майстер-класи в місцевих майстрів ужиткового мистецтва. Хто має закордонний паспорт — може відвідати і сусідську Молдову, яка тут через межу.

Історико-культурний заповідник 

Близько сотні місцевих будинків тут викупили приїжджі люди. Для місцевих жителів наплив туристів — робота. Вони здають житло, продають продукти, сувеніри, готують їжу. 

—У мене є знайома жінка, яка працює в школі, прекрасно готує, вона влітку підробляє, готуючи туристам, — ділиться Світлана Телець. — Вона мені каже, у мене за літо було лише три вихідних.

У зв'язку з такою популярністю Буші, зараз, аби купити тут житло, доведеться заплатити десь 8-10 тисяч доларів. Тобто, нерухомість тут зросла у ціні більше, ніж у десять разів.

Художній пленер для малих туристів

— Нині у нас гостюють дванадцять туристів з Києва та Івано-Франківщини, — розповідає Світлана.

 

— Якщо раніше люди приїздили на вихідні дні, то тепер на тиждень. Діти і дорослі приїздять на художні пленери. 

                                                                  Фото з відкритих джерел та фейсбуку Світлани Телець

 

Читатйте також:

Нащадки Потоцьких, Грохольських, Коцюбинського і Пирогова. Де вони тепер, чи цікавляться спадщиною?

Цивілізована маївка. Сім вінницьких заміських комплексів, де є водойма і мангал

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Светлана Лутохина

    Купила и что?
  • Галина Білозор

    Гарне місце,не раз бували
  • Татьяна Постановская

    Спасибо.
  • Оксана Лаврентий

    Браво!

    Оксана Лаврентий reply Оксана Лаврентий

    Iryna Melnyk ні

    Александр Кравец reply Оксана Лаврентий

    Iryna Melnyk пацани себе уявили себе в BBC і наче беруть   інтерв'ю у Маска ексклюзивне, видно звичайного заробітку на рекламних банерах вже мало

    Iryna Melnyk reply Оксана Лаврентий

    Alex  Kravets Та ти бачив, там мало того, що авторизація злітає так це за якісь дешеві статті типу "Як підібрати парфюм" оплату просять

    Александр Кравец reply Оксана Лаврентий

    Iryna Melnyk я манав

    Iryna Melnyk reply Оксана Лаврентий

    Оксана Лаврентій а ви платили за те, щоб прочитати статтю?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up